olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Blanc-manger Valle d'Aostából

2015. december 17. 10:36 - ricchiepoveri

Valle d'Aosta Olaszország legkisebb régiója, Svájc és Franciaország ölelésében, a Mont Blanc lábainál fekszik, és csaknem teljes egész területe magashegység. Valle d'Aosta nekem maga  a karácsony, mindenütt hegyek, mindenütt hó, mindenütt kandallóval fútött csupa fa, csupa kuckó helységek. Imádom.

cogne.jpg

Konyhája sem feltétlenül az olaszos jegyeket viseli, búzamezők híján hiányzik a tészta, van azonban bőven sajt, tej, vadhús.

Egyik legkedveltebb édességük a blanc-manger, a panna cotta közeli rokona. A neve egy középkori elkészítési  módra utal (blanc- fehér, manger-enni, persze franciául, mert Valle d'Aosta hivatalosan egy olasz-francia kétnyelvű régió). A blanc manger a középkorban bármilyen étel neve lehetett, amelynek uralkodó színe a fehér a tisztaság és önmegtartóztatás szimbóluma volt. A blanc manger a felsőbb rétegek étkezését jellemezte, csirkemellel, tejjel, mandulával, russzel, cukorral, fehér gyömbérrel, stb.

Valle d'Aostában a következőképp készül a blanc-manger, ami a karácsonyi asztalokról sem maradhat el.

 

Hozzávalók:

  • 1 liter tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 120 gramm cukor
  • 5 lapzselatin

Két kanál cukrot karamellizálunk, amellyel bevonjuk a pudingforma belsejét, és hagyjuk benne kihűlni. Eközben felmelegítjük a tejszínt a vaníliával,a  maradék cukorral és a korábban már megpuhítottt zselatinnal. Amint a zselatin teljesen elolvad, távolítsuk el a vaníliarudat, öntsük a masszát a pudingformákba, és hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe. Néhány óra elteltével desszertestányérra borítjuk, és keksszel vagy erdei gyümölcsökkel tálaljuk.

7977644222_bd2d46ff69_k.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr638176516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása