olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Fenestrelle erődje, Olaszország kínai nagy fala

2017. augusztus 18. 09:59 - ricchiepoveri

Olaszországban ugye az a csúcsszuper, hogy van itt minden, mint a búcsúban. Akinek  a tengerpart a mindene, az kap belőle rosszullétig, a hegyekkel ugyanez a helyzet, a reneszánsszal Dunát, azaz Teverét, Pót, esteleg Arnót lehet rekeszteni. Miért is ne férne bele ebbe a képbe, hogy az olaszoké Európa legnagyobb erődje is?

img_20170805_095501.jpg

Fenestrelle egy alig több, mint félezer lakosú, valaha szebb napokat is megélt falu, ami igazi kincset rejt. Fenestrelle erődjét Torinótól egy óra autózásra találjuk, és ha éppen úgy adódik, hogy az olasz Alpok nyugati végeinek síparadicsomaiban: Sestriereben vagy Bardonecchiában jártok, ki ne hagyjátok!

Az erődrendszer az Alpok hegygerincére épült 3 km hosszan, 635 méter szintkülönbséggel. A területe 1.350.000 m². Igen. Annyi. Két rekordokat döntögető lépcsősora van: egy külső, ami 2500, és egy fedett, ami 4000 lépcsőt számlál. Ezek alapján a világ második legnagyobb katonai építménye a kínai nagy fal után, és az egyetlen , nagyjából eredeti állapotban  fennmaradt 18. századi erőd Olaszországban .

img_20170805_124105.jpg

Fenestrelle erődjének tervét Ignazio Bertola építész készítette II. Viktor Amádé megrendelésére, aki egy olyan védelmi rendszert kívánt építtetni, amely telesen lezárja a a Chisone folyó völgyét az idegen hadak elől. Az építkezés 1728-ban kezdődött, és 122 évig tartott. Ahogy mondani szokás Róma sem egy nap alatt készült. Fenestrelle meg főleg.  A munka dandárján az építkezésen dolgozó munkások száma elérte a négyezret. A falak egy részét a hegytetőről lefelé haladva építették, hiszen mégiscsak hülyék lettek volna felfelé cipelni a köveket. Az építmény több egymáshoz kapcsolódó, bástya és torony összeköttetésével alkot egy teljes egészet. A vele kapcsolatban legtöbbet emlegetett 4000 fedett lépcsőfokot (jó, 3996, de higyjétek el, hogy mire megmásszátok tízezernek tűnik) két méter vastagságú falak védik, amelyek végtelen alagútként haladnak végig a hegy gerincén. A lépcsőket végigszántani nem egy leányálom, mivel öszvérekre tervezték őket, emberi lépéshez mérten igen kényelmetlenek, ráadásul az alagút meglehetősen sötét, csak lövészablakok szakítják meg a falak mogorva monotóniáját.

img_20170805_120232.jpg

Fenestrelle elsősorban katonai – védelmi szerepet töltött be, de remek adottságainak köszönhetően – rideg időjárás, hegyektől elzárt terület- börtönként is funkcionált, ahová hivatásosokat és civileket is zártak. Olyannyira, hogy próbáltak itt jóra nevelni elkanászodott gyerekeket is, akiket egyenesen a szülők hoztak ide, amikor már eélegük volt abból, hogy sokat firkéltak otthon  a falra. Fenestrelle a leghírhedtebb olasz bötrötnök közé tartozott- többször említik a Monte Cristo grófja című könyvben is – a rabokat láncon, egymáshoz kötözve tartották.  A katonai fegyházban pedig  az ellenséges haderők fogylul ejtett tagjait nevelték át, hogy utána az olasz hadseregben szolgálhassanak. Egyszerőbb volt ugyanis egy hónapig átnevelni egy már képzett idegen katonát, mintsem a nulláról felhozni egy lelkes olaszt.

img_20170805_113135.jpg

Az erőd azonban nem csak fal, hiszen egy időben már annyira kinőtte magát, hogy van itt kát nagyobb épület is: az egyik a tiszteké – itt működött  a börtön egy része is- a másik pedig a parancsnoké volt, ahol családjával együtt élt. Felesége az egyetlen nő volt többezer itt szolgáló férfi között.  Ma az erődbe lépve az ún. Piazza d’Armin találjuk maghukat, e tér két oldalán vannak az épületek velünk szemben pedig egy templom.

img_20170805_095449.jpg

A második világháborút követően az erődöt a teljes elhagyatottság jellemezte, az épületeket kifosztották. A növényzet teljesen elburjánzott, ellepte a falakat, az épületet a romok sorsára jutás veszélyeztette.   Aztán egyszer csak, mint a mesében jött egy pár őrült helyi arc, akik missziójuknak tekinteték az erőd helyrehozatalát. Ennek következtében az erőd ismét látogatható, turisták, történészek, sportolók kedvelt célpontja ( a legendás 4000 lépcső adja magát extrém futó- sőt bicikliversenyeknek is). 

Jelenéleg önkéntesek szerveznek vezetett látogatásokat, amiből a rövidebb három órás, a hosszabb hét órán keresztül tart, testedzésnek s tökéletes, ami közben a szem is bőséggel kap legelnivalót, hiszen az eődből pazar kilátás nyílik a völgyre és az azt körülölelő hegyekre,  aszellemről pedig ne is beszáljünk, a felkészült idegenvezetők olyan szenvedéllyel kísérnek minket végig az erődön, hogy simán Napóleon korában érezzük magunkat. Tökéletes program.

img_20170805_134035.jpg

2 komment
Címkék: utazás Piemont

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr5912759132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2017.08.18. 22:00:28

Soha nem hallottam erről a 3 kilométeres erődrendszerről és falról. De a poszt kíváncsivá tett. Érdekes számomra, hogy jóval az olasz egység előtt kezdődött építése, az 1700-as években. Jó lenne tudni, kik ellen készítették?
süti beállítások módosítása