Azt tudta bárki is, hogy a történelem egyik legősibb hideg desszertje Calabriából származik? A neve scirubetta és a csak semmi cicó alapelve alapján született, ugyanis legfontosabb összetevője a Calabria értintetlen hegyi erdeiben gyűjtött kristálytiszta....HÓ. Azok az idők már elmúltak, amikor a háztetőről lehetett leverni a scirubetta-alapanyagot, de kis kirándulással azért könnyen találni még megfelelő havat. Az ideális helyszín Zagarise lenne Catanzaro közelében, ami Európa legtisztább levegőjével dicsekedhet.
Szóval éppen szezonja lenne ennek a kafa kis szorbettnek. Ha jobban megfigyeljük ugyanis, a scirubetta elnevezés a szorbett (olaszul sorbetto) szóval közeli rokonságot mutat, gyökerük pedig az arab "sharbath" (kiskanállal fogyasztott hideg ital) szóból származik.
A friss havat poharakba porciózzák, majd jellemzően fügemézzel, vagy fügekompóttal ízesítik. Calabria egyes településein musttal, vagy mostanság már narancslével, citrommal, cukorral, esetleg kávéval keverik össze.
A scirubetta tehát a fagylaltés a jégkristályok üknagypapája, és valaha szívesen fogyasztoták nem csupán Calabriában, hanem Szicília azon területein is, ahol esik a hó, nyilván elsósorban az Etna közelében. Az erre látogatók nyilván tudják, hogy a jégkristályoknak,n szorbetteknek Szicíliában nagyon nagy hagymánya van. Egy időben a begyújtött havat föld alatti tárolókban úrizték, amelyek a mai hűtóházak funkcióját látták el, és amelyeket szalmával szigeteltek a külvilág melegétől.
Ókori római történetírók is beszámolnak arról, hogy hogyan kell isteni szorbetet készíteni gyümölcslevek, méz és a Vezúvról, az Etnáról vagy a Terminillóról szedett hó keverékéből.
Akinek van kedve csinálja utánuk:-)