olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Gyorstalpaló Nápolynál

2013. november 05. 12:42 - ricchiepoveri

Ó azok a boldog idők, amikor Olaszmamma még csak folyamatos tranzitban tartózkodott Itáliában, és a fejét folyamatosan a következő desztináción törte! Van fapados Budapestről? Van. akkor menjünk Nápolyba. Szabadság van? Nem sok. Na, akkor legyen hosszú hétvége. De benne legyen minden! És benne lett. Felettébb jó utazásszervezői skilljeim vannak, ez tagadhatalan, arra a három  napra pedig különösen büszke vagyok. Valamikor csütörtök este landolt a gép, normális ember olyankor már nemigen tervez túl sok mindent, a nem normális meg éjszakai sétára indul a nápolyi kikötőbe a megvadult kóbor kutyák meg a szetemeteszsákok közé.... Mentségünkre legyen mondva, hogy a belvárosból idekeveredni kb. két perc, szóval nem volt szándékosan elkövetett a dolog, Aztán ügyesen megtaláltuk  az éjszakai buszt, és példásan mentünk haza. 

Másnapra a szigorúan betáblázott menetrend a reggeli kávé után Pompejit dobta ki, ami Nápolyból viszonylag egyszerűen megközelíthető, Ercolanoig (Herculaneum) a circumvesuviana vasúttal (magyarul HÉV), onnan meg kisbusszal. Nyílván egész iparág épült ki arra, hogy felvigyenek. A busz csak egy darabig megy fel, ott mindenki kap egy vándorbotot, és azzal mászik fel, és bámul bele a kráterbe, meg gondolkodik el azon, hogy mennyire praktikus, hogy kb. kétmillió ember lakik  egy aktív  vulkán vonzáskörzetében.

veyuv.JPG Kráter

vezuvrolle.JPG                                                                           A vörös zóna

Miután felmentünk, megnéztük, lejöttünk, még csak kora délután volt, mentünk tovább a kisvasút vonalán Pompejibe. Itt az igazán elvakultak akár több napot is el tudnának tölteni, nekünk egy pár óránk volt rá, elképesztő az egész, hogy mi lehetett itt valaha, és hogy lett minden oda egy pillanat alatt. Hosszasan lehet itt bolyongani, tekintgetni, keresni a pikáns freskókat, a kocsmát, a betemetett halottakat. Mindezt a Vezúv árnyékában, hogy azért ne legyen annyira, "dehát ez csak egy múzeum" érzésünk.

kocsma.JPG                                                                         Bárpult

morti.JPG                                                                         Utolsó pillanatok

pompeji.JPG                                                                  A háttérben a tettes

Dolgunk végeztével, kellett egy kis hab a tortánkra, ha már itt vagyunk menjünk a circumvesuviana végállomásáig,  Sorrentóba. Sorrento csodás kisváros az azonos nevű félszigeten, megáll az idő hangulata van, és itt csinálják a legfinomabb limoncellót a földkerekén. 

sorrento.JPG                                                                  Szobák kilátással

sorrento2.JPG                                                                              Sorrento

Következő nap, miután megemésztetük az előző esti pizzát (Nápolyban nem lehet mellélőni, bármelyik "sarkipiszkos"  pizzeriában isteni margheritát ehetünk , természetesen bivalymozzarellával..jajj máris megindult  a nyálelválasztásom), szóval ezek után Caprit vettük célba. A sziget persze pazar, és meseszép, és tényleg türkizkék a víz, de azért már túlságosan is eladta magát a turistáknak. Sok a méregdrága designer bolt, és kevés a mediterrán ruszticizmus. Egy korábbi alkalommal a szomszédos Ischia szigetén jártunk, sokkal nyugodtabb, nem tolonganak az amerikaiak, ugyanolyan gyönyörű. Én inkább azt javaslom. 

capri.JPG

                                                            Kilátás a főtérről

capri2.JPG                                                       A Faraglioni-sziklák, Capri szimbólumai

capri3.JPG                                                                       Tényleg ilyen

Capri  után még bóklászás Nápolyban (fényes nappal!), Galleria Umberto I., siklóval a kilátás az öbölre, parkok, szép lányok, mókás öregek, halálfélelem a zöld lámpánál átkelésnél, sikátorok.

sikator.JPG

                                                                       Sikátor

duomo.JPG                                                              Dóm, emlékeztek San Gennaróra ?

galleria.JPG                                                                   Nem Milánó. (Galleria Umberto I)

panor.JPG                                        A tengerbe nyúló földnyelven a Castel dell'Ovo, Nápoly legrégebbi vára.

                                        A háttérben a Vezúv. Amitől meg alig látszik, az a szmog.   

Másnap hajnalban készülődés, indulás, Budapest, mókuskerék. Nápolyt, és főleg a környékét, nagyon szeretjük, és még végeláthatatlan azon állomások sora, amiket nápolyi kiindulóponttal könnyen be lehet venni: Amalfi-part, Ischia és Procida szigetei, Salerno, stb. Meg hát ugye Nápoly városban is rendesen el lehet merülni. Fapadra fel!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr945615957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

néma fóki 2013.11.06. 13:09:33

Volt szerencsém nekem is bejárni Nápoly környékét. Csodálatos hét volt. Amalfi, Positano, Sorrento, Capri...Nagyon szép emlékek. Jó volt olvasni ezeket a sorokat, ismét előjöttek az emlékek.
süti beállítások módosítása