olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olasz ovi

2014. február 28. 07:25 - ricchiepoveri

Mostanában egyre többször kaptam magam azon, hogy vagy jövendőbeli olasz mammáknak vagy jelenlegi magyar mammáknak megyarázom, hogy hogy is működik Itáliában a bölcsődei- óvodai rendszer, úgyhogy már-már közkívánatra egy kis összefoglaló.

A bölcsődei helyzet katasztrófa. Alig vannak helyek, és azokat is aranyáron mérik. A mezei önkormányzati bölcsiben sem restek egy hónapra elkérni 400 eurót, amihez hozzzájön az étkezés, szóval nem egy ajándék. Egyre elterjedtebb a nido in famiglia (mondjuk családi napközi), amikor is egy anyuka a sajtátján kívül felvállal még max. négy gyereket, és otthon vigyáz rájuk. Ez teljesen szabályos tevékenység, engedélyhez kötött, nem lehet akárholmert nyílván egy garzonból nem csinálhatok dühöngőt, de kertes házból minden további nélkül. Ez legalább jövedelemforrás is a gyerekkel otthon ülő anyának, szóval mindneki jól jár. Ennek az ára is kb. ugyanannyi, mint az államié, de itt legalább mégiscsak jobban figyelnek rájuk (gondolom én).

Hát, mit mondjak: Olaszországban az óvónők munkaideje meglehetősen kényelmes. A gyerekeket csak és kizárólag nyolc és kilenc óra között lehet vinni, és négy és fél öt között el kell hozni. Nem kell hozzá matematikai Nobel-díj, hogy kikalkuláljuk, hogy ha a szülők teljes munkaidőben dolgoznak, ahol ugye a napi nyolc órához hozzáadunk egy óra ebédszünetet, szinte esélytelen, hogy segítség nélkül megoldjuk az átadás-átvételt. Hozzáteszem, hogy sok helyen van iskola előtti és utáni napközi, a mi ovinkban már fél nyolckor kinyitják a kapukat, de ha fél nyolc és nyolc között viszed, vagy ha fél öt után mész érte (hatig), a szolgáltatásért fizetni kell. Ilyenkor nem is az óvodai személzet vigyáz a gyerekekre, hanem egy egyesület viszi az egészet.  A gyerekek jellemzően nem korosztály szeritni bontásban vannak a csoportokban, hanem vegyesen, egy-egy csoportban három-négy-és ötévsesek is vannak. Ez segíet bizonyos dolgok korábbi elsajátításában, pl.  a hülyeség, káromkodás, és verekedés is viszonylag hamar kipipálva :-) . Évente több hosszabb szünet van. ősszel, karácsonykor (2 hét!), karneválkor (miért is ne), húsvétkor. A nyári szünet pedig június végén kezdődik, a szeptemberi iskolakezdésig tart. Közben valójában csak augusztusban zárnak be, júliusban viheted a gyereket, de az megint emeltdíjas szolgáltatás. Az oviban kötelező a köpeny, és ez szerintem jó, mert egyrészt nincs folyamatos bazárimajomkodás, másrészt meg a ruhák sem amortizálódnak el olyan gyorsan. a köpeny színe csoportonként változik, hogy ha együtt játszanak  gyorsan szét lehessen válogatni őket.

asilo_bimbi.jpg

A napirend nagyjából ugyanaz, mint Magyarországon azzal, hogy itt sokkal kevesebbet vannak levegőn, télen egyáltalán nem mennek sétálni. Az ötévesek délután pedig már nem alszanak, hanem különböző foglalkozásokon vesznek részt. No, igen, és  ami ovinkban a tanévnyitó értekezleten büszkén újságolta a vezető óvónő azt a forradami újítást, hogy már van tízórai...Nem semmi. Délutáni ébredés után már nem kapnak enni, úgyhogy anyának/nagymamának gyümölcslével, sütivel vagy szendviccsel felszerelkezve kell érkezni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr415835021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v2peti 2014.02.28. 21:19:07

Lehet sokmindenért szidni János bácsit, de a 3 éves gyes, és az óvodai-bölcsődei ellátórendszer igencsak versenyképes sok nyugati országgal szemben is. Még ha árnyalja is valemennyire a képet az, hogy tőlünk nyugatra sok esetben nem dolgozik az anya, vagy csak 4 órában!

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2014.03.01. 01:23:43

Talán az lehet a megoldás, hogy nem a szicíliai maffia által működtetett intézménybe küldjük a gyereket.

ricchiepoveri · http://olaszmamma.blog.hu/ 2014.03.05. 01:02:43

A magyar szociàlis rendszer egy halom szempontbòl jobb, ès csalàdbaràtabb, annak elelnère, hogy Olaszorszàgban elvileg a "famiglia" mindenek elott valò. A maffia ebben speciel nem sok szerepet jatszik, egyszeruen csak nem tokeletes a rendszer. Nagyon nem.

Scala 2015.01.03. 14:07:38

@ricchiepoveri: Sziasztok! Külön kell választani szerintem a latin országokban uralkodó mentalitást, az észak-európaitól. A két szülő napi 10 órában melózik modell nem jellemző a latinokra, nincs aszerint szervezve az élet. Nincs ezen mit meglepődni, tudomásul kell venni, ha emigrálunk és gyerek is van/születik.
@v2peti: Így van, a hagyományos modell dívik egy dolgozó szülő tartja el a családot, aki általában az apa.

Németországban a csecsemő hat hónapos koráig jár a teljes fizetése az anyának, aztán meredeken esik a támogatás. Gondolom ott erre van rászervezve a rendszer is (bölcsőde, óvoda).

Mi Franciországban éltünk gyerekkoromban, az is latin: nincs bölcsőde, az ovi nem kötelező, iskolaelőkészítőre kellett járni öt-öt és fél évesen. Iskoláskorban lazán elvárták, hogy MINDEN SZERDÁN oldd meg, hogy az iskola zárva van. Nem volt megőrző, napközi, korrepetálás, semmi, a suli zárva volt. Cserébe szombat de. is volt iskola, amikor a szülők tudtak felnőtt tartalmakat megosztani egymással és nyugiban bevásárolni. (1986-'90, nem tudom mennyit változott, tippem szerint keveset). Soha olyan mosolygós, gondtalan, szép fiatal anyákat nem láttam, akik a 7 éves öcsém korosztályát várták a suli előtt. Akinek dolgozott az anyukája, a bébiszitter ment érte, volt miből megoldani, valamit-valamiért alapon...
A) Napi 10 órában szétmelózza magát a pár két tagja ----> ne legyen gyerek a képben
B) gyerek van, és ketten dolgozni akarunk mert félre "kell" tenni -----> Észak-Európa (Ausztria és onnan felfelé)
C) gyerek van, élvezni akarom az életet, hogy megtanítsam milyen boldognak lenni ----> latin országok, abból is amelyik passzol, hozzám pl. Olaszország jobban passzol, mint pl. Spanyolo.

Amúgy nézegetve Firenze környéki nagyon kényelmes, nem olcsó lakáshirdetéseket (bérlet céljára, berendezetten), jól gépesített a konyha, de közel sincs benne annyi basz, mint ami nálunk státuszszimbólum (Miele gőzölő stb. lófasz). Ott az anya nem dolgozik, 4 órát dolgozik, ami pont elég.

v2peti 2015.01.13. 00:06:43

Franciák: Sarkozy eltörölte a szombati iskolát, de megmaradt a szerdai zárvatartás, ha jól rémlik.
süti beállítások módosítása