olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

A toszkán élet ábécéje

2019. november 29. 10:13 - ricchiepoveri

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk: TOSZKÁNA⁉️ 

 

Mindenki fejében él egy kép Olaszország egyik legszebb és legismertebb régiójával kapcsolatban. Azzal mindannyian egyetértünk, ha meghalljuk Toszkána, akkor a szemünk elé képzeljük a lankás dombokat, a pipacsos mezőket, az ódon macskaköves városkákat, Firenzét, Sienát, San Gimignanot, aztán eszünkbe jutnak a finomabbnál-finomabb ételek és italok, ennek a régiónak a specialitásai.

Az én olasz ABC-met már ismeritek. Bencze Viki, a Culinarium háziasszonya évek óta él a toszkán tengerparton, Viareggióban, ő osztja meg most veletek a toszkán élet ábécéjét.

A, mint Abetone
A toszkán élet nem csak a tengerparton és a dombokon zajlik. Abetone az olasz csizmán végig húzódó Appenninek egyik síterepe. A varázslatos Toszkána nem csak csodás tengerpartot, finom borokat kínál a turistáknak, hisz a téli hónapokban a magasabb hegyek fehér ruhát öltenek, és innentől kezdetét veszi Toszkána sokak által kevésbé ismert arca. Az olasz tartomány legnagyobb síterepe Abetone. A több, mint ötven kilométeres pályarendszer négy völgyben terül el, így közepes mérete ellenére nagy síközpont hangulatát nyújtja. A sípályák részben erdők közt kanyarognak, azonban a magasabb részek, elsősorban a Val di Luce környékén már magashegységi a hangulat.

img-4803.JPG

B, mint Bolgheri

Bolgheri, ez a hivatalosan csupán 157  lelkes olasz falucska igazán különleges ékköve Toszkánának. Hivatalosan Castagneto Carducci része, de míg ez a név nem feltétlenül cseng ismerősen, Bolgheri az egész világon híres.  Egy természetes patkóban található, hisz egyik oldalról a tenger határolja, a másik irányban pedig erdők és hegyek találhatók. Ezen elemek hatására az itt lévő klíma nagyon jót tesz a világhíres szőlőtőkéknek és a legalább annyira világhíres olívaolajnak.

A faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack-gyerekek itt nőttek fel, és a szemfüles látogatók a Zwack-család tulajdonában lévő kávézóban még a családi képeiket is megleshetik. További érdekesség, hogy a világ legdrágább borai közül több is Bolgheri borászataiból kerül ki, véletlenül se hagyjátok ki a szupertoszkán fajtákat.

img_4897.jpg

C, mint Cecina

Most nem a tengerparti városkáról szeretnénk Nektek írni, mégha elsőre sokatoknak ez is jutna az eszébe. Cecina, avagy farinata egy toszkán lepény, amit csicseriborsólisztből, vízből és olívaolajból készítenek.

 

 28051978422_993f57309a_k.jpg

D, mint Dondoli

Sergio Dondoli. Ez a név szerintünk Toszkána sok szerelmesének ismerősen cseng. Toszkána egyik leghíresebb városában, San Gimignanoban a Piazza della Cisternan készíti a világ állítólag legjobb fagyiját a mester. 1993-ban nyert először a csokoládé fagylaltok bajnokságán Rómában majd itt 1996-ban újrázott. Sergio kedvenc téli íze az amadei kakaóból készült csokifagyi, de kihagyhatatlan még a Crema di Santa Fina, ami egy sáfrányos, fenyőmagos fagylalt, a Dolceamaro, ami pink grapefruittal készül, avagy a Rosmarino Baby ami egy levendulás szedres finomság. Ha itt jártok érdemes még megkóstolni a Vernaccia fagyit, ami nem más, mint egy fehérboros sorbet. 

 

img-4805.JPG

 

E, mint Elba

Isola D'Elba, vagyis Elba szigete, a toszkán szigetvilág legismertebb darabja. A legtöbbünknek elsőre talán Napóleon jut róla eszébe. Piombino kikötüjébpl indulnak ide a kompok, az út csak egy óra. A sziget legnagyobb városa, Portoferraio, ami a ligur városokhoz hasonlít, a sok színes házaival. A sziget egy hegylánc valójában, ahol a part mentén vannak a nagyobb települések és bent, a hegyeket átszelő utak mentén a kisebbek. A legnagyobb csúcsa a kb. 1000 méter magas Monte Capanne. A szigeten az állandó lakosság kb. 30 ezer fő, de ez természetesen nyáron ennek többszörösére duzzad a sok olasz és külföldi turista miatt.

 

F, mint Fegato (azaz máj) 

Az egyik legtoszkánabb falatka nem más, mint a crostino toscano, avagy a crostino di fegato, azaz májpástétommal megkent  pirított kenyér.

 

 img-4819.jpg

G, mint Galileo Galilei (1564-1642)

Az olaszországi Pisa városa azzal büszkélkedhet, hogy ott született 1564. február 15-én Galileo Galilei, korának meghatározó polihisztora, matematikus, fizikus, csillagász, akit tanai miatt üldözött az egyház. Nem nagyon tetszett nekik a heliocentrikus világkép.

img-4807.JPG

H, mint Hunczut


Hunczut a Culinarium és az Apollo Viareggio kutyája. 8 éves, feltehetőleg német juhász-malamut keverék, örökbefogadott kutyus. Hunczut nagyon szereti Toszkánát. Legkedvesebb időtöltése a futkározás a garfagnanai régió erdős részein, de nagyon élvezi a kirándulást a dombos volterrai vidéken is, reménykedve, hogy fagyit is eszünk. A legnagyobb kedvenc neki a ligur tengerparti szakasz. Nagyon szeret fürdeni, na és persze visszahozni a botot, amit egymás után százszor a tengerbe dobunk.
A toszkán specialitásokat sem veti meg, lehet az bistecca fiorentina megmaradt csontja avagy egy finom lardo szalonna.

 

 img-4808.JPG

I, mint Involtini 

Vagyis inkább involtini di manzo alla toscana, azaz göngyölt marhaszelet toszkán módra. Olaszországra nagyon jellemző, hogy minden régiónak megvan a maga jellegzetes ízvilága és egy konkrét fogásnál is gyakran régiónként változik, hogy készítik el, mivel ízesítik. Például ennek a mai finomságnak is számos fajtája van: involtini di manzo alla romana, alla messinese, milanese, pugliese,pizzaiola. A mi toszkán stílusú involtinónk aromadús édesköményvirággal és fokhagymás pancettával -szalonnával készül.

 

 img-4809.JPG

L, mint Lardo

Pontosabban lardo di Colonnata, vagyis márványládában érlelt, fűszeres zsírszalonna. Colonnata a Carrara melletti egyik kis bányászfalufalu, ahol régebben szinte csak bányászok és hozzátartozóik laktak. Talán emiatt a nehéz munka miatt volt szükségük az itt dolgozóknak zsíros, tápláló étkekre, ami energiát adott nekik az óriási fizikai munka elvégzéséhez.
A helyi zsírszalonna legalább 3 centi vastag és a vágás után legkésőbb 72 órával feldolgozzák.

A márványkőből faragott ládák falait előszőr fokhagymával kenik meg, majd a szalonnákat darabos sóval maszírozzák és apróra vágott fűszerekkel izesítik, mint pédául a boróka, rozmaring és a zsálya. Aztán a szalonnát a márványládába teszik, amit 6-9 hónapig lezárnak. A szalonna megpuhul és szinte krémes lesz, a fűszerek pedig jól belehatolnak a mélyebb rétegekbe. A lardo-t sokféleképpen fogyaszthatjuk, nagyon finom egy meleg pizzakenyéren, amin szinte átlátszó lesz az olvadó szalonna.

img-4823.JPG

 

M, mint Mandorle (azaz mandula)

Ha pedig mandula, akkor jöjjön a mi kedvenc toszkán mandulás finomságunk, a cantuccini, ez a kemény mandulás keksz, amit biztosan mártogattatok már Vin Santóba, ha volt szerencsétek megkóstolni.

 img-4810.JPG

N, mint Nonna 

Itt a mi egyik kedvenc desszertünk, a torta della nonna, ami egy toszkán specialitás. Isteni, cukrászkrémmel töltött linzertészta fenyőmaggal szórva.

img-4811.JPG

 

O, mint Ornellaia


A Tenuta dell'Ornellaia borászat alapítása Lodovico Antinori márkihoz fűződik, aki 1982-ben telepítette az első szőlőket, majd ezekből 1985-ben született meg és 1988-ban került forgalomba az Ornellaia első évjárata. Az Ornellaia borai folyamatosan szerepelnek Olaszország legjobb borainak listáján. Érdekesség, hogy 1989-től Gál Tibor volt az Ornellaia borásza.

 

 img-4812.JPG

P, mint Pietrasanta

Viareggio szomszédságában található ez az igazi bohém művészváros. A város főterén és régi belvárosában több kiállítótermet is találhatunk és szinte mindig van valami időszakos kiállítás magán a téren is. A közeli Carrara miatt talán sok művész települt ide az utóbbi évszázadokban és több híres faragó- és szobrászműhely is van.

 

 img-4813.JPG

Q, mint Quattrociocchi


A Quattrociocchi egy ökológiai gazdaság, mely az 1800-as évek közepén, Alatriban, Róma és Nápoly között félúton született. Itt van a gazdálkodók nemzedékeinek egymást követő sorrendje az olajbogyó termesztésére, a zöld aranyra. Az elmúlt 10 évben a legfontosabb eredményeket és díjakat érték el Olaszországban és a világon, hisz egy csúcstechnológiai üzemet vezet Americo Quattrociocchi.

Az olaj igaz nem toszkán, viszont az egyik legjobb a világon. Ha valaki szeretné megkóstolni, beszerezni, akkor Livornóba kell mennie egy olajkóstolásra. Barátunk, Alessandro Camici, a livornoi Oil Bar Caffe Del Mercato tulajdonosa segít nektek, ha igazán minőségi olívaolajat szeretnétek.

img-4815.JPG

R, mint Riccarelli

Ez a mandulás csoda Toszkánához, ezen belül pedig Sienahoz köthető. Egyszerű, könnyen, de nem gyorsan elkészíthető, sienai, elvileg karácsonyi, mandulás aprósütemény, de most már minden évszakban élvezhető desszert. Ínyenceknek ajánlott mellé a VinSanto desszertbor. A ricciarelli receptjét itt olvashatjátok.

 

img-4817.JPG

 

S, mint San Miniato

Minden olasz ismeri ezt a nevet, mert a ritkaságszámba menő fehér szarvasgomba - tartufo bianco egyik legfontosabb lelőhelye. Nekem az egész belváros tetszik a rengeteg templommal, terecskével, toronnyal. A város a térség egyik legmagasabb vonulatára épült, messziről is látni a csúcson magasodó tornyot. A Dóm melletti térről vezet fel a jól rejtett lépcső ahhoz a kis füves tisztáshoz, amelyen a 37 méter magas torony áll. Minden év novemberében: San Miniatoban minden évben 3-4 hétig tart a fehér szarvasgomba ünnepe (Sagra del tartuffo bianco), melyen a környéken található értékes gombát lehet megkóstolni, megvásárolni.

 

 d15d0ea1-57c0-4555-8551-f8ee406e20a1.jpeg

 

T, mint Tagliata di manzo

Toszkánában elsősorban marhából készítik a húsételeket, amiket előszeretettel grilleznek, és kevés fűszerrel, csak némi sóval és borssal, na és persze olívaolajjal leöntve fogyasztanak. A tagliata di manzo tipikusan ilyen húsétel: a marhahús szeletet, csak sóval és borssal ízesítik és például parmezánforgáccsal és rukkolával fogyasztják.

 

U, mint Uffizi

Az Uffizi Képtárat 1581-ben alapították Firenze központjában. Az első gyűjteményeket a Mediciek bőkezű mecenatúrájának köszönhetjük. Giorgio Vasari tervezte az Uffizi-palotát, aki nemcsak építész volt, hanem a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek életrajzírója is. Uffizi olaszul hivatalt jelent, hivatalnak is épült a palota, de oly módon, hogy a földszinten dolgoztak a jegyzők, az emeleteken pedig helyet kaptak a galériák. S ami a legfontosabb, a Mediciek, sok más fejedelmet évszázadokkal megelőzve, rögtön megnyitották az Uffizi Galéria kapuit az érdeklődők előtt. A 46 teremben megszámlálhatatlan kiváló mestermű tekinthető meg, mint az antik szobrok, sienai, firenzei, flamand, velencei, emíliai festmények, miniatúrák, Raffaello, Michelangelo, Rubens, Van Dyck, Bellini.

gallery-1803525.jpg

 

V, mint Vernaccia

Vernaccia di San Gimignano egy kiváló fehér bor, mely Toszkána kis területén Siena, Pisa és Firenze között fekvő településen (San Gimignano) készítik. Ismert és elismert az egész világon. Jellemzője a halvány sárga színe, ami a korral arannyá válik. Finom, éles, jellegzetes illata van, az íze pedig száraz, friss, testes, jó hosszú, kiegyensúlyozott, jellegzetes keserű utóíz (keserű mandula).

 

Z, mint Zeffirelli

Az egyik legnagyobb olasz filmrendező és forgatókönyvíró. Shakespeare-adaptációival, keresztény drámáival és operafilmjeivel írta be nevét a filmtörténetbe. Az 1923.-ban Firenzében született, egyike volt az utolsó klasszikus európai rendezőknek. Állítólag Zeffirelli vérkötelékben állt Leonardo da Vincivel, vélhetőleg a reneszánsz polihisztor egyik testvérének leszármazottjaként. A firenzei egyetemen építészetet tanult, majd ez a második világháború miatt félbeszakad: először partizánként, majd a brit hadsereg tolmácsaként harcolt a fasiszták ellen. A háború után visszatért az egyetemre, és egyre inkább a színház kezdte érdekelni. Londonban és New Yorkban mélyítette színirendezői tapasztalatait.  1967-es Shakespeare-adaptációval, A makrancos hölgy-gyel találta meg a saját hangját, ezt tartotta első filmjének. Igazi átütő sikert harmadik játékfilmjével, a Rómeó és Júliá-val ért el.

Mel Gibson címszereplésével készült a Hamlet, ami egyszerre naturalista és intelligens feldolgozása a drámának. Sokan attól féltek, hogy az akkoriban csak akciófilmjeiről ismert Gibson rossz választás volt; de ez a döntés is hozzájárult a formabontó feldolgozás erejéhez.

Majd jött a Jane Eyre, Charlotte Brontë klasszikusa, ami szintén nagy sikert aratott. Ez a filmje minden elemében erős kiállás a nők egyenjogúsága mellett. A rendező gyerekkorát feldolgozó Tea Mussolinivel adózás az őt pártfogásukba vevő angol hölgyek előtt, akik gyermekkorában felnevelték. 2019. júniusában halt meg Rómában.

 

Neked mi jut eszedbe, ha meghallod: TOSZKÁNA⁉️ 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr2515330318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása