olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Itália legszeb parkjai

2016. július 13. 08:13 - ricchiepoveri

Olaszországban nem csak a tenger, a hegyek, a tópartok, a városok nyerőek, de a parkok és kertek is, hiszen az olasz mindenben ad a szépre, nem elég neki a szép zöld gyep, többre vágyik annál még a mezei városi játszótéren is.A parkok természetesen versenyeznek egymással, és minden évben az "Il parco piú bello d'Italia" (Olaszország legszebb parkja) bizottság bírálja el, hogy ki mennyire pompázik az adott évben. 2016-ban már 14. alkalommal díjazzák a ligeteket. Íme a top 10 régiók szerinti bontásban.Ha éppen Olaszországban vesz meg benneteket az Isten melege, ezekben találhattok némi menedéket a hőguta elől.

 

Piemont - "Villa della Regina", Torinó dombjain találhatjuk ezt a pompás, Ascanio Vitozzi és Filippo Juvarra nevével fémjelzett palotát és a hozzá tartozó kertet, ahol még szőlőt is termesztenek. A parkból káprázatos kilátás nyílik az egész városra. A királynő villája pedig belül is káprázatos élményt nyújt, ráadásul ingyen látogatható.

4852589249_c980cee57c_b.jpg

Piemont - A másik piemonti kert, ami élen jár, az a  Trivero városban (Biella megye) található " l'Oasi Zegna", egy kb. 100 km2 területű hegyi park, ahol május közepétől június végéig csodálhatjuk a divattervező Ermenegildo Zegna által telepített rododendronok virágzását.

oasizegna.jpg

LombardiaVilla Litta Lainatéban az egyik leglátványosabb rezidencia Milánó közelében. Kertje a 16. század vége felé született, legnagyobb attrakciója egy gazdagon, mozaikokkal, stukkókkal, festményekkel vízjátékokkal díszített nimfa-kút.

villalitta.jpg

Lombardia - A Comói-tóra néző Villa Melzi már elhelyezkedése miatt is gyakorlatilag kötelező jegyet vált a legszebb tíz közé. A Bellagioban található 19. századi kert egzotikus növényei olyan nagyszerű alkotóknak szolgáltak inspirációul, mint Stendhal és Liszt Ferenc. Hoppá.

villamelzi.jpg

Veneto - a Villa Pisani Bolognesi Scalabrin  Vescovana városában található (Padova közelében), kertjében legyezőt formázó virágágyásokat, pazar szobrokat,többek között pufók puttókat, obeliszkeket és egy neoreneszánsz szökőkutat is megcsodálhatunk.

villapisani.jpg

Emilia Romagna - A Castelfranco Emilia (Modena) városában fekvő Villa Sorra a 19. századi romantikus kertépítészet egyik legkitűnőbb példája, Emilia Romagna régió egyik legfontosabb kertje, jellegzetes kanálisaival, az egymást váltogató erdős és füves területekkel, hangulatos gyalogösvényekkel.

villa_sorra_serra.jpg

Toszkána - Santomato (Pistoia) a  Villa Celle parkjával került fel az élmezőnybe. Ezt a harminchektáros 19. századi , romantikus kertet a műgyűjtő Giuliano Gori  alakította át egy szabadtéri múzeummá, amelyben a kortárs műalkotások nem csak elfoglalják a teret, hanem szerves részei az őket körülvevő tájnak. Idópontot kell foglalni a látogatáshoz.

1280px-grande_ferro_celle.JPG

Marche - A Giardino Buonaccorsi kertje Potenza Picenában Olaszország minden kétséget kizáróan egyik legszebb parkja. Szerkezete teraszos, szobrokkal gazdagon megszórt liget ez, barlangok, csodás virágok, vízjátékok, automata bábszínház, minden, mi szem-szájnak ingere.

villabuonaccorsi.jpg

Campania - Nápolyban, a Vomero lankáin mászkálva sétálhatunk  a Villa Floridiana kertjében. A Villa Floridiana egyébként nem csupán egy park, az itt található palota ad otthont  aMuseo Nazionale delle Ceramiche di Martina kerámiamúzeumnak, amely az egyik legnagyobb európai dísztárgykollekció.

villafloridiana.jpg

Szicília - Caltagirone közparkja, a Giardino Pubblico Vittorio Emanuele egy tízhektáros zöld sziget a helyiek számára, gazdag növényzettel. A kert városegyesítő szerepet is betölt, Caltagirne két jól elkülöníthető része rajta keresztül egyesül.

caltagirone.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr618884408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazi parmezán 2016.07.14. 08:06:55

Parmigiano-Reggiano, magyarul parmezán: az olasz sajtok királya, a sajtszentháromság tagja. Ha megkérdezünk bárkit, mi jut eszébe Olaszországról, az első öt gondolat egyike a parmezán. Nemrég kaptam szuvenírt Itáliából: egy 40(!) hónapos darab eredeti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.07.14. 06:21:07

Siralmasan üres, semmitmondó post. Csúcspontja az a szarul epxonált kép, a piros baszással a közepén, amiről nagyjából semmi se vehető ki. Mint "Itália legszebb parkjai"...
süti beállítások módosítása