olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

A legszebb olasz temetők nyomában

2019. november 01. 07:36 - ricchiepoveri

Akkor jöjjön most valami teljesen bizarr. Halottak napja közeledtével tegyünk egy kört Olaszország legszebb temetőiben , mert Itáliában még a sírkertekben is gyakran erősen koncentrálódik a művészet. Olyannyira igaz ez, hogy egyes olasz temetők igazi túrista-látványosságnak számítanak (például a genovai Staglieno vagy a római angol temető).

Staglieno, Genova

Olaszország talán leghíresebb műemlék-temetője, itt nyugszik az olasz egység egyik atyjának számító Giuseppe Mazzini, és a genovai születésű zeneszerző-énekes Fabrizio de André is. A síremlékek nagyrészt helyi művészek keze munkáját dícsérik. A temető szépsége sokakat rabul ejt, Hemingway egyenesen úgy nyilatkozott a Staglienóról, mint a világ egyik legszebb helyéről.

Cimitero Monumentale - Milánó

Monumentális, 19. századi építészeti komplexumról van szó Milánó kapujában, tele kápolnákkal és jelentős művészeti értéket képviselő műalkotásokkal, sírhelyekkel. Két szektora különösen érdekel, az egyik a zsidó temető része, ahová a nácizmus rengeteg áldozatát is temették, vagy abban az esetben, ha a holttest nem kerülhetett elő a koncentrációs táborból, emlékhelyet állítottak itt az elhunytaknak.  A másik  fontos egység a Famedio elnevezésű rész, ahová a leghíresebb milánóiakat temették, itt nyugszik például Alessandro Manzoni, az első olasz regény írója, de itt helyezték örök nyugalomra a panettonéról ismert Motta-család tagjait is.

                                                                        Családi kripták Milánóban

Cimitero delle Fontanelle, Nápoly

A világ egyik legkülönlegesebb temetője, egy osszárium, ahol a látogatónak konkrétan szembe kell néznie az elmúlás gondolatával, hiszen nápolyiak százainak koponyája és csontjait találjuk majd a sziklába vésett résekben, felidézve a nagy pestisjárványokat, a kolerát, a felkeléseket, a nápolyi történelem véresebb pillanatait.A mai napig járnak ide a helyiek, hogy gondoskodjanak a csontokról vagy itt imádkozzanak. A hagyomány szerint ugyanis a nápolyiak örökbe fogadták ezeket a gazdátlan koponyákat, cserébe úgy gondolták, hogy védelmet kaphatnak. Furcsa módon keveredik itt a vallás és a profán hagyomány.

Cimitero del Verano, Róma

Végtelen területen terül ez a temető, igazi város ez, távolabbi pontjai között autóbusz közlekedik, mégpedig ezen az útvonalon. Annyi fontos műalkotás, szobor és annyi híres ember (Vittorio Gassman, Giulio Andreotti, Vittorio de Sica, Alberto Moravia hogy csak párat említsek) sírja található itt, hogy vezetett túrákat szervez ide a római önkormányzat.

Cimitero delle Porte Sante, Firenze

A temető a San Miniato al Monte templom háta mögött található, alig pár lépésre a piazzale Michelangelo-tól, ahonnan a legszebb kilátás nyílik Firenze városára. Az utóbbi három évszázadban élt firenzeiek alusszák itt örök álmukat, így a Pinocchio szerzője és Franco Zeffirelli világhíres rendező is. Egyes kápolnák valóságos mesterművek, amelyek a nagya firenzei templomokat imitálják és nem hiányozhatnak az aprólékosan kidolgozott síremlékek sem.

                                                                                   Sír kilátással

A kapucínusok katakombái, Palermo

A kapucínus barátoknak közvetlen és mindennapos kapcsolatuk volt a halállal, ez elég jól látszik a palermói Kapucínus katakombákban is. Többszáz mumifikálódott holttestet, csontokat, ruhákat őriznek a termekben és folyosókon. Egyesek függőlegesen, mások fektetve leltek itt nem tudom mekkora nyugalomra akár többszáz évvel ezelőtt.  A leghíresebb tetem a kis Rosalia Lombardóé, egy, az 1800-as években meghalt kislányé, aki annyira jól konzerválódott, hogy a mai napig úgy tűnik, mintha csak aludna.

Cimitero Acattolico, Róma

A Piramide Cestia mögött találjuk ezt a nyugodt, zöld területet, ami szinte menedék a római forgalom káosza elől. A stressz enyhítésében segíthet a temetőben lakó számtalan macska is. Itt nyugszik pár halhatatlan angol költő, így Percy Bysshe Shelley és John Keats is, de itt találhatjuk  Antonio Gramsci és Goethe fiának sírját is.

Keats sírja

Cimitero della Certosa ,Bologna

Szinte szabadtéri múzeum ez a sírkert: árkádok, loggiák, nyílt terek váltogatják egymást. Nem hiányoznak a csodálatosan szép szobrok sem. Itt nyugszik többek között Farinelli, a kasztrált, és Bologna ikonikus zenésze, Lucio Dalla.

Cimitero monumentale di Marcognano, Carrara

Carrara a márvány városa, így nem túl meglepő, hogy temetőjét elárasztják a különböző korszakokon átívelő, eltérő művészeti stílusú fehér márványszobrok.  A temető maga az Apuáni-Alpok lejtőin fekszik, a városközponttól kicsit távol.

Ha úgy adódik, tegyetek egy sétát valamelyik híres olasz temetőben, egészen furcsán megnyugtató lehet, és művészeti szempontból sem elhanyagolhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr2015277118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása