olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Ahol fenékig pesto az élet

2016. március 07. 10:09 - ricchiepoveri

Ha egy valamivel kellene jellemezni Ligúriát, ezt a keskeny, a Tengeri-Alpok és a Ligúr-tenger által határolt régiót, a genovai bazsalikom és leginkább az abból  pesto mellett tenném le a voksom. Az illatos bazsalikom régiószerte mindenhol terem: ablakpárkányokban, balkonon, konyhakertben. A helyi fáma arról is szól, hogy ha egy fehérnép kiteszi a bazsalikomos cserepet az ajtaja elé, vagy az erkélyre, akkor az felhívás keringőre.

15081743054_201f12feea_h.jpg

A genovai bazsalikom 45-60 cm magasra is megnő, nagy levelei kanalas formájúak. oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék, tehát csak ezen a meghatározott területen termesztik.

A genovai bazsalikom elkészítésének non plus ultrája a pesto al genovese, a genovai pesto, amelyhez nagyon kevés, de annál kiválóbb minőségű friss hozzávaló szükséges: parmezán (parmigiano reggiano, pecorino sardo sajt, lehetőleg ligúr extraszűz olívaolaj, fenyőmag, fokhagyma- legjobb ha Vessalicóból-, só, és természetesen genovai bazsalikom.

13622067895_27a749fefd_b.jpg

Ha sikerült beszerezni a hozzávalókat, akkor nincs más dolgunk, mint előkapni egy márványmozsarat, feltűrni a pulcsink ujját, nagy levegőt venni és elkezdeni kavarni. A következő arányokkal dolgozzuk:

100 gramm bazsalikom
40 gramm fenyőmag
100 gramm reszelt parmigiano  (esetleg grana padano)
20 gramm pecorino sardo
100 gramm extraszűz olívaolaj ( a ligúr riviéráról)
1-2 gerezd fokhagyma
6 gramm nagyszemű só

A márványmozsarunkba (az ehhez tartozó mozsártörő szigorúan fából készült legyen!) először a fokhagymát és a sót tesszük , így amikor hozzáadjuk a megmosott, megszárított bazsalikomot, az majd nem veszít élénkzöld színéből. Fontos, hogy a leveleket, ne a mozsár alján, hanem annak oldalán őröljük, körkörös irányban, lassú mozdulatokkal.  bazsalikom utén a fenyőmag és a sajtok kerülnek a mozsárban, és legvégül az olaj , amelyez cseppenként adunk a masszához.

Ha nem fogyasztjuk azonnal (bár egy friss pestóval ízesített tésztát, lehetőleg trofiét, Isten elleni vétek lenne kihagyni) , hanem eltennénk későbbre, töltsük üvegbe, és hagyjuk pihenni egy pár órát olajos papírral letakarva. Amikor az olaj a felszínre emelkedik, és így légmentesen zárja a pestónkat, tekerjük rá a fedelet, és ha szükségesnek látjuk, adjunk még hozzá olajat. Így hónapokig megmarad, de vigyázat, be fog sötétedni!

6223335982_68b51d02c5_o.jpg

Leggyakrabban tésztán végzi , leginkább trofie típusún, de bármilyen tészta megfelel, amire jól rá tud tapadni (legyen benne egy kis csavar) , a pestót nem melegítjük, hidegen keverjük a tésztához, esetleg a tészta főzővizéből adjunk egy kicsit hozzá, hogy krémesebbé tegyük. Ligúriában  ahelyiek kenyérre is teszik, sőt van, aki a minestrone leveséhez is ad belőle egy kanállal. Csak az íze végett....

4684700555_49cba44f93_b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr368450874

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sajtba rejtett Zöld Arany 2016.03.08. 06:20:25

A zöld pesztó az olaszok egyik leghíresebb szósza. Pesto Genovese, Pesto Ligure vagy csak simán Pesto Verde néven találkozhatunk vele, tésztákhoz és egyéb olasz ételekhez kiváló kiegészítő. Egyszer már írtam róla egy rég elfeledett blogon, akkor Zöld A...

Trackback: Grana Padano - avagy a "szegény ember parmezánja" 2016.03.08. 06:20:15

Híresek az olasz sajtok - közülük pedig különösen ismertté vált néhány, melyek alapvetően meghatározzák az általános műveltséget az olasz konyháról szerte a világon. Nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe a Mozzarella, vagy a Parmigiano Reggiano, ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása