olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olaszországba költözöm: hogy induljak neki?

2019. szeptember 26. 09:22 - ricchiepoveri

Mennyire rizikós Olaszországba költözni? Mostanában egyre többször merül fel különféle olaszos Facebook-csoportokban, fórumokon, hogy milyen esélyekkel indul valaki, aki úgy dönt, hogy Magyarországról Olaszországba költözik; mekkora az esély munkát találni, mégis hogyan kellene elindulni.
Főszabály szerint ezekre a kérdésekre negatív, lebeszélő válaszok jönnek. Én megpróbálom viszonylag semlegesen összefoglalni a lényeget.
Olaszország rendkívül vonzó lehet, ki ne szeretne a tengerpart vagy valamelyik reneszánsz/barokk város közelében élni, minden reggel cappuccinót és cornettót reggelizni a sarki bárban vagy szombatonként bevásárolni a halpiacon? Hát milyen fül az, amelynek nem zene az olasz nyelv?
Ha olaszországi költözésen töritek a fejetek, akkor vegyétek figyelembe, hogy ez nem Németország vagy Svájc, és főleg nem a pár évvel ezelőtti London, ahová majdhogynem elég volt csak megérkezni, kopogtatni egy pár ajtón és ha mást nem is, de mondjuk pizzafutárkodni viszonylag könnyen lehetett. Azzal az eshetőséggel most nem számolok, hogy egy munkahely már tárt karokkal vár itt kinn mondjuk kiküldetés vagy hasonló keretében, mert akkor aztán tényleg csak a dolce vita marad, aggódjanak mások. Ha azonban kalandvágyból szállsz fel a repülőre, akkor ezeket tartsd észben:
14764756444_752451cb88_z.jpg
Elengedhetetlen a jó olasz nyelvtudás. Az olaszok nem kifejezetten tűnnek ki a tömegből acélos idegennyelv-tudásukkal, így már az első lépéseknél komoly falakba ütközhetünk, ha nem tudunk megszólalni olaszul.Az angol nem elég. Trentino-Alto Adige régióban lehet olyan szerencsénk, hogy megelégszenek a német nyelvtudással, de azért ez Olaszországnak egy elég apró szelete.  Arról nem beszélve, hogy a társasági életünknek is elégg betesz, ha nem értünk szót az ismerősökkel és csak kézzel-lábbal mutogatva fejezzük ki magunkat. Bár ez utóbbi alkalmazásában eléggé profik ezért az olaszok is. Az olasz mellett azért beszélj jól más nyelveket is, mert ez lesz az, amiben kitűnsz majd a tömegből és vonzóvá válhatsz a munkaerőpiacon is.
Az olasz munkanélküliségi ráta 9,7% (2019. július). Ez tény, az is tény, hogy ez nem tükrözi a valóságot, mert a fekete munka hihetetlenül elterjedt, de te nem feketén akarsz dolgozni, úgyhogy munkakeresésnél számolj azzal is, hogy a munkáltató az olasz jelentkezőt fogja preferálni, főleg ha az hivatalosan is munkanélküli, mert az államtól támogatást kap erre. Ahhoz, hogy te legyél a nyerő, ahhor ki kell tűnnnöd az olasz jelentkezők közül.
Legyen egy jó üzleti tervetek. Ha vállalkozni szeretnétek, hajrá, de már otthon dolgozzátok ki ennek a részleteit, amit lehet nár indítsatok el Magyarországról, de vegyétek figyelembe, hogy az ügyintézés miatt elég sokat kell majd ingázni, Olaszország nem az a típusú hely, ahol besétálsz az ügyfélszolgálatra és dolgod végeztével jössz ki. Elég valószínű, hogy több randitok is lesz.
student-849825.jpg
Hatalmas különbségek. Ezt nem tudom eléggé aláhúzni. Olaszország nagy. Nagyon nagy. Akkor különbségek vannak országon belül mind gazdasági helyzet, mind munkalehetőségek, mind mentalitás területén, hogy az hihetetlen. Amit én tapasztalok északnyugaton az lehet, hogy teljesen más mondjuk Toszkánában, és akkor még nem mentem el Calabriáig. Ha olaszországi költözésed elsődleges célja a munkavállalás, és nem a szerelmedhez jössz ki , ami egyébként a legáltalánosabb forgatókönyv, akkor Toszkánánál vagy Emilia-Romagna régiónál ne merészkedj délebbre,de jobban jársz ha északon maradsz valamelyik nagyobb város vonzáskörzetében.
Legyen tetemes tartalékod. Az első időszakban rengeteget kell költened, már csak akkor is, ha egy lakást akarsz kivenni, hiszen ennek első körben legalább három hónapi bérleti díj az ára (ebből egy az ügynök honoráriuma), és jó olasz lakás szerint valószínű, hogy a kecóban nem lesznek bútorok, de még konyha sem, így aztán mindennapos vendég leszel az IKEA háza táján is. Másik lehetőség, hogy olyan munkát keresel, amivel szállás is jár, ez idegenforgalmi szezonban nagy tengerparti hotelekben esélyes, vagy kevésbé vonzó, de annál inkább keresett idősgondozói állásban. Nem viccelek, nálunk északon folyamatos hiány van ebből a figurából, olaszok nem szívesen csinálják, úgyhogy a legtöbb gondozó román, akiknek rendes szerződést biztosítanak, van fizetett szabadságuk, és a lakásuk is biztosított.
A bürokrácia ki fog készíteni. Kafkai kalandokban lesz majd részetek, sőt néha az őskorban érzitek majd magatokat.MInden ügyintéző mást mond, első blikkre szerintük semmi nem lehetséges, ha más kifogást már nem tudnak találni az elzavarásotokra (mégiscsak jár nekik a kávészünet), akkor majd elküldenek illetékbélyegért (ami egy csomó esetben egyébként nem is szükséges). Kisebb településeken legalább annyiban jobb a helyzet, hogy kevesebbet kell várni, mindneki mindekit ismer, emiatt egy kedves mosoly vagy néhány baráti parola és gördülékenyebben megy az ügyintézés. Ha azonban Milánó vagy Róma valamelyik kerületi hivatalában vársz a sorodra az Isten irgalmazzon neked!
paragraph-736864.jpg
Ne legyenek vad  álmaid. Ha találsz alkalmazottként állást, az első körben biztos, hogy csak pár hónapra fog szólni, aztán ha tetszetek egymásnak, főleg, ha te tetszel a munkaadódnak, akkor folyamatosan hosszabbítgatja majd a szerződésedet. Ezzel három évig játszhat, ezután köteles lesz határozatlan idejű szerződést adni neked. Ennyi idő kell ahhoz, hogy merj nagyobat álmodni, hitelt felvenni, lakást vásárolni, mert amíg határozott szerződésed vagy, nyilván adósnak sem vagy annyira kívánatos.
A kezdeti időszak mindenkinek nehéz, nyilván sokkal nehezebb, ha nem vár kinn egy támogató család, ha nem úgy indulsz, hogy legalább a fedél megvan a fejed felett, de ha a fentiekkel tisztában vagy és komolyan veszed, már majdnem fél siker. Az én konklúzióm: én megtaláltam az édes életet, az egyensúlyt, megtanultam értékelni a szépet, a finomat, hozzászoktam ahhoz, hogy mindig valami mutatóssal vagyok körülvéve, hogy jókat eszünk, hogy minden színes és zajos . Szeretem.
Szólj hozzá!

A legjobb olasz Instagram helyszínek

2019. szeptember 17. 10:56 - ricchiepoveri

A Facebook-korszak  letűnőben, tarol az Instagram, influencerek pózolnak folyamatosan a világ minden pontján, tűsarkúban sziklaszirten, pohár pezsgővel a sivatagban. Olaszország persze tökéletes díszlet ehhez az ideálisra filterezett instant világhoz.  Megmutatom, hogy hol készülnek a legmenőbb Instagram posztok Csizmaországban.

Lago di Resia harangtornya – Val Venosta

A Venosta-völgyben bukkanunk rá erre a szuperizgalmas helyre, amiről már korábban is írtam. A Lago di Resia az a tó, amelynek egy harangtorony nőtt a közepére. A történet persze ennél prózaibb, ugyanis egy duzzasztó építése miatt árasztották el az itteni falvakat, amelyekből ma már csak ez a torony látható.

 

Visualizza questo post su Instagram

Paesaggi incredibilmente belli: un luogo magico nel cuore delle Alpi al confine di tra tre nazioni: Italia, Austria e Svizzera! Esattamente nella soleggiata Val Venosta, nel lago di Resia, davanti alla maestose montagne della Vallelunga c’è un campanile che emerge dall’acqua rendendo il luogo fiabesco e affascinante. La storia legata a questa immagine da cartolina, purtroppo, è meno idialliaca. Il lago di Resia è il più grande dell’Alto Adige nel comune di Curon e il campanile sommerso rimanda a un triste ricordo. Qui un tempo, infatti, si trovavano tre laghi naturali. Oltre quello di Resia c’erano il Curon e il San Valentino alla Muta. Nel 1950, essi vennero unificati con la costruzione di una diga. L'opera provocò la completa sommersione dell’antico centro abitato di Curon, che venne trasferito altrove. Ringraziamo la bravissima Valeria @vlr.f per la fantastica foto! Seguiteci anche sulle altre due nostre gallerie @trentinodascoprire e @sudtiroldascoprire dedicate alla bellezza della nostra terra! #lagodiresia #reschensee #valvenosta #italiait #fotolaghiditalia #südtirol #lake #ilikeitaly #yallersitalia #dolomiti #italian_places #unesco #ig_altoadige #ig_italia #italiainunoscatto #top_italia_photo #loves_italia #ok_europe #igworldclub #ig_worldclub #instatrentino #altoadigeweb #altoadige #sudtirol #sudtirolo #suedtirol #southtyrol #visitsouthtyrol #altoadigedascoprire #trentinodascoprire

Un post condiviso da Altoadige Südtirol, Italy �� (@altoadigedascoprire) in data:

 

 

S. Giovanni temploma, Ranui – Val di Funes

Nem kell túlságosan eltávolodnunk a Lago di Resia tavától és máris Ranuiban találjuk magunkat, ahol fenséges hegyek lábánál egy magányosan álldogáló barokk templom előtt eshet le az állunk.

 

 

Lago di Braies – Bolzano

A Lago di Braies tó igazi szupersztár. Nyáron smaragdszínben pompázik, télen jég és hó borítja, de minden évszakban tökéletesen megkomponált képeslapnak tűnik.

Visualizza questo post su Instagram

Daily caption struggles! . . . #lagodibraies #italy #photography

Un post condiviso da joni (@jonihedinger) in data:

 

Libreria Acqua Alta – Velence

Még egy pillanatra maradjuk Észak-Olaszországban, mert nem mehetünk el szó nélkül Velence mellett, de most nem olyan klasszikusokról lesz szó, mint a Sóhajok hídja vagy a Dózse Palota, hanem az Acqua Alta könyvesboltról, ami a dagály érkezésekor a kanálisok részévé válik.

 

 

La Reggia di Venaria Reale- Torinó

Venaria Reale kastélya Torinó tőszomszédságában található. A Savoyai királyi család csodálatos rezidenciájának egyik terme, a Galleria Grande, amely a király és a trónörökös lakását kötötte össze, számtalan poszt színhelye. A padló tökéletes geometriája, a hatalmas ablakokon beáradó természetes fény rengeteg sokszívecskés posztnak adott otthont.

 

Abbazia di San Galgano – Siena

Nyilván semmilyen olasz témájú ranglista nem születhet meg Toszkána említése nélkül. Drága Instagrammerek, vegyétek célba a siénától kb. 30 km-re fekvő, mennyezet nélküli San Galgano apátságot. Falai pazar keretet adnak a toszkán égboltnak.

Visualizza questo post su Instagram

Abbazia San Galgano� (�: @mysmallbigworld_ ) #italianlandscapes #abbaziasangalgano #sangalgano #sangalganoabbey #toscana #tuscany

Un post condiviso da �� Italian Flavors & Places �� (@italianlandscapes) in data:

 

Tempio del Valadier – Marche

Ancona megyében járunk. a Valadier templom Frasassi barlangjainak közelében helyezkedik el, csak gyalogosan érhető el, és maga is egy barlang belsejében épült. Elképesztő építészeti remekmű.

 

Visualizza questo post su Instagram

presents � A R C H E O I T A L Y � P H O T O | @ale_spito • Sanctuary of Santa Maria infra Saxa, Genga | Ancona | Marche | Italy • The Sanctuary of Santa Maria Infra Saxa and the Tempietto Valadier are two sanctuaries and a chapel located at the entrance of the Frasassi Caves, a remarkable system of karst caves in the municipality of Genga, in the province of Ancona. The sanctuary is ancient, its first testimonies date back to 1029. It is a simple stone structure built by Benedictine monks to house a burned image of the Madonna. The small temple or small octagonal temple was commissioned in 1828 by Pope Leo XII, a native of Genga. The white marble structure was designed by Giuseppe Valadier. The chapel once housed a marble statue of the Madonna and Child from the studio of Antonio Canova. The statue is now in the Genga civic museum and has been replaced by a copy. • @ig_italia • Local Manager @lucry_caps @fede_mancio • F E A T U R E D T A G | #igworldclub_archaeology • Selected and text by @_.vegvisir._ • M A I L | igwarchaeology@gmail.com • M E M B E R S | @igworldclub_thematic • F O L L O W | @igworldclub • #thematic_081419 #igworldclub #archaeology #archeology #archeologia #arqueologia #archeologie #archaeologie #antiquearchaeology #archaeological #ancientbuilding #archaeologicalsite #archeologicalsite #ancientarchitecture #ancientruins #ancientcity #ancient #archaeologylovers #heritage #archeotravelers #visitmarche #iloveitaly #ilikeitaly #tempiodivaladier #bellezzemarchigiane

Un post condiviso da � Igworldclub Archaeology®� (@igworldclub_archaeology) in data:

 

Casina Vanvitelliana – Bacoli

Nápoly közelben járunk, a Fusaro tó egy aprócska szigetén, Bacoli városkájában, ahol egy elegáns fehér villa kápráztat el. A szárazfölddel csak egy pici fahíddal van összekötve, és különösen alkonyatkor varázslatos .

Visualizza questo post su Instagram

È con un bellissimo tramonto sulla Casina Vanvitelliana di Bacoli che vi auguriamo un buon fine settimana Yallers �� . � @rperazz �Napoli | Campania . � Seguite la nostra pagina e utilizzate il nostro hashtag #yallersitalia per essere inseriti nella nostra galleria. . Foto selezionata da @federica_antonelli_ . ✌️ Vuoi diventare anche tu Yallers? trovi il link in bio . #yallerseurope #yallerscampania #campania #napoli #beautifuldestinations #italia #whatitalyis #casinavanvitelliana #travellingtroughtheworld #thepretrycities #italiait #lonelyplanet #volgoitalia #finditliveit #vsco #italian_trips #wonderfuldestination #italian_places #italy #bbctravel #yallerslife #likeitaly #italian #volgocampania #italiait

Un post condiviso da Italia Yallers ® �� (@yallersitalia) in data:

 

Polignano a Mare – Bari

Egy igazi klasszikus: Polignano a Mare strandja Barihoz közel található.Sziklaszirtre épült házak által körbevett tenyérnyi tengerpart, kristálytiszta tengervíz. Meseszép.

 

Spiaggia dei Conigli – Lampedusa

A Lampedusán található Isola dei Conigli parját folyamatosan Olaszország és  avilág lgeszebb tengerpartjai között tartják számon, nem meglepő az sem, hogy az Instagramon is tarol. Felesleges itt bármilyen filter, úgy, ahogy van, csúcs!

 

Visualizza questo post su Instagram

✨�� Buona #Domenica dall’ #IsolaDeiConigli #Lampedusa ��✨ Photo by: @moniafili

Un post condiviso da �� Italia �� (@italian_places) in data:

2 komment

Elköltöznétek Molise régióba havi 700 euróért?

2019. szeptember 11. 10:14 - ricchiepoveri

Hallottatok már Molise régióról? Nem? Nem meglepő, az olaszok is előszeretettel viccelődnek azzal, hogy tulajdonképpen nem is létezik ez az Abruzzo és Puglia közé ékelődő kis régió. Hegytetőre épült falvak jellemzik ezt a vidéket, melyek elnéptelenedésével az fenyeget, hogy ezek az apró kis települések egyszer csak egy letűnt kor puszta emlékei maradnak. Egyébként nem olyan rossz hely, van némi tengerpartja az Adrián és területének egy része az Abruzzói Nemzeti Parkhoz tartozik, szóval akad azért itt is némi látnivaló. Mégiscsak Olaszország ez.

 

castle-1360390.jpg

Ez a jelenség már ismerős, és az erre válaszként kigondolt projekt sem cseng idegenül. Annak érdekében, hogy Olaszország - különösen annak déli része-  ne csak egy, a tengerpartok mentén és a nagy városokban lakott ország legyen kihalt völgyekkel és vidékkel, a helyi és regionális önkormányzatok hasonló módszerekkel próbálják elkerülni az elnéptelenedést. Több helyen ajánlanak egy euróért felújításra váró ingatlanokat azoknak, akik válllaják, hogy az adott faluba költöznek, láttunk ilyet Calabriában és Campania régiókban is ( a teljes lista pedig itt elérhető).  Van ahol az a terv, hogy az ide költöző nyugdíjasoknak teljes adómentességet biztosítanak.

Most Molise is beáll a sorba. Az úgynevezett "aktív rezidensi jövedelem" (reddito di residenza attiva), amivel Molise rukkolna elő azt jelentené, hogy ha valaki egy kétezernél kevesebb lakosú molisei településre költözik (136 ilyen van egyébként)  és vállalkozást nyit, akkor havi 700 euró jövedelemmel támogatja ezt meg a régió. A projektre egymillió eurót fordít a regionális tanács.

44016779671_f576280395_o.jpg

Az érintett önkormányzat természetesen ellenőrizni fogja, hogy a kérelmező valóban létesített-e állandó lakóhelyet az adott településen, és főként azt, hogy legyen pontos terve a területen folytatott munkavégzés tekintetében. Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, a jövőben még több pénzt fordítanának ennek finanszírozására.

A pályázati kiírást az előzetes információk szerint szeptember 16-án teszik majd nyilvánossá, innentől kezdve 60 nap áll majd az érdeklődők rendelkezésére a kérelem benyújtására.

7 komment

Együnk étteremben Olaszországban! Alapszabályok

2019. június 20. 11:39 - ricchiepoveri

Olaszországban jártatokkor, még ha a lehető legalacsonyabb költségvetést is szabtátok az utazásra, hogy az étkezésen megspórolt pénzt inkább múzeumokra, kirándulásokra költsétek, muszáj néha étteremben enni. Lehetetlen ugyanis elmerülni az olasz kultúrában a gasztonómia megismerése nélkül. Az olaszok annyira szeretnek enni, és annyira ragaszkodnak gasztronómiai tradíciójukhoz, hogy nem érdemes kihagyni a helyi fogások megkóstolását.

Néhány alapvetés az olasz éttermek világához:

Három típusú beülős hellyel találkoztok majd: a ristorante, az étterem, formális kiszolgálás, valószínűleg elegáns környezet, jól megdesignolt fogások; a trattoria általában családi vállakozásként működik, barátságos, az étteremnél kötetlenebb stílusú és olcsóbb vendéglő, az osteria pedig a leginkább költséghatékony verzió. Az osteriák eredetileg csak italokat szolgáltak fel, és mindenki vihette a fogyasztani kívánt ételt a saját batyujában. Ez ma már természetesen nem így van, viszont jó eséllyel jó áron fogtok jellegzetes helyi ételeket enni ezekben. Azt, hogy mit érdemes rendelni Olaszország egyes régióiban, azt itt már kiveséztük.

Igazodjunk ki az étlapon!

Ne keressétek a levest! Az olasz konyha- néhány kivételtől eltekintve - nélkülözi a leveseket, legfeljebb télen esznek egy jó meleg minestronét, esetleg tortellinit húslevesben, de alapvetően az a nézet járja, hogy a leves a betegeknek való, így egy olasz menü véletlenül sem kanalazással kezdődik. Az étkezést indíthatjuk előétellel (antipasti), apró, étvégygerjesztó falatkákkal, amelyek régiónként változnak. Sok helyen jellegzetes helyi szalámikat és sajtokat szolgálnak fel, tengerparton salátát a tenger gyümölcseiből, stb. Elég jól előkészíti a gyomrunkat a további próbatételekre.

antipasto-3484840_1920.jpg

 

Az első fogás, a  "Primo" tészta vagy rizottó, egy átlagos magyar has az előételek és az első fogás után már tele van, de az olasz menü korántsem ér itt véget.

pasta-1463930_1920.jpg


A második fogás, a "secondo " hús vagy hal. Általában elmondható, hogy az olaszok nem keverik a hús-és halételeket, tehát ha előételünk húsos volt, akkor ezen  a vonalon induljunk tovább az első és második fogásnál is.  Ugyanez igaz természetesen  a halételekre is. A húst vagy halat önmagában szolgálják fel , nem lesz mellette sem krumpli, sem zöldség, rizs meg főleg nem, mert  a rizs Olaszországban nem számít köretnek.

img_20170915_213640.jpg

Ha kísérnénk valamivel, akkor vessünk egy pillantást a köretekre "contorno" . A menü lezárásaként válasszunk egy desszertet, majd igyunk egy jó erős kávét! Az egyes régiók legfontosabb édességeiről itt találtok kisokost. Kávét, és nem cappuccinót, mert a kávé tejes változatai Olaszországban csak a reggelihez elfogadhatók. A pincér valószínűleg fel fog ajánlani egy limoncellót vagy egy keserű likőrt az étkezés végére, ez általában  a ház ajándéka. Ne utasítsátok vissza!

Az  étlap alján feltűnik majd a "coperto" összege, ami a szervízdíjat, és  a kenyér vagy grissini árát foglalja magába, amely minden asztalon ott figyel. A coperto fejenként általában 1-2 euró.  Cserébe nem kell kalkulálni a borravalóval meg bénázni, hogy akkor most mennyi is az annyi, ha kártyával fizetek, ezt egyszerűen nem várják el. az fordulhat elő, hogy a kasszánál találunk egy aprópénznek szánt befőttesüveget, és ha nagyon meg voltunk elégedve, akkor dobunk bele valamennyit. De nem 10%-ot.

Ne csak együnk, igyunk is!

Az olaszok az étkezéseket vagy vízzel vagy borral kísérik, nem szokásuk szénsavas üdítőket iszogatni hús vagy hal mellé, rostos gyümölcslevet pedig végképp nem, az csak reggeli mellé csúszik le. Egyetlen kivétel a pizzéria, mert a pizza mellé jól jön a kóla és a sör.

Buon appetito!

Szólj hozzá!

Palermo kezdőknek

2019. június 17. 19:09 - ricchiepoveri

Jártunk már Szicíliában, nem is egyszer, Trapanihoz és környékéhez kaptatok tippeket korábban, de megvolt már Siracusa gyönyörű óvárosa és a szuper Lipari-szigetek is, de Palermóhoz eddig még nem volt szerencsénk. Épp itt volt az ideje ellátogatni és igazságot tenni két  táborra szakadt barátaunk között, mert úgy tűnik, hogy Palermót valaki vagy imádja vagy egy élhetetlen, szutykos, kaotikus szemétdombnak tartja.

Palermo nagy város, az ötödik legnépesebb Olaszországban, hihetetlen kulturális örökséggel, elképesztő történelemmel. A főníciaiak alapították, majd a rómaiak kezére került, de jártak itt a vandálok, és a normannok is, mindenki jól felismerhető nyomot hagyva maga után. 2015. óta Palermo, Monreale és Cefalú arab-normann emlékei és katedrálisai az UNESCO Világörökségének részei.

Kezdjétek palermói sétátokat a város kis turisztikai kikötőjénél. A Cala egy pici kikötő, mellette étterem, bár, és egyike a város azon kevés részének, ahol érezhető a tenger jelenléte, mert hiába tengerparti város Palermo, legfontosabb látványosságait a parttól eltávolodva találjuk, és egyáltalán nem a klasszikus olasz tengerparti város, városi stranddal vagy végtelen tengerparti sétánnyal. Palermóban nem lélegzünk tengeri, sós levegőt. Komolyan.

A Calatól, a Porta Felice kapuján keresztül induljatok felfelé a corso Vittorio Emanuelén, ami a város egyik legfontosabb artériája, egy szakaszon sétálóutca, és a tengerparttól egészen a katedrálisig visz. Nagyjából félúton érkeztek majd a Quattro Cantihoz -lánykori nevén Piazza Vigliena – amelynek mind a négy sarkára fantasztikus szobrokat emeltek, amelyek a város négy folyóját, a négy évszakot, a négy legfontosabb Palermóban uralkodó királyt, és a város négy védőszentjét testesítik meg. Igen, ezt így mindet. Innen csak egy ugrás a Piazza Pretoria, a tér, ahol az azonos nevű óriási és meseszép szökőkutat találjuk. Megvoltak a szelfik? Haladjunk tovább.

Piazza Pretoria

A Vittorio Emanuele mentén folyamatosan váltogatják egymást az impozáns paloták, a templomok, hogy aztán az egész a katedrálisban csúcsosodjon ki. A 12. században épült templomot egy kellemes park veszi körül. A katedrális történelme során egyaránt szolgált kegyhelyként, erődként és az uralkodók temetkezési helyeként is. A katedrálistól csak pár perc séta a Palazzo dei Normanni, a Normann Palota, ami valaha a Szicíliai Királyság uralkodóinak székhelyeként szolgált.

Kötelező látványosság még a Teatro Massimo, ami Olaszország legnagyobb operaháza, és Európában is csak a párizsi és a bécsi előzi meg, a Via Maqueda sétálóutca, a Villa Garibaldi nevű park pedig magyaroknak külön érdekes, mert itt találhatnánk Tüköry Lajos mellszobrát, aminek most sajnos csak a talapzata található, mert a szobrot 2015-ben ellopták.  A kapucínusok katakombáiban (Catacomba dei cappuccini) nagyjából nyolcezer múmiát őriznek, a legismertebb Rosalia Lombardo, egy 1920-ban tüdőgyulladásban meghalt kétéves kislány teteme, ami a mai naig szinte teljes épségében fennmaradt. Mi a velünk utazó kiskorúra tekintettel nem mentünk el a kriptába, de ti, ha nincs veletek gyengébb idegzetű útitárs, akkor ki ne hagyjátok!

Teatro Massimo

Egy palermói kirándulás elképzelhetetlen anélkül, hogy ne merülnénk el a város számtalan piacának valmelyikén. Ha éhesek vagytok, a Mercato del Capot ajánlom a totális belvárosban, egy köpésre a katedrálistól, ahol bármelyik utcai árusnál isteni arancinókat, caponatat, tengeri herkentyűket ehettek, leöblítve a minden lépésnél kapható, frissen facsart gránátalma- vagy narancslével. A palermói street foodról, majd külön is fogok írni, mert elképesztő az egész, legyen annyi elég, hogy hiába okoskodtam én itt nem is olyan régen arról hogy Olaszországban nincs étkezésen kívüli nassolás, meg menet közben zabálás, Palermóban ebből kb, semmi sem igaz,  a sétálóutcákban minden második üzlet valami harapnivalót árul, és mindenki folyamatosan eszik, ha éppen nem valami súlyos, zsírban sült léppel megpakolt szendvicset, akkor fojtásnak épp cannolót. Szóval menjetek piacra, amelyek közül a leghíresebb a Ballaró, szűk utcákban sorakozó standok, friss hal, hús, zöldség, gyümölcs, csempészcigi Olaszországban teljesen ismeretlen fajtákból. Az árusok folyamatos ordítozásától nekem mondjuk a végére már megfájdult a fejem, de imádtam a forgatagot.

Ballarő

Budapestről van fapados Palermóba,mindenképp megér akár egy hétvégét is, akinek több ideje van, az béreljen autót és járja be  a környéket: Monreale, Cefalú, Castellammare del Golfo szuper kirándulások innen. Ha pedig fürdőznétek, de nincs kedvetek sokat utazni, akkor irány Mondello strandja. Mondello közigazgatásilag Palermo, de mintha egy másik bolygón lenne. Szecessziós villák, fasorokkal övezett utcák.

Mondello szecessziós strandja

No, és hogy mennyire kaotikus vagy szemetes végül a város? Hát eléggé. Sokszor fogtok utcasarkon spontán kialakult szemétlerakóba botlani. Itt a szemetelés nem merül ki a csikkek eldobáláásban, gyakran kanapék, kisasztalok, egyéb berendezési tárgyak árválkodnak az útszélen, de egy idő után már fel sem fog tűnni, annyira el lesztek foglalva valamilyen földöntúli szépség befogadásával vagy valami ezerkalóriás uzsonna emésztésével éppen.

9 komment

Olasz szavak, amik nélkül nem élet az élet

2019. június 14. 15:33 - ricchiepoveri

Nem véletlenül tévedtetek az oldalamra, valószínűleg ugyanannyira szeretitek Olaszországot, mint én , és az olasz nyelvet is elképesztően fülbecsengő melódiának tartjátok. Ha pedig így van, akkor muszáj megtanulnotok egy-két olyan kifejezést, amikkel az olaszok előszeretettel pakolják tele a diskurzusaikat.

Nem lesz most szó, színekról, számokról, igékről, a családhoz és a lakáshoz kapcsolódó szavakhoz, annál sokkal színesebb nyelv az olasz. Nincs még egy ilyen nyelv, ami ilyen gyakorisággal, ennyire változó értelemben képes használni bizonyos kifejezéseket.

Nos hát akkor, álljunk neki az olasz parolázásnak!

Allora

Allora itt, allora ott, allora  a mondat elején, allora a mondat közepén, allora mint kérdőszó. Szó szerinti jelentése "akkor", de imádnak ezzel kezdeni bármilyen mondatot, ha pedig kérdés formájában (Eh allora?) találkozunk vele, akkor partnerünk nemes egyszerűséggel annyit mond, hogy "Na és akkor mi van?".

Quindi

Szó szerint annyit tesz, mint "tehát", de jelentheti azt is, hogy "után". Orrba-szájba használják.

Va bene

Ezt is megállás nélkül hallani fogjátok. Szimplán annyit tesz, hogy "Rendben van", és mivel az olaszok számára általában mindig minden rendben van (akkor is ha épp földindulás fenyeget), ezért nélkülözhetetlen része lesz a fegyvertáratoknak.

Tanto

Na, ez már haladó szint. Biztosan sokan tudjátok, hogy a tanto elsődeleges jelentése az, hogy "sok". Ez így is van, de imádják csak úgy szinte l'art pour l'art módon belebiggyeszteni a mondataikba, leginkább úgy, mint ahogy a magyar az "úgysem" szót használja.

Non porto l'ombrello, tanto oggi non piove. - Nem viszek ernyőt, ma úgysem esik.

De simán lehet, hogy egy hosszabb gondolatra csak annyival reagál beszélgetőpartnerünk, hogy "Tanto...." . Ekkor valószínűleg arra gondol, hogy úgyis mindegy.

Ecco

Ecco, egy újab szó, amit imádnak túlhasználni. A szótár szerint annyit tesz, hogy "íme", de persze ennél sokkal több. "Ah ,eccolo"  (Itt van), "Eccoci" (mondjuk: megjöttünk, itt vagyunk"). Vagy ha valami hosszabb fejtörés után, homlokunkra csapunk, hogy "Ecco!"

Comunque

Annyit jelent, hogy akárhogyan. Kontextusban azonban torzulhat persze ez is. Az egy dolog, hogy ezzel is szeretnek mondatot kezdeni, bármiről is van szó, de egyébként is imádják.

Non mi puoi aiutare? Grazie comunque. (Nem tudsz segíteni? Azért köszönöm)

Lo faccio, ma comunque non mi piace. (Megteszem, de nem tetszik).

Boh

Fantasztikus, minimalista zörej, mert szónak nem is nevezném. Ezt böfögik ki, amikor lusták arra, hogy azt mondják, hogy "nem tudom" Informális, ne használjátok, ha éppen bankszámlát nyittok, vagy lakóhelyet jelentetek be.

-Chi é lui?- Boh. (Ki ez?- Mittudomén).

Vicces olasz szavakról lesz még szó, addig is olvasgassátók az eddigi okosságokat az áprilisi tréfa és a májusi káosz kapcsán.

 

8 komment
Címkék: olasz nyelv

Csokiimádók Itáliája : a legédesebb városok

2018. március 14. 17:27 - ricchiepoveri

A csokoládét a spanyolok nyúlták le az aztékoktól és hozták Európába, de mégis az olasz Torinó lett a világ első igazi csokoládéfővárosa.

1. Torinó, Piemont

Minden kétséget kizáróan Piemont az olasz csokoládégyártás bölcsője és legnagyobb központja. A kakaó az 1500-as évek végén érkezett a piemonti fővárosba, amikor a spanyol Fülöp király lánya, Katalin hozzáment I. Károly Emánuel savoyai herceghez. A csokoládét az európai udvarokban a kezdetekben csak ital formájában fogyasztották.

10831425843_579a638d0e_z.jpg

Az első csokoládézó (cioccolateria), a mai kávéházak elődje, szintén Torinóban nyitott meg 1678-ban. Giovanni Antonio Ari séf kapott ekkor hat évre engedélyt a forró, krémes ital árusítására. Az ezt követő években sorra nyitottak a csokizók Torinóban, így lett a város az európai csokoládéfogyasztás központja, ahol naponta 350 kg-ot gyártottak a finomságból.

Torinóban fejlesztették ki az első olyan gépet is, amely a kakaó feldolgozásával, és annak cukorral és vaníliával történő összedolgozásával az első csokoládészeleteket gyártotta.

A napóleoni háborúk idején kakóembargó alatt volt a vidék és ezt valahogy mégiscsak ki kellett bekkelnie az édesszájú torinóiaknak. A helyi cukrászmesterek kifundálták, hogy a kakaót a Piemontban jól termő mogyoróval helyettesítik, így született meg Torinó ikonikus csokija a giandujotto. Így vagy úgy, de egész Piemont hozzájárult a csokiipar fejlődéséhez. Elegendő az Alba városában székelő Ferrero cégre gondolni, akik először készítettek kenhető krémet a helyi  mogyoróból, és amelyet ma már az egész világon Nutellaként imádnak.

1034201199.png

Torinóban a mai napig is olyan világhíres csokoládémesterek dolgoznak, mint Guido Castagna vagy Guido Gobino.

8928929051_90d711bfc1_z.jpg

A csokiimádók térképéről nem maradhat le a torinói Caffé al Bicerin, a kávéház, amely 1763. óta fogadja  a csokira szomjazókat, és ahol először készült a bicerin, ez a jellegzetes torinói ital , amely kávé, csokoládé és tejkrém elegyéből készül.

 11892231654130c1d2ecbb.jpg

Torinó minden ősszel vendégül látja a CioccolaTo nevű fesztivált, amelyen az olasz csokoládéipar meghatározó tényezői képviseltetik magukat a város legpompásabb terén, a Piazza San Carlón.

2. Modica, Szicília

Északról Dél felé vesszük az irányzt, hiszen a nagy olasz csokitérképről nem maradhat le a gyönyörű szicíliai későbarokk város, Modica. A modicai csokoládé (cioccolato modicano) egy 16. századi erdetű különleges recept alapján készül, állaga és zamata egyedülálló. A receptet állítólag Modica spanyol okkupációja alatt kapták a hódítóktól, akik pedig maguktól az aztékoktól szerezték be. A csokoládé előállítása hidegen történik, hiányzik belőle a modern csokikészítés azon fázisa, amikor a csokoládét magas hőmérsékletre hevítik, hogy tökéletesen sima állagot nyerjen.  A modicai csokoládé annak köszönhetően, hogy készítése sorén nem melegítik a cukor olvadáspontja fölé, kissé darabos, granulátumos jellegű. A modica csokoládé csak kakóból és cukorból készül, nem adnak hozzá kakaóvajat, lecitint és egyéb adalékanyagokat.

cioccolatomodicano2012-10.jpg

Modicában rendezik meg minden évben a Chocobarocco elnevezésű, a város több évszázados hagyományának szentelt csokoládéfesztivált.

 

3.Perugia, Umbria

Perugiáról már esett szó korábban, hiszen itt rendezik Olaszország legnagyobb csokoládévásárát, az Eurochocolateot minden ősszel. Persze Perugia neve eleve nem ismeretlen a torkoskodók körében, hiszen legfontosabb csokigyárának- Perugina- gyártósorairól kerülnek ki a világszerte imádott Baci pralinék. Tudjátok már, ezek a csókos szájat idéző, (ál)bölcsességeket rejtő bonbonok.

23834355454_5b044f72ce_z.jpg

4. Pistoia és a Csokoládé-völgy, Toszkána

Már megint a tosykánok. A Csokoládé-völgy elnevezés egy Prato városától  Pistoiaig terjeszkedő földnyalábot jelöl- A völgy központja Pistoia, ahol a régió legelismertebb csokoládémanufaktúrái működnek. Ennek megfelelően természetesen több szervezett túra is indul az instant örömök felfedezésére. Toszkénéban egyébként már az 1600-as évektól foglalkoznak a csokoládé előállításával, Torinó és Velence mellett Firenze volt az elsők között Olaszországban, ahol termelni kezdték. Nem csoda , hiszen a Mediciek is elég torkosak voltak, és szívesen rájártak az édességre. egyenesen az udvari orvosuk javaslatára. A leghíresebb helyi mesterek közé tartozik Roberto Catinari, Andrea Trinci vagy Andrea Slitti, aki világbajnoki címet is nyert.

26352195062_c8bcba985a_z.jpg

Szólj hozzá!

Olasz hullócsillagok: egyslágeres sztárocskák

2018. február 12. 09:03 - ricchiepoveri

Olaszországban mindig is a nemzeti öntudat része volt a muzsika, és amikor már nem az operák áriái és kórusai voltak a popkultúra, akkor a Sanremói Dalfesztivál aktuális slágereit ontotta minden rádió, és fütyülte minden kőműves. Vannak olyan sztárok, akiket mindenki imád: Vasco Rossi, Fabrizo de Andre lehgalább annyira  megtestesítik az olasz egységet, mint a  tészta vagy a kávé.

sabrina.jpg

Muzikális nemzet ez tehát, és a számtalan állócsillag mellett jópár egyslágeres, a süllyesztőben sebesen eltűnt sztárocskát is kitermeltek már, akiknek a dalait a mai napig nem sikerült kiírtani a füleinkból.  Világhírre is törtek , eszem a szívüket, hagyták a világ legdallamosabb nyelvét a francba, és angolul próbálták meghódítani legalább Európát, egész jó eredménnyel, mert az itt csokorba szedett slágereket Magyarországon is előszeretettel tekertük vissza a kazettás magnón. Tessék, az utóbbi évtizedek, legemlékezetesebb angolszásznak álcázott olasz dalai:

Gazebo: I like Chopin

Olyannyira eljutott magyar földre, hogy- mondjuk úgy- Kozsót valószínűleg ez a dal" inspirálta" az Ámokfutók Meghalok, hogy ha hozzám érsz című remekművének "megírására".

2. Ivana Spagna: Call me

Spagna Olaszországban nem számít hullócsillagnak, de nemzetközi karrierjéből ezen a számon kívül mást nem nagyon lehetne megemlíteni. Nosztalgiapartik kihagyhatatlan darabja.

3. Raf: Self control

Raf videója maga a megtestesült 80-as évek. Szőke cicababák, egy helyben vonagló latin szerető, szintetizátor.

4. Sabrina Salerno: Boys (Summertime love)

Ha a lányok csak a dallamra és a nem túl bonyolult szövegre emlékeznek,a fiúk memóriájában biztosan élénken él még a videó - és Sabrina kivillanó mellbimbója - is.

 

5. Gala: Freed from desire

 

Egyetemista éveim egyik aláfestő zenéje. Galáról azóta sem tudni semmit, de ez a szám, és az ezt követő Let a boy cry és a Come into my life tök jók voltak!

 

6. Alexia: Happy

 

A 90-es évek nyári slágereinek minden kötelezó eleme, bugyuta szöveg, haspóló. Happy!

 

7. Eiffel 65 : Blue (Da Ba Dee) 

Nem tudok rá mit mondani. Rettenet. Az azóta a süllyesztőben keresendő bandát Torinónak köszönhetjük. Büszkék vagyunk?

8.  Moon Ray (Raggio di Luna): Comanchero

Nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolták-e ezt a klipet, de  valószínűleg 1984-ben nagyon menő volt a  fejpántban aerobikozás.

 

9. Corona: Rhythm of the night

 

Ugye, hogy nem sejtettétek, hogy emögött a remek eurodiszkó darab mögött is olaszok bújnak meg?

 

10.  Righeira: Vamos a la playa

A bónusz, mivel ők nem az angol, hanem a spanyol nyelvvel próbáltak kitörni az olasz monotonitásból.  Érdemes megnézni a videót hihetetlen kép világa miatt. Az előadók egyébként torinóiaik, és manapság a környékbeli falunapokon hakniznak.

https://youtu.be/sTsVJ1PsnMs

50 komment

Kiszáradt a Pó forrása

2017. szeptember 07. 09:58 - ricchiepoveri

A folyó 2020 méter magasan ered a piemonti Nyugati-Alpokban, a Monviso egy fennsíkján. Egy sziklára írt “Qui nasce il Po”, azaz itt születik a Pó felirat jelzi a forrást. A 2017-es év első nyolc hónapjában tapasztalt rekordszárazság miatt azonban olyannyira meggyötörte itt a természetet, hogy a forrás körüli kövek teljesen szárazak: egy csepp víz sincs most errefelé.

 640px-sorgentepo.jpg

Nem kell különösebben magyarázni, az okokat hiszen saját izzadságtól fulladozó bőrünkön tapasztaltuk az idei nyár afrikai forróságát. Lassan évtizedek óta hallgatjuk a híradásokat a klímaváltozásról, globális felmelegedésről, de amikor ilyen közelről csap arcon, az azért eléggé vérfagyasztó. 1800 óta nem kúszott olyan magasra a higany a hőmérőben, mint idén nyáron, és a kánikula nem csak a szokásos hónapokra, azaz júliusra, és augusztusra korlátozódott, hanem már júniusban dőltek a rekordok.

po.jpg

Nem először fordul azért elő, hogy száraz a forrás környéke, de semmiképpen sem normális a helyzet, ezért a meteorológusok, vízügyi szakemberek megnyomták a piros gombot, és a monitorra szegezett tekintettel várják a feloldozást hozó esőt. Nem tudom, hogy mikor jön, mert még minidg spagettipántban járunk be a munkahelyre….

26366387964_4469c78f14_z.jpg

Szólj hozzá!

Fenestrelle erődje, Olaszország kínai nagy fala

2017. augusztus 18. 09:59 - ricchiepoveri

Olaszországban ugye az a csúcsszuper, hogy van itt minden, mint a búcsúban. Akinek  a tengerpart a mindene, az kap belőle rosszullétig, a hegyekkel ugyanez a helyzet, a reneszánsszal Dunát, azaz Teverét, Pót, esteleg Arnót lehet rekeszteni. Miért is ne férne bele ebbe a képbe, hogy az olaszoké Európa legnagyobb erődje is?

img_20170805_095501.jpg

Fenestrelle egy alig több, mint félezer lakosú, valaha szebb napokat is megélt falu, ami igazi kincset rejt. Fenestrelle erődjét Torinótól egy óra autózásra találjuk, és ha éppen úgy adódik, hogy az olasz Alpok nyugati végeinek síparadicsomaiban: Sestriereben vagy Bardonecchiában jártok, ki ne hagyjátok!

Az erődrendszer az Alpok hegygerincére épült 3 km hosszan, 635 méter szintkülönbséggel. A területe 1.350.000 m². Igen. Annyi. Két rekordokat döntögető lépcsősora van: egy külső, ami 2500, és egy fedett, ami 4000 lépcsőt számlál. Ezek alapján a világ második legnagyobb katonai építménye a kínai nagy fal után, és az egyetlen , nagyjából eredeti állapotban  fennmaradt 18. századi erőd Olaszországban .

img_20170805_124105.jpg

Fenestrelle erődjének tervét Ignazio Bertola építész készítette II. Viktor Amádé megrendelésére, aki egy olyan védelmi rendszert kívánt építtetni, amely telesen lezárja a a Chisone folyó völgyét az idegen hadak elől. Az építkezés 1728-ban kezdődött, és 122 évig tartott. Ahogy mondani szokás Róma sem egy nap alatt készült. Fenestrelle meg főleg.  A munka dandárján az építkezésen dolgozó munkások száma elérte a négyezret. A falak egy részét a hegytetőről lefelé haladva építették, hiszen mégiscsak hülyék lettek volna felfelé cipelni a köveket. Az építmény több egymáshoz kapcsolódó, bástya és torony összeköttetésével alkot egy teljes egészet. A vele kapcsolatban legtöbbet emlegetett 4000 fedett lépcsőfokot (jó, 3996, de higyjétek el, hogy mire megmásszátok tízezernek tűnik) két méter vastagságú falak védik, amelyek végtelen alagútként haladnak végig a hegy gerincén. A lépcsőket végigszántani nem egy leányálom, mivel öszvérekre tervezték őket, emberi lépéshez mérten igen kényelmetlenek, ráadásul az alagút meglehetősen sötét, csak lövészablakok szakítják meg a falak mogorva monotóniáját.

img_20170805_120232.jpg

Fenestrelle elsősorban katonai – védelmi szerepet töltött be, de remek adottságainak köszönhetően – rideg időjárás, hegyektől elzárt terület- börtönként is funkcionált, ahová hivatásosokat és civileket is zártak. Olyannyira, hogy próbáltak itt jóra nevelni elkanászodott gyerekeket is, akiket egyenesen a szülők hoztak ide, amikor már eélegük volt abból, hogy sokat firkéltak otthon  a falra. Fenestrelle a leghírhedtebb olasz bötrötnök közé tartozott- többször említik a Monte Cristo grófja című könyvben is – a rabokat láncon, egymáshoz kötözve tartották.  A katonai fegyházban pedig  az ellenséges haderők fogylul ejtett tagjait nevelték át, hogy utána az olasz hadseregben szolgálhassanak. Egyszerőbb volt ugyanis egy hónapig átnevelni egy már képzett idegen katonát, mintsem a nulláról felhozni egy lelkes olaszt.

img_20170805_113135.jpg

Az erőd azonban nem csak fal, hiszen egy időben már annyira kinőtte magát, hogy van itt kát nagyobb épület is: az egyik a tiszteké – itt működött  a börtön egy része is- a másik pedig a parancsnoké volt, ahol családjával együtt élt. Felesége az egyetlen nő volt többezer itt szolgáló férfi között.  Ma az erődbe lépve az ún. Piazza d’Armin találjuk maghukat, e tér két oldalán vannak az épületek velünk szemben pedig egy templom.

img_20170805_095449.jpg

A második világháborút követően az erődöt a teljes elhagyatottság jellemezte, az épületeket kifosztották. A növényzet teljesen elburjánzott, ellepte a falakat, az épületet a romok sorsára jutás veszélyeztette.   Aztán egyszer csak, mint a mesében jött egy pár őrült helyi arc, akik missziójuknak tekinteték az erőd helyrehozatalát. Ennek következtében az erőd ismét látogatható, turisták, történészek, sportolók kedvelt célpontja ( a legendás 4000 lépcső adja magát extrém futó- sőt bicikliversenyeknek is). 

Jelenéleg önkéntesek szerveznek vezetett látogatásokat, amiből a rövidebb három órás, a hosszabb hét órán keresztül tart, testedzésnek s tökéletes, ami közben a szem is bőséggel kap legelnivalót, hiszen az eődből pazar kilátás nyílik a völgyre és az azt körülölelő hegyekre,  aszellemről pedig ne is beszáljünk, a felkészült idegenvezetők olyan szenvedéllyel kísérnek minket végig az erődön, hogy simán Napóleon korában érezzük magunkat. Tökéletes program.

img_20170805_134035.jpg

2 komment
Címkék: utazás Piemont