olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Pletyka a tányéron

2016. január 13. 08:59 - ricchiepoveri

Az olasz karneváli szezon kezdetének biztos jele , hogy a boltok, pékségek és cukrászdák polcait szép lassan ellepik a chiacchierék. A chiacchiere az olasz farsang legjellegzetesebb édessége, több néven ismert, a legklasszikusabb a chiacchiere, azaz "csevegés, pletyka, lecsfecs", de régiónként eltér, nálunk például "bugie" , azaz hazugság néven ismertek.

A chiacchiere a magyar csörögefánkra emlékeztet, vékonyra nyújtott, olajban kisütött tészta, amelyet nagyvonalúan hintenek meg porcukorral, esetleg csokoládéval locsolják meg.

A chiacchiere lapos, hosszúkás téglalap alakú, széle cikkcakkos.

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 1 tojás
  • 25 gramm vaj
  • 50 gramm tej
  • 20 gramm cukor
  • egy citrom reszelt héja
  • egy csipet só
  • 2 gramm sütőpor
  • 1 pohárka pálinka
  • étolaj a sütéshez
  • porcukor

 A lisztet rendezzük kupacba a munkalapon, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a puha vajat, a cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, pálinkát és a sütőport. Gyúrjunk belőle tésztát , lassanként hozzáadagolva a tejet is. Amint sima, homogén tésztát kapunk, csomagoljuk folpackba, és tegyük pihenni a hűtőbe fél órára.  Pihentetés után nyújtsuk vékonyra, kb. félcentisre. Cikk-cakkos tésztavágó kerékkel (körkéssel)  feldaraboljuk kb 10 x 8 cm-es téglalapokra, középen  bevágással. 

Olajban kisütjük, a sütés végén a felesleges olajat eltávolítjuk. Porcukorral meghintjük.

4348624007_6de7ca759a_b_1.JPG

1 komment
Címkék: konyha karnevál

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr178247048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoOne 2016.01.14. 09:29:06

Ez nem csak "emlékeztet" a csöröge- vagy forgácsfánkra, hanem az. A különbség talán a citromhéj, illetve az, hogy itthon általában nem pálinkát, hanem rumot/rumaromát használnak, néhol több tojással készítik, vagy egyes területeken "és/vagy" tejfölt használnak a tej és a vaj helyett/mellett.
süti beállítások módosítása