olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olasz karácsonyi kalóriabombák II. A sienai panforte

2015. december 10. 13:00 - ricchiepoveri

A nápolyi struffarelli után az olasz karácsonyi asztalok körüli utazást Toszkánában folytatjuk, ahol elrágcsálunk egy kis sienai panfortét. (Toszkánában egész évben kapható, de Olaszország más vidékeinek szupermarketeit a karácsonyi idószakban lepik el a sienai panforte-szállítmányok).

4159423994_ccfd2524ae_b.jpg

A panforte olyannyira régi édesség, hogy eredetét valahol 1000 év környékén keresgélhetjük, de akkor még Pan Pepatus néven futott. Az erdeti recept kifejezetten szegényes volt, a tészta alapja egyszerúen víz és liszt, amelyet a későbbiekben mézzel és gyümölcsökkel tettek édesebbé. A gyümölcsöket előfőzés nélkül, nyersen darabolták és keverték bele  a tésztába. Ha nyáron készítették, és  a tésztában a gyümölcs nem száradt ki, erjedésnek indult, ez kölcsönzött neki erőteljes ízt.

A kezdetekben készítését a gyógyszerészekre bízták (hiszen akkoriban a gyümölcsökön kívül igen drága fűszerek is kerültek bele), és a célközönség a nemesi udvarok és  a klérus közössége volt. Az erdeti Pan Pepatus egészen 1879-ig nem sok váloizáson esett keresztül, akkor azonban újjászületet. Savoyai Margit  királynő ekkor ment látogatóba Siena városába, és ez alkalomból a helyi cukrászok újragondolták a Pan Papeatust, így született a panforte, amely az eredetihez képest annyiban változott, hogy feketebors helyett vaníliáscukorral hintettek be. (Margit királynő látogatásai máskor sem maradtak nyomtalanul, a Margherita pizza is előtte emel kalapot).

Hogy készül?

Hozzávalók (18 cm átmérójű panfortéhoz)

  • 175 gramm megtisztított mandula
  • 75 gramm kadírozott narancs felkockázva
  • 75 gramm kandírozott óriáscitrom felkockázca
  • 75 gramm liszt
  • 5 gramm vegyes fúszer (szerecsendió, szegfűszeg, koriander)
  • 75 gramm virágméz
  • 75 gramm porcukor
  • ostyalap

8203608332_01fbf9fc2f_h.jpg

A mandulát 150 fokos sütőben 15 percig pirítjuk, majd egy edénybe öntjük, amelyben összekevrjük a liszttel , fúszerekkel és a kandírozott gyümölccsel. A mézet lassan megolvasztjuk egy kis porcukorral, egy kanál vízzel és  a kandírozott gyümölcsokkel egy kis lábasban elvegyítve.  Az így nyert szirupot adjuk hozzá a mandulás keverékhez, jól keverjük össze. A végeredménynek tömörnek kell lennie. Egy 18 cm átmérújű tortaformát osztyával vonunk be, erre ráöntjük a keveréket, majd jól elegyengetjük. a tetejét porcukorral hintjük meg. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Húlni hagyjuk,ezután jó gazdagon porcukrozzuk.

6333474958_4a07a0e603_b.jpg

Hamm!

 


 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr948153648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása