Valle d'Aosta Olaszország legkisebb régiója, Svájc és Franciaország ölelésében, a Mont Blanc lábainál fekszik, és csaknem teljes egész területe magashegység. Valle d'Aosta nekem maga a karácsony, mindenütt hegyek, mindenütt hó, mindenütt kandallóval fútött csupa fa, csupa kuckó helységek. Imádom.
Konyhája sem feltétlenül az olaszos jegyeket viseli, búzamezők híján hiányzik a tészta, van azonban bőven sajt, tej, vadhús.
Egyik legkedveltebb édességük a blanc-manger, a panna cotta közeli rokona. A neve egy középkori elkészítési módra utal (blanc- fehér, manger-enni, persze franciául, mert Valle d'Aosta hivatalosan egy olasz-francia kétnyelvű régió). A blanc manger a középkorban bármilyen étel neve lehetett, amelynek uralkodó színe a fehér a tisztaság és önmegtartóztatás szimbóluma volt. A blanc manger a felsőbb rétegek étkezését jellemezte, csirkemellel, tejjel, mandulával, russzel, cukorral, fehér gyömbérrel, stb.
Valle d'Aostában a következőképp készül a blanc-manger, ami a karácsonyi asztalokról sem maradhat el.
Hozzávalók:
- 1 liter tejszín
- 1 vaníliarúd
- 120 gramm cukor
- 5 lapzselatin
Két kanál cukrot karamellizálunk, amellyel bevonjuk a pudingforma belsejét, és hagyjuk benne kihűlni. Eközben felmelegítjük a tejszínt a vaníliával,a maradék cukorral és a korábban már megpuhítottt zselatinnal. Amint a zselatin teljesen elolvad, távolítsuk el a vaníliarudat, öntsük a masszát a pudingformákba, és hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe. Néhány óra elteltével desszertestányérra borítjuk, és keksszel vagy erdei gyümölcsökkel tálaljuk.