olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olasz karácsonyi kalóriabombák

2015. december 09. 19:26 - ricchiepoveri

A nápolyi struffoli

Nyakunkon a karácsony Olaszországban is, és hogy mi kerül ilyenkor az asztalra? Nem meglepő, hogy Palermóban mást nyammognak el, mint Dél-Tirolban, és legjellegzetesebb karácsonyi édességek sorát kezdjük is egy déli, pontosabban nápolyi desszerttel, a struffolival. A struffoli egy apró sült fánkocska, mézzel nyakonöntve, és szines cukorkákban (diavulilli), valamint kandírozott gyümölcsben meghempergetve. Ez utóbbiak a karácsonyfadíszekre kellene, hogy emlékeztessenek.

A struffoli valójában görög eredetű, már neve is a görög strongulos- tésztagolyó- szóból származik, és évtizedek óta elvalaszthatatlan része a campaniai cukrászati hagyománynak. A legismertebb készítői a Croce di Lucca és Santa Maria dello Splendore kolostorok apácái voltak.

6817438996_091cde5359_k.jpg

(flickr)

A recept pedig:

Elkészitési idő: 20 perc + 60 perc pihentetés+ a sütési idő

Hozzávalók tíz személyre (gondolkodjunk nagyban, Olaszországban nagy a család):

A tésztához:

  • 500 gramm liszt

  • 5 tojás

  • 3 kanál cukor

  • 80 vaj

  • egy pohárka limoncello vagy rum

  • egy fél citrom lereszelt héja

  • egy csipet szódabikarbóna vagy sütőpor

  • egy csipet só

  • olaj a sütéshez

A bevonathoz:

  • 400 gramm méz

  • szines cukorka

  • 100 gramm kandírozott narancs

  • 100 gramm kandírozott óriáscitrom (kiváltható\elhagyható - még jó)

  •  50 gramm kandírozott sütőtök  (a kandírozott gyömülcsöket ízlés szerint variálhatjuk, vagy el is hagyhatjuk, hiszehn már a cukorkáktól és a méztől is kap egy sallert a vércukorszintünk)

Elkészités:

  • Szitáljuk a lisztet a munkalapra

  • A liszt közepére helyezzük a tojást, a vajat, a cukrot a reszelt citromhéjat, a pohár limoncellót vagy rumot, a sót, és szódabikarbónát

  • dolgozzuk össze a hozzávalókat először villa, majd az ujjbegyeink segítségével, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.

  • gyúrjunk a tésztából labdát, takarjuk le, és hagyjuk pihenni egy órát

  • a pihentetés után válasszuk kb. narancs nagyságú labdákra

  • lisztezzuk be a munkalapot és gyúrjunk belole ujjvastagságú rudakat

  • vágjuk a rudakat apró darabokra

  • helyezzük a darabokat egy belisztezett szalvétara

  • serpenyőben olajat hevítunk, es kisütjük benne a struffolikat

  • mikor a tészta megdagad és aranyszinű lesz, vegyük ki az olajbol, es helyezzük papír törlőkendőre, hogy beszívja a felesleges olajat.

  • Egy edényben olvasszuk meg a mézet két kanal vizzel, és amint habot képez, vegyuk le a tűzről, és meritsük meg benne a kisült struffolikat, amíg szép fényesek nem lesznek

  • daraboljuk fel a kandírozott gyümölcsöt, szórjuk rá a struffolikra a cukorkákkal együtt, óvatosan kavargatva

 

Faljuk fel!

 

11586255905_802defde51_k.jpg

 (flickr)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr18152364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jovanotti 2015.12.10. 13:48:53

80 (deka, darab, gramm...) vaj ????
süti beállítások módosítása