A hétvégén leginkább a henyélés oltárán áldoztunk az adventi időszak örömére, úgyhogy a hétindító édesség ennek szellemében a lusta asszonyok kedvence lesz inkább. A croccante (szó szerinti fordításban "ropogós" nem kifejezetten karácsonyi fogpusztító, de ebben az idószakban gyakrabban bele lehet futni, nyilván annak okán, mivel kézműves karácsonyi vásárok standjain gyakori vendég.
Elkészítése roppant egyszerű, semmi másra nincs szükségünk hozzá , csak csonthéjas gyümölcsökre (dió, pisztácia, mandula, fenyőmag, mogyoró stb. nem árt, ha a mandula a domináns) és cukorra. Úgy számoljunk, hogy 300 gramm gyümölcshöz kb 350 gramm cukorra lesz szükségünk. Mandulát és társait öt percre 180 fokos sütőbe dobom pirulni egy kicsit, eközben a cukrot egy kanál citromlével és hátom kanál vízzel karamellizálom.
A karamellizált cukorhoz hozzáadom a csonthéjasokat, jól összekeverem,és miután megfelelően összedolgoztam a masszát, sima felületre - a munkalapra, esetleg egy nagyobb lapos tepsire öntöm, elegyengetem. és várom, hogy kihűljön. Kihűlés előtt nem árt késsel bemetszeni ott, ahol majd darabolni kívánjuk, miután megdermed ez okozhat némi nehézséget. Kézműves gasztroajándéknak sem utolsó, és a fognyűvő manócska is boldog lesz tőle.