olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Torino Top 10

2013. szeptember 29. 21:15 - ricchiepoveri

A hétvégén jön látogatóba egy nagyon kedves barátnőm, és épp azon morfondíroztam, hogy hova menjünk és mit is csináljunk, és megint meg kellett állapítanom, hogy Torino mennyire egy méltatlanul mellőzött desztináció. Imádnivaló város, ráadásul csomó mindenben emlékeztet Budapestre (hogy csak a legegyértelműbbet emeljem ki, a Pó két partjának jól elkülöníthető világa. Torino pezseg, dolgozik, aperitívózik, bulizik, múzeumba jár, meg kocogni a folyópartra és a parkokba. Torino római, barokk, szecessziós, art nouveau és modern. Torino gigantikus FIAT- szürkeség és giccsesen túldíszített királyi rezidenciák. Torino a kávé, a csoki, az agnolotti, a finom vörösbor, a vermouth,a szarvasgomba, a vitello tonnato, és.., és.., és.

 

Szóval itt egy top 10, amit mindenképpen látni kell, és amikből nem egy egy olasz top 10-ben is megállná a helyét.

 

10. Dóm : dóm, amiből van ezer másik Olaszországban, és bizonyosan sok olyan, amelyik szebb, építészetileg különlegesebb, de mégis fel kellett venni a listára, mert ugye itt őrzik A LEPLET…Megtekinteni nem túl egyszerű, utoljára 2010-ben tették közszemlére, a következő 2020-ban esedékes.

 

 

 

duomo-di-torino.jpgsindone.jpg

 

 

9. Museo Egizio: a torinoi egyiptomi múzeum gyűjteményét a témában csak a kairói előzi meg, és aki szeretne elmélyülni a múmiák és szarkofágok világában, annak itt lesz rá módja bőven. A kevésbé elvadult fanatikusoknak lehet, hogy néha levegőre lesz szüksége, mert a kollekció finoman szólva is végtelen.

museo-egizio-torino-400x218.jpg

 

8. Quadrilatero romano : a város római kori magja, gyakorlatilag az egykori Augusta Taurinorum helyén, annak a mai napig felismerhető szerkezetével. Az egykori római város fő tengelye a mai Via Garibaldi, jelenleg shopping mennyország. A környező kis utcákban meg csak jó érzés elveszni, beülni, bámészkodni, vigadni.

quadrilatero.jpg 

 

7. Piazza Castello  : Torino szíve-lelke, tele pompás épületekkel: Palazzo Reale, Palazzo Madama, a Teatro Regio. Innen indulnak ki a városközpont legfontosabb utcái: a Via Garibaldi, a Via Roma, a Via Pietro Micca és a Via Po.

castello-torino3.jpg                                                                  (fotó: castelloditorino.it)

 

6. Parco del Valentino

Torino leghíresebb parkja, ami 500 ezer m2-en terpeszkedik a Pó partján. Képe meglehetősen változatos: kocogók, kutyasétáltatók, első randizók, fűben lerészegedők (éjszaka, nyáron majdnem megkerülhetetlen tényező), a kastélyt, és a középkori várost fényképezgető turisták.

 

 valentinocastello.jpg                                                         (fotó: www.comune.torino.it)

 

5. Piazza Vittorio

31.000 m². Ezzel Európa egyik legnagyobb tere, és a legnagyobb azok közül, amelyeket végig árkádsor vesz körül (ahol nem épp a folyópart), amely alatt bárok, éttermek, szórakozóhelyek sorakoznak. Az éjszakai élet egyik központja, és különösen pazar látványt nyújt éjszaka a Pó túloldaláról.sunset_vittorio_8503.jpg

 

 

4. Piazza San Carlo

Még egy tér, de ez is annyira elegáns, hogy nem lehet mellete szó nélkül elmenni, egyik végében két egyforma templom (ikrek), másik végében kijárat a belváros legfontosabb utcájára a Via Roma-a, egyébként meg árkádok (naná!), kávéházak, szépség és korzózás.

piazza_sancarlo.jpg                                                       (fotó: www.teatroregio.torino.it)

 

3. Museo dell’Automobile

Nem rajongok különösebben az autókért. Vezetek, és a saját kocsimat imádnivalóan cukinak tartom, de ennyi. Soha nem akartam elmélyülni a témában, úgyhogy ide nem saját kezdeményezésre jutottam el, de amikor ott jártam teljesen elvesztem, totálisan elvarázsolt a hely. Vannak tapasztalataim arról, hogy milyen hatással van olyanra, akit egyébként is érdekelnek az autók. A múzeum maximálisan interaktív, és gyakorlatilag a lovaskocsitól követi végig az autózás történetét, az egyes modelleket a kornak megfelelő díszletek közé helyezve. Pasiknak kötelező.il-nuovo-museo-dellautomobile-di-torino_180714.jpg                                                                (fotó: www.omniauto.it)

 

 

2. Superga

Torino egyik dombja, ideépült a csodaszép Superga Bazilika. Szuper, mert fel lehet menni fogaskerekűvel, és olyan a kilátás, hogy ejha, általában miminum fél órát töltünk az utcák, és terek beazonosításával.

superga3.jpg

 

1. Mole Antonelliana /Museo Nazionale del Cinema

Ez pedig az, amit nem tudok megunni, nem tudok elégszer menni, és eleget ténferegni benne, mindig van valami új, amellett, hogy tényleg mindig van benne valami új, mert folyamatosan bővül, és mindig van időszaki kiállítás is.

Eleve Torino legimpozánsabb, és jelenleg legmagasabb épülete, annak jelképe, a Mole Antonelliana ad neki otthont.Belül aztán minden, ami szem-szájnak ingere, és ami a mozihoz kapcsolódik, történet, ketyerék, filmek minden mennyiségben, nyugodtan le lehet dőlni és nézni. Az egyes termek teljesen eltèrő stílusban berendezve, és az ahhoz passzoló filmekkel. Az utolsó tangó Párizsbant pl. vörös franciaágyon lehet élvezni, hogy csak egy jellemző példát mondjak. De van itt fényjáték, panorámalift, mesés kilátás. Abszolút, megdönthetetlen első hely.

national-cinema-museum-of-turin.jpg                                                                 (fotó:kirstencaptures.com)

Cupola di Mole Antonelliana, Torino .jpg                                                           (fotó: photofromtheworld.com)

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Piemont

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr495539766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása