olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Új világörökségi helyszínek Olaszországban

2017. július 11. 12:45 - ricchiepoveri

Az UNESCO tegnapi, Krakkóban hozott döntése alapján két új olaszországi helyszín, az évszázados bükkerdők és a velencei védelmi célú épületek kerültek fel frissen az UNESCO Világörökségi listájára, így az olasz világörökség emlékeinek száma 53-ra emelkedett. Ezzel a számmal Olaszország könnyedén erősíti meg vezető pozícióját a világörökségi helyszínek számának tekintetében. Mindig is mondtam én, hogy Itália a szépség és a kultúra szuperhatalma.  Elismerésben részesült 2127 hektárnyi területen elterülő tíz, több évszázados bükkös erdő.

slide1.jpg

Palmanova, a csillagalakú erődváros

A velencei védelmi célokat szolgáló  épületek a 16. és 17. század között épültek,  és több országon ívelnek át, hiszen az egykori Velencei Köztársaság területén található struktúrákon jelenleg Olaszország, Horvátország és Montenegró is osztozik. Az épületek egy csaknem 1000 km hosszú képzeletbeli tengely mentén helyezkednek el, amely Lombardiától az Adria keleti végeiig húzódik. Ezek a védelmi rendszerek a maguk idejében abszolút úttörőnek számítottak, valamennyiüket a puskapor felfedezése után tervezték, és viszonylag nagy területen helyezkednek el. A párizsi székhelyű UNESCO döntése alapján, világörökség oltalma alatt áll majd közülük az olaszországi Bergamo, Palmanova, Peschiera del Garda, valamint a horvátországi Zadar és Sebenik, és a monetnegrói Kotor. A szuper hír, hogy Palmanova az észak-olasz Adria ismert üdülőhelyein nyaralóknak csak egy ugrás, és sokaknak már biztosan nem ismeretlen, Bergamóba és a Garda-tóra pedig pikkpakk elutazhatunk bármelyik fapados légitársasággal.

352909337_d551b7a2dc_o.jpg                                                                Peschiera del Garda

Bergamo velencei falai a város magasan fekvő óvárosi részét, a Cittá Alta-t veszik körül, és 1560. és1 588. között épültek. Több, mint hat km-en keresztül ölelik körbe a várost. Palmanova egy,  a velenceiek által 1593-ban tervezett erődváros, amelyet alakja miatt csillagvárosnak is szólítottak. Alapja kilencágú csillag, és 1960. óta olasz nemzeti műemlék. Peschiera Garda óvárosát szintén védőfal veszi körül , amely még a Mincio folyó természetes folyását is megváltoztatta.

2155151787_641faf7909_z.jpg                                                                      Bergamo falai

Ami a védett bükkerdőket illeti, Toszkánától Calabriáig találkozhatunk a több száz éves rengetegekkel, és szintén több ország osztozik az elismerésen , egész pontosan 12, közöttük Németország, Horvátország, Bulgária , Ukrajna és Spanyolország. Az olasz erdők szinte teljes mértékben természetvédelmi területeken, esetleg nemzeti parkokban találhatók.

29881608284_c1db4cd3df_z.jpg

                                                                  Bükkerdő Abruzzóban

Hogy hol van Olaszország többi 51 világörökségi helyszíne? Észak-Olaszországban erre, Közép-Olaszországban itt, Dél-Olaszországban pedig ezeken a helyeken keresgéljünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012656941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása