olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

A nápolyi betlehem

2013. december 23. 14:05 - ricchiepoveri

A karácsonyi betlehem-készítés szokását Assisi Szent Ferenc szerzetesei terjesztették el Itáliában a 13. század során, innen terjedt tovább az egész  keresztény világba. Azóta találkozunk a Jézus születését feldolgozó kompozíciókkal a templomokban, tereken és az otthonokban is.  A betlehemek virágzó központja Nápoly, ahol ez a 17. századra gyakorlatilag külön művészeti ággá nőtte ki magát.  A nápolyi betlehemek különlegessége, hogy a születéstörténet ábrázolásakor  nem csupán a  Szent Családot és a történethez kapcsolódó bibliai alakokat jelenítették meg, hanem az 1600-as évektől kezdve  korabeli társadalom képviselőit is. Nem ritkák a zsúfolt, akár 100-150 főt is felvonultató betlehemek.

A betlehemet hagyományosan december 8-án kezdik építeni, akkor veszik elő az alapot, ami kartonból és parafából készül, és a család megbeszéli, hogy az adott évben mivel is bővítik, vagy hogyan változtatják - vagy nem- az előző évhez képest. Az előkészületek napokig, vagy akár hetekig is eltarthatnak, de 24-e estére készen kell állnia, és éjfélkor a gyermek is belekerül a bölcsőbe.

Ma a Via San Gregorio Armeno a betlehem-készítés fellegvára, az utca gyakorlatilag minden üzlete ezzel foglalkozik, ha otthon szeretnénk betlehemet állítani, itt könnyen beszerezhetjük a szereplőket. 

Képek: wikipedia, visititaly.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr895705579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása