olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Irány Szardínia! Gyorskalauz Északhoz

2017. július 07. 09:51 - ricchiepoveri

Benne vagyunk nyakig a nyárban, sőt az én vakációmnak lassan vége is, de sokan vagytok, akik most indultok útnak, vagy még a kapkodós szervezésnél tartotok. Ha már kitaláltátok, hogy Szardíniára utaztok, akkor azért, ha pedig még nem döntöttetek, akkor azért görgessetek lejjebb.

Nem titok, hogy Szardínia régi szerelmem, ezt  már akkor is fejtegettem, amikor a helyi magyar orákulummal, Emesével beszélgettem. Eddig csak a sziget déli részén jártam, idén  Észak volt porondon.

img_20170628_120441-pano.jpg

Stintino, La Pelosa strand

Ha Magyarországról utaztok Szardíniára, akkor jó eséllyel Algheróba érkeztek repülővel, vagy Olbiába komppal. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az utazás megszervezésének kardinális pontja a repjegy vagy a komp lefoglalása, mert főszezonban pofátlanul magasak az árak, akármelyiket is választjuk. Vegyétek figyelembe, hogy az olasz közösségi közlekedés nem egy leányálom már a félszigeten sem, a szigeten meg pláne  ne számítsatok jól kifundált vasúti vagy egyéb összeköttetésre a városok, látnivalók között.  Magyarul: létszükséglet az autó, úgyhogy vagy repülő+bérelt kocsi, vagy autó+komp kombóban gondolkodjatok.  A Szardíniára tartó kompok Genova, Piombino vagy Livorno kikötőjéből indulnak (azaz délebbről is, Civitavecchia, Nápoly, stb., de magyarországi kiindulóponttal azért ezek már elég nehézesek). A jegyeket a különböző társaságok a Moby, a Sardinia Ferries, a Tirrenia vagy a Grimaldi Lines honlapján foglalhatjátok.

img_20170702_204915_1.jpg

   Soha nem parkolnak olyan fegyelmezetten az olaszok,mint a kompra várva

A hajó indulás előtt kb. két órával illik  a kikötőben lenni, ahol szép katonás rendbe parkoltatnak le, hogy amikor befut a komp minél gyorsabban, adott sorrendben lehessen felmenni rá, és becentizni a kocsit a benti parkolóhelyére.  Ha éjszaka utaztok, foglaljatok kabint, ne  ezen az 50 eurón múljon az üdvösség. Sokan spórolnak a kabinnal, és a folyosókon leterített matracokon, a bár kanapéján kinyitott hálózsákon vagy a fedélzeti nyugágyakon alszanak…keleti kényelem, nyugati izgalom. A nappali  utat simán ki lehet bekkelni  a fedélzeten is, van medence, bár, étterem, shop, de az sem megvetendő, ha csak 8 órán keresztül bámuljuk a hajó nyomdokvizét.

Mi egy hétig voltunk a szigeten, és szinte semmire sem volt elég, egy nagyon kicsi szeletet tudtunk bejárni, főleg, mivel a strandolásra illik bőven időt hagyni.

A lehetőségek tárháza végtelen, Olbia kikötőjétől félórás autókázással már a Smaragdpart legmenőbb nyaralóhelyein, pédául Porto Cervón frusztrálhatjuk magunkat olyan yachtok között, amik nagyobbak, mint egy kisvárosi postahivatal, miközben a bevándorlók bőszen sepregetik a járdát.

Szardíniára elsősorban a meseszép tengerpartok miatt utazunk, ebből északon igazán nincs hiány, és a legismertebb partszakaszon, a Smaragparton kívül azért bőven van itt még csobbannivaló. Mondhatnám, hogy bárhol érdemes megállni egy pancsolásra. Olaszország egyik legszebb strandja a stintinói La Pelosa a sziget északnyugati sarkában kápráztat el , és nem szabad kihagyni, olyan színekben pompázik a tenger, amiket csak photoshoppal tuningolt fényképeken látunk, pedig ez a valóság. A Pelosa strandjára jó hamar érdemes indulni, június végén kilenc óra után már csak nagy nehezen lehet elég helyet találni a strandtörölközőnknek. A víz türkizkék, átlátszó, sekély….egy medence.

img_20170628_120728.jpg

La Pelosa elképesztő színei

 

Ha Stintinóig utazunk, nem fogjuk megbánni, ha a környék kevésbé felkapott partszakaszaira is benézünk, Le Saline és Ezzi Mannu is remek választás. Ez utóbbit gyakorlatilag csak a helyiek látogatják, csak mi vagyunk és a kristálytiszta tenger.

img_20170628_134127-pano.jpg

Hosszú, homokos partnak Marina di Sorso vagy Lu Bagnu strandjai felelnek meg, de ennél azért látunk szebbeket Olaszország más részein, nem ezekért utazunk nyolc órát  a hajóval.

Városok

ha lehetőségünk van rá, mindenképpen nézzünk szét Algheróban, ami Szardínia egyik legizgalmasabb városa, katalán nyelvi sziget, lakosai 22%-a beszéli a katalán helyi változatát, amelyet emiatt Olaszországban hivatalosan kisebbségi nyelvként ismernek el. Több helyen szaladhatunk bele katalán zászlóba, katalán nyelvű feliratokba. Lustábbak kisvonattal, sportosabbak gyalog vethetik bele magukat a város kacskaringós utcácskái és hangulatos terei felfedezésébe. Ne hagyjátok ki a tengerparti sétát a városfalak mentén!

 

img_20170702_150506.jpg

img_20170702_152507.jpg

img_20170702_115037.jpg

Szardínián igen magas a születéskor várható élettartam, Alghero óvárosának falait több helyen díszítik a száz évnél idősebb helyiek  képei. 

img_20170702_115436.jpg

Sassari

Sassari Szardínia második legnagyobb városa, egyetemi központ, egy igazi nagyváros, közponjából negyedórás autózással elérhető a tengerpart. Belvárosának jellegzetes, szűk utcái kellemes menedéket nyújtanak a tűző nyári napsugarak elől. Kihagyhatatlan a Piazza d’Italia és a Piazza Castello.

Olbia

Könnyen előfordulhat, hogy kompunk Olbiába érkezik, nyugodtan szánjunk rá pár órát. A kikötőhöz közeli archeológiai múzeum állandó gyűjteménye ingyenesen látogatható, a sétálóutcáról kissé letérve pedig meglátogathatjuk a város két legfontosabb templomát: a San Simpliciot és a színes kupolás San Paolót.

img_20170702_185809.jpg

img_20170702_192747_1.jpg

Együnk!

Olaszországban nehéz olyan konyhát találni, ami nem a fogunkra való, Szardínia sem különbözik ettől. Mivel igen elterjedt a juhtenyésztés, ezért minden sarkon finomabbnál finomabb juhsajtokba botlunk, amit előételként is szívesen fogyasztanak helyi mézzel vagy lekvárral. Mellé pane carasaut, papírvékonyságú tipikus szárd kenyeret fogyasztanak.

img_20170702_131139.jpg

A tésztaételek közül a legismertebb a malloreddus, olaszosabb nevén gnocchetti sardi, általában kolbászalapú szósszal felszolgálva. Minden szárd vacsora elmaradhatatlan első fogása.

img_20170701_194755.jpg

Ha nem vágyunk tésztára, az előétel után megkóstolhatjuk a zuppa gallurese nevű helyi ételt, amit leginkább a lasagnehoz tudnék hasonlítani azzal, hogy itt tésztának hűlt helye sincs, a rétegeit kenyérszeletek alkotják.

img_20170701_194750.jpg

Húsaik mellet nem lehet elmenni anélkül, hogy megemlítenénk a porceddut, a sült szopós malacot. A megfelelő szakértelemmel sütött malachoz kés sem kell, elolvad az ember szájában.

img_20170701_195221.jpg

Édességnek itt a seadas, egy ricottával tötlött, olajban kisütött, mézzel nyakonöntött ravioli. Egy darab kb. ezer kalória, és mennyei. Nem csak Szardínia, de Olaszország egyik legjobb édessége.

14741662355_423962ab46_o_1.jpg

Csomagoljatok, kompozzatok, repüljetek! Vigyázat  függőségveszély!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr7412646111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magister_ 2017.07.08. 14:10:13

Gyönyörű sziget, a képek láttán az ember rohanna oda (de tényleg). Bár nekem az egész mediterránum nagyon bejön. fabius.blog.hu/2017/07/07/a_mediterran_feeling_nyaralas_delen

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.09. 11:03:51

Hehh, medence a kompon??50 euróért kabin?? Kábulat, baxxa meg.
A svéd kompokon miért nincs ilyesmi?Itt egy kabin 3-4 főre van vagy 200 euro...
Elbactuk ezt a kiköltözést, de nagyon.
:-)))

savrola 2017.07.09. 13:58:16

Én elvenném a billentyűzetet attól, aki azt meri írni, hogy a szardíniai (vagy olasz) tömegközlekedés ellenében létszükséglet az autó. Szerintem ki sem próbálta a tömegközlekedést, vagy képtelen tájékozódni. Mi 12 nap alatt 4 városban szálltunk meg, Stintino és Cagliari között szinte mindent láttunk (Castelsardo, Lu Bagnu, Bosa, Alghero), amit érdemes megnézni és ami belefér ennyi időbe az északi, déli és nyugati partszakaszon és még pihenni is volt időnk. Egyszer csúsztunk le egy vonat-busz csatlakozásról: 10 percet késett a vonat, aztán másfél órát kellett várni a következő buszra. Aki a magyar tömegközlekedéshez szokott, azt semmilyen meglepetés nem fogja érni, sőt! Nyilván kényelmesebb az autó, akinek van pénze, az azzal menjen, ez egyértelmű. De az teljesen nonszensz, hogy a kevésbé tehetős utazókat azzal riogatja bárki is, hogy lehetetlen Szardínián tömeg közlekedni. És ez érvényes Szicíliára és Calabriára is...
süti beállítások módosítása