A gubana Friulia-Venezia-Giuli régió jellegzetes ünnepi süteménye, ami karácsonykor, húsvétkor vagy esküvők alklmával kerül az asztalra. Elkészítése elég időigényes, úgyhogy nem véletlen, hogy nem ez a "gyorsanösszeütökvalamit" típusú váratlan vendéget váró süti.
A gubana alapja száraz keksszel, csonthéjas gyümölcsökkel töltött, pálinkával vagy rummal gazdagított kelt tészta. A neve ismerősen csenghet, hiszen a szlovén "guba", azaz hajtogatni szóbol származik, Friuliban nem kell nagyon keresgélni az Osztrák-Magyar Monarchia emlékeit.
Ez a desszert nem csupoán a nevében, hanem elkészítési módjában, és ízvilágában is nagyon emlékeztet a magyar süteményekre.
Hozzávalók:
A kelt tésztához
- 300 gramm liszt
- 1 kiskanál szárított élesztő
- 2 kanál pálinka
- 100 ml tej (lehet kicsit több, ha felveszi)
- 1 tojás
- 40 gramm szobahőmérsékletű tej
- két kanál cukor
- 1 kiskanál só
A töltelékhez
- 70 gramm dió
- 70 gramm mazsola
- 50 gramm tisztított, pirított mogyoró
- 50 gramm fenyőmag
- gy citrom reszelt héja
- egy narancs reszelt héja
- 100 gramm száraz keksz vagy amaretti
- 1 pohárka rum
A díszítéshez
- 1 tojásfehérje
- cukor
A felszolgáláshoz
- szilvapálinka
Elkészítése
Előző este elkészítjük a tölteléket, rumba áztatjuk a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héjával együtt.
Késsel felaprítjuk a diót és a mogyorót, megpirítjuk a fenyőmagot, és ledaráljuk a kekszet. Mindezt összekeverjük a rumos elegggyel, amóg nedves , homogén masszát nem kapunk (szükség szerint adhatunk még hozzá rumot). Egy éjszakát pihenjen hútőben.
Másnap elkészítjük a tésztát:
A tojássárgát keverjük el a vajjal, cukorral, pálinkával és tejjel. Az élesztővel összekevert lisztet adjuk fokozatosan hozzá a keverékhez, a legvégén adjuk hozzá a sót. A rugalmas, sima tésztából gyúrjunk labdát, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni kb. három óra hosszáig.
A megkelt tésztát nyújtsuk nagyjából másfél centi vastagságú körré belisztezett munkalapon. Kenjük meg gazdagon a töltelékkel, majd tekerjük fel, majd az így kapott hurkát tekerjük csigaalakba.
A gubanat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk két órát kelni.
A tojásfeérjét villával felverjük, bekenjük vele a gubanankat, és megszórjuk kristálycukorral. Ismét pihenni hagyjuk, d emost már csak 10 percig.
A sütőt 200 fokra melegítjük, az elsü 15 percben a gubanat ezen a hőmérsékleten sütjük, majd 15-20 percig 180 fokon sütjük tovább.
Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap érdemes fogyasztani, amikorra az ízek összeérnek. Persze csak, ha ennyi munka után van türelmünk kivárni. Felszolgálásnál öntözzük meg szilvapálinkával.