olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Mesevilág, Valle d'Aosta

2014. január 24. 12:10 - ricchiepoveri

Valle d'Aosta számomra mesevilág. Olaszország legkisebb régiója, az egészet Olaszország, és egyben Európa legmagasabb hegyei foglalják el; a Monte Bianco (Mont Blanc), a Cervino, a Gran Paradiso és a Monte Rosa. Hozzánk viszonylag közel van,és mivel nem csupán pazar síterepekkel, hanem isteni fürdőkkel, sőt Olaszország négy kaszinójának egyikével is büszkélkedhet, évente egyszer legalább teszünk erre egy kört. Ahogy átlépjük a piemonti-valle d'aostai határt már teljesen más levegőt szívunk, én meg úgy érzemmagam, mint legalábbis Alíz Csodaországban. Hatalmas hegyek között végigfutó keskeny völgyben élnek az itteniek, a kisebb falvakban jellegzetesen terméskőből épült házakban. Olaszország ez is, de nyoma sincs a káosznak, a szemétnek,minden nyugodt és sikkes.Nem kis része van ebben annak, hogy Valle d'Aosta egy autonóm régió, ügyeinek intézésében jelentős függetlenséget élvez a központi kormányzattól.

IMG-20140119-WA0006.jpg

                                                              Saint Vincent háztetői

IMG_20140119_141858.jpg

                                                                    Donnas utcái

Szóval egy kis ékszerdoboz ez a magyar utazók számára általában ismeretlen terep. Múlt hétvégén bő 24 óránk volt kiélvezni Valle d'Aostát,és mindenből csippentettünk egy falatot. Ha valaki erre jár,kötelező csobbanni valamelyik fürdőben, melyekküzóla leghíresebb Pré-Saint-Didierben található, de ha nincs időnk majdnem az országhatárig utazni, Saint Vincentben is bámulhatjuk a höfödte csúcsokat, míg rongyosra áztatjuk testünket. A székhely, Aosta mindenképp megér egy sétát, belvárosában lépten-nyomon római kori emlékekbe botlunk, de emellett inkább érezzük  magunkat egy kedves francia kisvárosban, mintsem Itáliában. Ehhez persze hozzájárul a régió olasz-francia kétnyelvüsége is.

 

aosta_1.jpg                                                                          Aosta 

Éhes magyar gyomornak kellemes a helyi konyha, nem a tipikus olasz mediterrán ízvilág, szeretnek nehéz ételeket enni, előételnek helyi sajtokat, szalámikat, és a fóételek között is kiemelt szerepe van a leghíresebb helybeli sajtnak a fontinanak. Nem lőhetünk nagyon mellé, ha fondutat, azaz sajtfondüt kérünk, amelyet pirított kenyérkockákkal tálalnak,és a csípős hidegben leírhatatlan örömöt okoz a meleg sajt.

tagliere.jpg

fonduta.jpg                                                                        Fonduta

Aztán miután jól belaktunk, irány a kaszinó. Olaszországban valamiért eléggé sztrikt a szerencsejátékok szabályozása, az egész országban négy kaszinó van: Velencében, Sanremoban, Saint Vincentban, és Campione d'Italiaban, ami ráadásul egy svájci enklávé. Délen konkrétan egy sincs. Gondolhatjuk, hogy ennek micsoda szerepe van abban, hogy itt az egyik legmagasabb a GDP a régiók között. Teli buszok érkeznek egész Olaszországból, és hozzák a pénzüket itt elverni kívánó nyugdíjasokat. Ez komoly. Minden félkarú rablóra jutott egy signora. 

Ha már hegyvidék, legyen kövér, célba lehet venni valameyik 2000 méter feletti síterepet,mi épp Cerviniát választottuk, ami festői orosz-brit enklávé Olaszország területén. Itt is az oroszok hajtják az idegenforgalom motorját, több orosz,mint olasz szót hallottam, felváltva gyönyörű brit angollal, a bárokban, üzletekben cirillbetűs feliratok.Aznap épp nagyon esett a hó,úgyhogy nem elég, hogy a túrára nem vittem fényképezőgépet, a telefonos képek minőségét tovább rontják a légköri visszonyok, gyakorlatilag nem látszott a hótól a hegy . Meg a fától az erdő.

IMG_20140119_114039.jpg

IMG_20140119_113112.jpg

IMG_20140119_114543.jpg

 

A tanulság már megint az, hogy nincs még egy olyan változatos ország,mint az olasz, mert ugyan mi köze lehet egymáshoz az Aosta-völgynek és pl. Calabriának? Én meg biztosan öregszem, mert most éppen jobban tetszik ez a téli, hegyvidéki romantika.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr495779415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2015.01.15. 11:51:39

Bocs., hogy "belevau"...
Az Aosta völgy szerintem is csodálatosan szép. Mi, nyáron és ősszel jártuk...
Szerintem, okvetlenül el kell menni Courmayeur-ig, a Mont Blanc "lábához"...-és, okvetlenül meg kell nézni, a kisebb-nagyobb "oldal völgyeket" is!!!
(bocs. most nincs időm előkeresni, hogy melyikeket láttuk)

Kyria 2015.06.04. 14:57:55

Milánóból (mivel az általában célpont szokott lenni) a következő az útvonal: Milánó belvárosától 5 km a körgyűrűig – a körgyűrűtől az A8-as autópályán elindulva 4 km az A8-as és A4-es autópályák csomópontja – az A8-as és A4-es autópályák csomópontjánál az A4-es autópályára nyugat, Novara felé felhajtva 83 km az A4-es és A5-ös autópályák csomópontjáig – az A4-es és A5-ös közös szakaszára Ivrea felé felhajtva 24 km az A5-ös autópálya Ivrea csomópontja – az A5-ös autópályára észak, Aosta felé felhajtva 62 km az A5-ös autópálya Aosta csomópontjáig – az Aosta csomópontnál letérve a 26-os útra 6 km a városközpont.
És tényleg megéri arra járni:).
Továbbá, ha már úgyis a környéken vagyunk (bár kicsit off, de hátha valakit mégis érdekel Chamonix is) - két módon is leírom, az első a térképen zöld (azaz szépséges) útvonal:
A 26-os úton 42 km a Mont Blanc alagútig – a Mont Blanc alagúton átkelve 17 km Franciaországban az N205-ös útig – az N205-ös útnál jobbra, Chamonix felé fordulva 4 km Chamonix-ig,
illetve ha sietünk:
A 26-os úton Saint Christophe felé elindulva 6 km az A5-ös autópálya Aosta csomópontja – az Aosta csomópontnál Courmayeur felé ráhajtva az autópályára 42 km az Entrèves csomópont, a Mont Blanc alagút bejárata – a Mont Blanc alagúton átkelve 17 km Franciaországban az N205-ös útig – az N205-ös útnál jobbra, Chamonix felé for-dulva 4 km Chamonix-ig.
Chamonix-t meg vélelmezem, nem kell magyaráznom (Aiguille du Midi).
Amúgy elkötelezett Olaszország-rajongó vagyok; az abszolút és örök első Firenze, aztán viszont - legalábbis számomra - lehetetlen sorrendet állítani. Az észak-olasz tavak, a Dolomitok, a Cinque Terre, Toscana és bár már voltam párszor, még mindig nem voltam képes Rómától délebbre jutni, mert csak a "csizma" felső felében is szinte végtelen számú csoda, ámulás-bámulás, leesett áll és lélegzetelállás van.
süti beállítások módosítása