olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Spritzelünk egyet?

2016. május 02. 10:44 - ricchiepoveri

Hívogatóan színes ital, a társasági élet, a munka utáni aperitívózások elmaradhatatlan szereplője ez a Prosecco-alapú kokél, amely egész Olaszországban kínálgatja magát a bárok itallapján. Nyakunkon a jó idő, egyre többet ücsörgünk terasyokon, hamarosan a tengerparti napernyők alatt fogunk tikkadni, igazán jól jön egy isteni szomjoltó. Éljen a spritz!

7499765922_8a7b7c2005_k.jpg

Ezt a szuper, frissítő nedüt majdhogynem nekünk köszönhetik az olaszok, ugyanis az alapötletet az Osztrák-Magyar Monarchia északolasz jelenlétének idején ismerték meg az általunk is jól ismert fröcccs képében. Az erre táborozó osztrákok nem vetették meg a jó kis venetói vendéglőket, osteriákat, de a helyi bookr alkoholtartalma magasabb volt, mint amihez hozzá voltak szokva. Ekkor kezdték el vízzel hígítani a bort, innen jött a Spritz név is ( a német Spritzen, azaz spriccelni igéből, a víz hozzáadására utalva). A Spritz legelső verziója egyszerű asztali fehérbor és szénsavmentes víz keveréke volt, és a víz nem csupán az alkoholtartalmon könnyített egy kicsit, de ,még a nem túl jó minőségű borok fogyaszthatóságát is javította. Hol voltak még akkor a proseccótól? Majd a 20. század elején, amikor elterjedtek a szénsavas és szódavizek, akkor ezt a buborékban gazdag vizeket kezdték a fehér borhoz adni. Ekkoriban a spritz célközönsége a női nem volt, hiszen ők szívesen szürcsölgették ezt a könnyű, frissítő italt. Mondhatni, hogy trendi, szexi koktél volt a kisfröccs.   Ezután kezdték el jobban variálni, hogy az italba még több színt és életet leheljenek. Az 1970-es évektől  a spritz hatalmas népszerűségnek örvend, különösen Velence és Padova környékén.

7747197060_99663f4b24_k-750x500.jpg

Igaz, hogy a spritz alapja a Prosecco és a szénsavas víz, de van egy variálható harmadik összetevője is, amely az egyes pultosok stílusa szerint változhat.  Mivel a spritznek pirosnak vagy narancssárgának illik lenni, ezért a harmadik adalék az legfőképpen Aperol, Bitter, esetleg Cynar vagy Martini likőr, a lényeg, hogy a spritzünk kesernyés utóízt hagyjon a szánkban. Az is előfordulhat,  hogy a likőröket a baristánk még egymással is keveri egy kicsit, hogy még nagyobbat dobjon az italunk színvilágán.

20160313_164209318_ios.jpg

A spritz annyira menő, hogy 1980-ban az IBA (International Bartenders Association)is felvette a koktélok hivatalos listájára “Spritz Veneziano”  névvel.

7198704052_c9a4937bcb_k.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr228679380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2016.05.03. 07:52:47

Mikor először jártunk Velencében, mert akkor feltűnt, hogy sokan isznak valami narancssárgát. Megkérdeztük a pincért, aki aztán hozott is nekünk Aperol Spritz-et. Annyira megtetszett, hogy vittünk is haza, mert akkor még otthon nem lehett Aperolt kapni.

Ha Olaszországba megyünk, a mai napig hozzátartozik, hogy Spritz-et iszunk ☺

masada 2016.05.03. 09:18:51

A történet eleje nem stimmel...Ausztriában az almalé és szódát régóta Apfelspriznek hivjak
süti beállítások módosítása