olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Csokiimádók Itáliája : a legédesebb városok

2018. március 14. 17:27 - ricchiepoveri

A csokoládét a spanyolok nyúlták le az aztékoktól és hozták Európába, de mégis az olasz Torinó lett a világ első igazi csokoládéfővárosa.

1. Torinó, Piemont

Minden kétséget kizáróan Piemont az olasz csokoládégyártás bölcsője és legnagyobb központja. A kakaó az 1500-as évek végén érkezett a piemonti fővárosba, amikor a spanyol Fülöp király lánya, Katalin hozzáment I. Károly Emánuel savoyai herceghez. A csokoládét az európai udvarokban a kezdetekben csak ital formájában fogyasztották.

10831425843_579a638d0e_z.jpg

Az első csokoládézó (cioccolateria), a mai kávéházak elődje, szintén Torinóban nyitott meg 1678-ban. Giovanni Antonio Ari séf kapott ekkor hat évre engedélyt a forró, krémes ital árusítására. Az ezt követő években sorra nyitottak a csokizók Torinóban, így lett a város az európai csokoládéfogyasztás központja, ahol naponta 350 kg-ot gyártottak a finomságból.

Torinóban fejlesztették ki az első olyan gépet is, amely a kakaó feldolgozásával, és annak cukorral és vaníliával történő összedolgozásával az első csokoládészeleteket gyártotta.

A napóleoni háborúk idején kakóembargó alatt volt a vidék és ezt valahogy mégiscsak ki kellett bekkelnie az édesszájú torinóiaknak. A helyi cukrászmesterek kifundálták, hogy a kakaót a Piemontban jól termő mogyoróval helyettesítik, így született meg Torinó ikonikus csokija a giandujotto. Így vagy úgy, de egész Piemont hozzájárult a csokiipar fejlődéséhez. Elegendő az Alba városában székelő Ferrero cégre gondolni, akik először készítettek kenhető krémet a helyi  mogyoróból, és amelyet ma már az egész világon Nutellaként imádnak.

1034201199.png

Torinóban a mai napig is olyan világhíres csokoládémesterek dolgoznak, mint Guido Castagna vagy Guido Gobino.

8928929051_90d711bfc1_z.jpg

A csokiimádók térképéről nem maradhat le a torinói Caffé al Bicerin, a kávéház, amely 1763. óta fogadja  a csokira szomjazókat, és ahol először készült a bicerin, ez a jellegzetes torinói ital , amely kávé, csokoládé és tejkrém elegyéből készül.

 11892231654130c1d2ecbb.jpg

Torinó minden ősszel vendégül látja a CioccolaTo nevű fesztivált, amelyen az olasz csokoládéipar meghatározó tényezői képviseltetik magukat a város legpompásabb terén, a Piazza San Carlón.

2. Modica, Szicília

Északról Dél felé vesszük az irányzt, hiszen a nagy olasz csokitérképről nem maradhat le a gyönyörű szicíliai későbarokk város, Modica. A modicai csokoládé (cioccolato modicano) egy 16. századi erdetű különleges recept alapján készül, állaga és zamata egyedülálló. A receptet állítólag Modica spanyol okkupációja alatt kapták a hódítóktól, akik pedig maguktól az aztékoktól szerezték be. A csokoládé előállítása hidegen történik, hiányzik belőle a modern csokikészítés azon fázisa, amikor a csokoládét magas hőmérsékletre hevítik, hogy tökéletesen sima állagot nyerjen.  A modicai csokoládé annak köszönhetően, hogy készítése sorén nem melegítik a cukor olvadáspontja fölé, kissé darabos, granulátumos jellegű. A modica csokoládé csak kakóból és cukorból készül, nem adnak hozzá kakaóvajat, lecitint és egyéb adalékanyagokat.

cioccolatomodicano2012-10.jpg

Modicában rendezik meg minden évben a Chocobarocco elnevezésű, a város több évszázados hagyományának szentelt csokoládéfesztivált.

 

3.Perugia, Umbria

Perugiáról már esett szó korábban, hiszen itt rendezik Olaszország legnagyobb csokoládévásárát, az Eurochocolateot minden ősszel. Persze Perugia neve eleve nem ismeretlen a torkoskodók körében, hiszen legfontosabb csokigyárának- Perugina- gyártósorairól kerülnek ki a világszerte imádott Baci pralinék. Tudjátok már, ezek a csókos szájat idéző, (ál)bölcsességeket rejtő bonbonok.

23834355454_5b044f72ce_z.jpg

4. Pistoia és a Csokoládé-völgy, Toszkána

Már megint a tosykánok. A Csokoládé-völgy elnevezés egy Prato városától  Pistoiaig terjeszkedő földnyalábot jelöl- A völgy központja Pistoia, ahol a régió legelismertebb csokoládémanufaktúrái működnek. Ennek megfelelően természetesen több szervezett túra is indul az instant örömök felfedezésére. Toszkénéban egyébként már az 1600-as évektól foglalkoznak a csokoládé előállításával, Torinó és Velence mellett Firenze volt az elsők között Olaszországban, ahol termelni kezdték. Nem csoda , hiszen a Mediciek is elég torkosak voltak, és szívesen rájártak az édességre. egyenesen az udvari orvosuk javaslatára. A leghíresebb helyi mesterek közé tartozik Roberto Catinari, Andrea Trinci vagy Andrea Slitti, aki világbajnoki címet is nyert.

26352195062_c8bcba985a_z.jpg

Szólj hozzá!

Olasz hullócsillagok: egyslágeres sztárocskák

2018. február 12. 09:03 - ricchiepoveri

Olaszországban mindig is a nemzeti öntudat része volt a muzsika, és amikor már nem az operák áriái és kórusai voltak a popkultúra, akkor a Sanremói Dalfesztivál aktuális slágereit ontotta minden rádió, és fütyülte minden kőműves. Vannak olyan sztárok, akiket mindenki imád: Vasco Rossi, Fabrizo de Andre lehgalább annyira  megtestesítik az olasz egységet, mint a  tészta vagy a kávé.

sabrina.jpg

Muzikális nemzet ez tehát, és a számtalan állócsillag mellett jópár egyslágeres, a süllyesztőben sebesen eltűnt sztárocskát is kitermeltek már, akiknek a dalait a mai napig nem sikerült kiírtani a füleinkból.  Világhírre is törtek , eszem a szívüket, hagyták a világ legdallamosabb nyelvét a francba, és angolul próbálták meghódítani legalább Európát, egész jó eredménnyel, mert az itt csokorba szedett slágereket Magyarországon is előszeretettel tekertük vissza a kazettás magnón. Tessék, az utóbbi évtizedek, legemlékezetesebb angolszásznak álcázott olasz dalai:

Gazebo: I like Chopin

Olyannyira eljutott magyar földre, hogy- mondjuk úgy- Kozsót valószínűleg ez a dal" inspirálta" az Ámokfutók Meghalok, hogy ha hozzám érsz című remekművének "megírására".

2. Ivana Spagna: Call me

Spagna Olaszországban nem számít hullócsillagnak, de nemzetközi karrierjéből ezen a számon kívül mást nem nagyon lehetne megemlíteni. Nosztalgiapartik kihagyhatatlan darabja.

3. Raf: Self control

Raf videója maga a megtestesült 80-as évek. Szőke cicababák, egy helyben vonagló latin szerető, szintetizátor.

4. Sabrina Salerno: Boys (Summertime love)

Ha a lányok csak a dallamra és a nem túl bonyolult szövegre emlékeznek,a fiúk memóriájában biztosan élénken él még a videó - és Sabrina kivillanó mellbimbója - is.

 

5. Gala: Freed from desire

 

Egyetemista éveim egyik aláfestő zenéje. Galáról azóta sem tudni semmit, de ez a szám, és az ezt követő Let a boy cry és a Come into my life tök jók voltak!

 

6. Alexia: Happy

 

A 90-es évek nyári slágereinek minden kötelezó eleme, bugyuta szöveg, haspóló. Happy!

 

7. Eiffel 65 : Blue (Da Ba Dee) 

Nem tudok rá mit mondani. Rettenet. Az azóta a süllyesztőben keresendő bandát Torinónak köszönhetjük. Büszkék vagyunk?

8.  Moon Ray (Raggio di Luna): Comanchero

Nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolták-e ezt a klipet, de  valószínűleg 1984-ben nagyon menő volt a  fejpántban aerobikozás.

 

9. Corona: Rhythm of the night

 

Ugye, hogy nem sejtettétek, hogy emögött a remek eurodiszkó darab mögött is olaszok bújnak meg?

 

10.  Righeira: Vamos a la playa

A bónusz, mivel ők nem az angol, hanem a spanyol nyelvvel próbáltak kitörni az olasz monotonitásból.  Érdemes megnézni a videót hihetetlen kép világa miatt. Az előadók egyébként torinóiaik, és manapság a környékbeli falunapokon hakniznak.

https://youtu.be/sTsVJ1PsnMs

50 komment

Kiszáradt a Pó forrása

2017. szeptember 07. 09:58 - ricchiepoveri

A folyó 2020 méter magasan ered a piemonti Nyugati-Alpokban, a Monviso egy fennsíkján. Egy sziklára írt “Qui nasce il Po”, azaz itt születik a Pó felirat jelzi a forrást. A 2017-es év első nyolc hónapjában tapasztalt rekordszárazság miatt azonban olyannyira meggyötörte itt a természetet, hogy a forrás körüli kövek teljesen szárazak: egy csepp víz sincs most errefelé.

 640px-sorgentepo.jpg

Nem kell különösebben magyarázni, az okokat hiszen saját izzadságtól fulladozó bőrünkön tapasztaltuk az idei nyár afrikai forróságát. Lassan évtizedek óta hallgatjuk a híradásokat a klímaváltozásról, globális felmelegedésről, de amikor ilyen közelről csap arcon, az azért eléggé vérfagyasztó. 1800 óta nem kúszott olyan magasra a higany a hőmérőben, mint idén nyáron, és a kánikula nem csak a szokásos hónapokra, azaz júliusra, és augusztusra korlátozódott, hanem már júniusban dőltek a rekordok.

po.jpg

Nem először fordul azért elő, hogy száraz a forrás környéke, de semmiképpen sem normális a helyzet, ezért a meteorológusok, vízügyi szakemberek megnyomták a piros gombot, és a monitorra szegezett tekintettel várják a feloldozást hozó esőt. Nem tudom, hogy mikor jön, mert még minidg spagettipántban járunk be a munkahelyre….

26366387964_4469c78f14_z.jpg

Szólj hozzá!

Fenestrelle erődje, Olaszország kínai nagy fala

2017. augusztus 18. 09:59 - ricchiepoveri

Olaszországban ugye az a csúcsszuper, hogy van itt minden, mint a búcsúban. Akinek  a tengerpart a mindene, az kap belőle rosszullétig, a hegyekkel ugyanez a helyzet, a reneszánsszal Dunát, azaz Teverét, Pót, esteleg Arnót lehet rekeszteni. Miért is ne férne bele ebbe a képbe, hogy az olaszoké Európa legnagyobb erődje is?

img_20170805_095501.jpg

Fenestrelle egy alig több, mint félezer lakosú, valaha szebb napokat is megélt falu, ami igazi kincset rejt. Fenestrelle erődjét Torinótól egy óra autózásra találjuk, és ha éppen úgy adódik, hogy az olasz Alpok nyugati végeinek síparadicsomaiban: Sestriereben vagy Bardonecchiában jártok, ki ne hagyjátok!

Az erődrendszer az Alpok hegygerincére épült 3 km hosszan, 635 méter szintkülönbséggel. A területe 1.350.000 m². Igen. Annyi. Két rekordokat döntögető lépcsősora van: egy külső, ami 2500, és egy fedett, ami 4000 lépcsőt számlál. Ezek alapján a világ második legnagyobb katonai építménye a kínai nagy fal után, és az egyetlen , nagyjából eredeti állapotban  fennmaradt 18. századi erőd Olaszországban .

img_20170805_124105.jpg

Fenestrelle erődjének tervét Ignazio Bertola építész készítette II. Viktor Amádé megrendelésére, aki egy olyan védelmi rendszert kívánt építtetni, amely telesen lezárja a a Chisone folyó völgyét az idegen hadak elől. Az építkezés 1728-ban kezdődött, és 122 évig tartott. Ahogy mondani szokás Róma sem egy nap alatt készült. Fenestrelle meg főleg.  A munka dandárján az építkezésen dolgozó munkások száma elérte a négyezret. A falak egy részét a hegytetőről lefelé haladva építették, hiszen mégiscsak hülyék lettek volna felfelé cipelni a köveket. Az építmény több egymáshoz kapcsolódó, bástya és torony összeköttetésével alkot egy teljes egészet. A vele kapcsolatban legtöbbet emlegetett 4000 fedett lépcsőfokot (jó, 3996, de higyjétek el, hogy mire megmásszátok tízezernek tűnik) két méter vastagságú falak védik, amelyek végtelen alagútként haladnak végig a hegy gerincén. A lépcsőket végigszántani nem egy leányálom, mivel öszvérekre tervezték őket, emberi lépéshez mérten igen kényelmetlenek, ráadásul az alagút meglehetősen sötét, csak lövészablakok szakítják meg a falak mogorva monotóniáját.

img_20170805_120232.jpg

Fenestrelle elsősorban katonai – védelmi szerepet töltött be, de remek adottságainak köszönhetően – rideg időjárás, hegyektől elzárt terület- börtönként is funkcionált, ahová hivatásosokat és civileket is zártak. Olyannyira, hogy próbáltak itt jóra nevelni elkanászodott gyerekeket is, akiket egyenesen a szülők hoztak ide, amikor már eélegük volt abból, hogy sokat firkéltak otthon  a falra. Fenestrelle a leghírhedtebb olasz bötrötnök közé tartozott- többször említik a Monte Cristo grófja című könyvben is – a rabokat láncon, egymáshoz kötözve tartották.  A katonai fegyházban pedig  az ellenséges haderők fogylul ejtett tagjait nevelték át, hogy utána az olasz hadseregben szolgálhassanak. Egyszerőbb volt ugyanis egy hónapig átnevelni egy már képzett idegen katonát, mintsem a nulláról felhozni egy lelkes olaszt.

img_20170805_113135.jpg

Az erőd azonban nem csak fal, hiszen egy időben már annyira kinőtte magát, hogy van itt kát nagyobb épület is: az egyik a tiszteké – itt működött  a börtön egy része is- a másik pedig a parancsnoké volt, ahol családjával együtt élt. Felesége az egyetlen nő volt többezer itt szolgáló férfi között.  Ma az erődbe lépve az ún. Piazza d’Armin találjuk maghukat, e tér két oldalán vannak az épületek velünk szemben pedig egy templom.

img_20170805_095449.jpg

A második világháborút követően az erődöt a teljes elhagyatottság jellemezte, az épületeket kifosztották. A növényzet teljesen elburjánzott, ellepte a falakat, az épületet a romok sorsára jutás veszélyeztette.   Aztán egyszer csak, mint a mesében jött egy pár őrült helyi arc, akik missziójuknak tekinteték az erőd helyrehozatalát. Ennek következtében az erőd ismét látogatható, turisták, történészek, sportolók kedvelt célpontja ( a legendás 4000 lépcső adja magát extrém futó- sőt bicikliversenyeknek is). 

Jelenéleg önkéntesek szerveznek vezetett látogatásokat, amiből a rövidebb három órás, a hosszabb hét órán keresztül tart, testedzésnek s tökéletes, ami közben a szem is bőséggel kap legelnivalót, hiszen az eődből pazar kilátás nyílik a völgyre és az azt körülölelő hegyekre,  aszellemről pedig ne is beszáljünk, a felkészült idegenvezetők olyan szenvedéllyel kísérnek minket végig az erődön, hogy simán Napóleon korában érezzük magunkat. Tökéletes program.

img_20170805_134035.jpg

2 komment
Címkék: utazás Piemont

Calabria: ahol mindig csíp a paprika és tűzforró a homok

2017. augusztus 15. 10:45 - ricchiepoveri

Calabria, az olasz csizma egész orrát elfoglaló régió még mindig csak feltörekvőben van, ami az idegenforgalmat - és sok egyéb mást- illeti, pedig felesleges ecsetelgetni, hogy micsoda potenciál rejlik ebben a csaknem 800 km tengerparttal rendelkező csodálatos vidékben. Ami jó hír, hogy a fapadosoknak köszönhetően most már Magyarországról is könnyen megközelíthető, ami rossz, hogy azért autó nélkül itt sem sokra megyünk.

cetraro.jpg

Olaszpapa gyökerei miatt mi egy időben egész gyakran jártunk Calabriába, mondhatni, hogy nekünk Calabria a balatoni nyaraló, úgyhogy egy-két bennfentes tippem akad majd. Calabriába megy Budapestről közvetlen járat, Lamezia Termébe, de figyelem, nézegessétek jól a térképet, mert egyes calabriai városokat lehet, hogy ugyanannyi idő alatt értek el Nápoly vagy Bari repülőteréről (ahova szintén könnyű eljutni), mint Lameziából.

 

Calabria gyönyörű. A tengereinek színe valószínűtlenül kék,hol sötét, hol türkiz, partjaihoz nagyon közel vannak a hegyek, így elég gyakori, hogy a strandok egy meredek sziklafal lábánál terjeszkednek, és ez az egész egy lélegzetelállító egységet alkot. Településeinek óvárosa rendszerint hegyre,dombra, de mindenképp magaslatra épült, ami szintén elég jó kis bukhéjt ad a tájképnek. És akkor arról  még nem is beszéltem, hogy reggelire a bárban akkora cornettokat adnak csokival csurig töltve, hogy hirtelen egy man. vs. food epizódban találhatjuk magunkat. Szóval minden esélye meglenne, hogy földi paradicsommá lépjen elő, de azért ezen még dolgozniuk kell.

Basilicátából -Marateán keresztül-  Calabriába érve Praia Mare esik először utunkba, csodálatos homokos parttal, és Calabria legnagyobb szigetével, isola di Dinoval szemezve. A sziget tele van látogatható barlangokkal, hová szervezett kirándulások indulnak. A sziget maga olyannyira közel van Praia Mare strandjához, hogy akár vizibiciklivel is simán átjuthatunk, és kerülhetünk körülötte egyet. Augusztusban a Madonna della Grotta ( A Barlang Szűzanyája) ünnepén a Madonna szobrát hajón úsztatják végig az öblön, ahol aztán mindegyik lidó saját tüzijátékkel kedveskedik neki.

 praiamare.jpg

Praia a Maretől csak egy ugrás a tündéri San Nicola Arcella, ez az 1912. óta önálló városka a tengerszint felett 110 méterrel épült, óvárosa  olyan mintha tündérmese díszlete lenne Erre rá is segítenek kól kigondolt neonvilágítással. Ahogy megérkezünk, a "Borgo incantato" , azaz elvarázsolt város felirattal üdvözölnek a lakók, és ez nem áll messze a valóságtól. San Nicola partjainál találjuk Calabria egyik leghíresebb stransját a Spiaggia Dell'Arco Magno-t. Csak gyalogosan (esetleg úszva) közelíthető meg egy dimbes-dombos ösvényen keresztül. A túra minden fáradalmát elfelejtjük, amikor elénk tárul a picike strand látványa.

sannicola.jpg

Továbbhaldva dél felé Scalea városába érkezünk , ami az első olyan calabriai település a Tirrén-tenger partján, ami tömegturizmusra rendezkedett be. Kilómétereken keresztül elterülő lidók aprókavicsos stranddal, napernyők, kioszkok amerre a szem ellát.  Maga az óváros a szokásos calabriai sémát követi, hegyoldalba épült házak, folyamatos lépcsőzés. kemény lábmunka, de megéri. A sétálóutcán augusztusban már alig férünk el, de azért ne hagyjunk ki egy adag cédrátcitromból készült fagyit. Calabria ezen északi része ugyanis a Riviera dei cedri, azaz a cédrátcitrom riviérája. Nem hallottatok még erről a gyümölcsről? Nem meglepő, mert az egész világon itt a legelterjedtebb, és a város bárjaiban likőr, fagyi, jégkása, sőt lekvár formájában is fellelhető.

scalea_1.png

scalea.jpg

Diamante városa a házak falait borító 150 falfestményről híres, amelyek tökéletesen illeszkednek környezetükbe. A városka utcáin sétálva teljesen jogosan érezzük magunkat úgy, mintha egy szabadtéri múzeumban flangálnánkHa nem akarunk üres kézzel hazatérni innen, akkor vegyünk csípőspaprikát, ami egész Calabriában kiváló minőségű, nem csupán a riviéra ezen részén. Olyannyira felvágnak az itteni paprika különleges hatásaival, hogy szimplán csak calabriai viagrának hívják.

diamante.jpg

20150707_195742619_ios.jpg

Tipp: ha időnkbe belefér, érdemes egy nap Cetraróig autókáznunk, ahonnan egynapos hajókirándulások indulnak a Lipari-szigetekre, amelyek éltalában több szigetet, de Liparit, Strombolit és Panareát szinte biztos, hogy érintik. Azt ugye nem kell különösebben ecsetelgetnem, hogy mekkora élmény aktív vulkán lábánál mártózni a tengerben.

15436366692_3042228e3c_z.jpg

Calabria csodálatosan szép, és most csak egy zsebkendőnyi területet jártam körbe. Az ide utazók készüljenek fel, hogy ez itt azért egy nagyon más Olaszország, nem az, amihez északabbra, Toszkánában, Rimini környékén vagy Velencében hozzászoktunk. Ugyanis Calabria véletlenül sem gazdag tartomány, sőt nagyon szegény, a mindennapi élet apró mozzanatait totálisan átszövi a "mutyi", ahogy errefelé mondják, a magnamagna, sok pici dologban ott a maffia. Nem véletlenül itt fordult velünk elő, hogy az egyik nagyobb lánchoz tartozó műszaki üzletben az eladó javasolta, hogy a vételt intézzük "priviben", zsebbe kellett neki fizetni, nyilván egy olyan összeget, amivel mindenki jól járt, és nem kellett időt pocsékolni a pénztárnál való időtöltéssel...Itt fordult elő velünk, hogy a lidónk tulajdonosáról kiderült,hogy nem azért feküdt-kelt a strandon, mert annyira a munka áldozata lett volna, hanem mert ott volt házi őrizetben. Itt esett meg, hogy egy nyári estén a főutca egyik szabadtéri karaoke bárjában Don Peppinonak tapsolt az egész vendégsereg ( olasz maffia szubkultórában járatosak tudjék, hogy a Don megnevezés ha nem papot, akkor valószínőleg egy maffiavezért illet). Pont ez adja meg Calabriának az utánozhatatlan vonzerőt, ami miatt visszatérünk, hogy a száradó paprikafüzérek és lilahagymafonatok között élvezzük  a tomboló hőséget.

9357958776_5aa237de76_z.jpg

2 komment

A Trevi-kúton túl: Róma haladóknak

2017. augusztus 07. 10:20 - ricchiepoveri

 Rómát mindenki imádja, én meg főleg. A világ legszebb fővárosa, mit nekem Párizs meg az Eiffel-torony, ha nyalhatok fagyit a Trasteverén vagy sétálgathatok az Angyalvártól a Szent Péter térig, sőt ha kivonatozhatok a tengerpartra egy kis felfrissülésért.
 
Rómában minden megvan: az ókor, a reneszánsz, a fasizmus, a fényűző paloták, a periféria barakkjai, a carbonara,  a papírvékony pizza, és főleg a rómaiak. Nincs még egy ilyen joviális, vicces, belevaló népség Olaszországban, mint a főváros lakói. Olaszországban az orrukat fennhordó fővárosiak szerepét a milánóiak vették át, a rómaiakai meg egyszerűen meg kell zabálni.
 
Róma tele van kihagyhatatlan látnivalókkal, és mindenki tuda, hogy kötelező megnézni a Colosseumot, és pénzt dobni a Trevi-kútba, meg hogy a Szent Péter Bazilika Pietáját egy magyar vandál rongálta meg, így hát lássunk néhány olyan látványosságot, ami esetleg elkerülhette a figyelmünket eddig.
 

Ponte Palatino

 
 A Ponte Palatino híd a lungotevere Aventino és a Lungotevere Ripa között köti össze a Tever két oldalát. Első ránézésre semmi izgalmas nincs benne, de ha kocsival kell rajta áthajtanunk, egy pillanat alatt ránkjöhet a szívbaj. A városi közlekedés könnyítése végett ugyanis a hídon a menetirányok fordítottak:  magyarul angolosan kell rajta áthajtani. A rómaiak pont ezért emlegetik  ponte inglese, azaz angol hídként.
ponteinglese.jpg

Fontana della Terrina

 

A szökőkút, amit a bennfentesek csak levesestálnak becéznek , és nem csak a formája miatt.  A kút egy ideig fedetlenül állt a Campo dei Fiorin , ahol a mai napig tartanak piacot.  Eképpen esett hát, hogy a kofák előszeretettel dobáltak bele gyümölcsöt, zöldséget, esetleg halat. XVI. Gergely aztán ezt olyannyira megelégelte, hogy befedte a kutat.

6819197391_08cbf6ec19_z_1.jpg

Fontana della palla di cannone(szökőkút ágyúgolyóval)

 

A belváros szívében, a Piazza di Spagnától egy köpésre, a Villa Medicinél található ez az első ránézésre teljesen hétköznapi szökőkút. A legenda szerint Krisztina svéd királynő fel-alá járkált unalmában az Angyalvárban, amikor kifundálta, hogy vadászni kellene. MIvel azonban nem indulhatott egyedül neki az erdőnek, valakit el kellett hívnia magával. WhatsApp és Messenger hiányában ágyúgolyót lőtt ki a Villa Medici iráynába (ennek a nyoma mai napig meglátszik a bronzkapun, az ágyúgolyó pedig a villa előtti szökőkutat díszíti.

Hol találjuk? Viale Trinitá dei Monti

pallone.JPG

Rubens motorizált oltárképe ( Santa Maria in Vallicella templom)

 

rubens_madonna_della_vallicella.jpg

A Santa Maria Vallicella templom egy igazán egyedi oltárképet rejt, egyenesen Rubens keze művét, és amely állítólag egy időben vérzett is. Erre bizonyítékok nincsenek, az viszont bizonyos, hogy az oltárkép központi fiuráit, azaz a Szűzanyát és Jézust egy különálló táblára, sőt kettőre festette a mester, amely csigák és kötelek alkotta mechanizmus segítségével mozgathatóak, így hol az egyik, hol a másik látszik. A trükköt maga Rubens találta ki, arra az estere, ha a festményt restaurálni kellene, könnyen lehessen mozdítani.  Ha valaki szeretné mozgásban látni az alkotást, menjen el a vasárnapi misére, hiszen ezt követően indul a móka, amelyet az alábbi videó 2:05 percétől láthattok átváltozni.

 Hol találjuk? Via del Governo Vecchio

 

 

A vízóra a Pincio-dombon

A varázslatos vízóra Giovan Battista Embriaco domonkos-rendi szerzetes  és Gioacchino Ersoch építész alkotása, amely minden év márciusától üzemel. 1867-ben született, és annyira különlegesnek számított, hogy még a párizsi világkiállításon is bemutatták. Az óra torony alakú , és fatörzsre emlékeztet. Működését az alatta elhelyezkedő szökökút vize biztosítja.

pincio.jpg

Hol találjuk? Viale dell'Orologio

A Trinitá dei Monti zárdájának anamorfózisai

A micsoda micsodái? Az anamorfózis egy művészettörténeti kifejezés, ami olyan torzított képet jelent, mely csak egy bizonyos látószögből, esetleg tükör segítségével értelmezhető. Már megint a spanyol lépcsőnél járunk. A Trinitá dei Manti zárdája két szerzetesének keze nyomát dícsérik a művek. Így lesz bájos tájképből imádkozó Szent Ferenc, vagy épp az Apokalipszisről író Szent János.

san_francesco_1_grande.jpg

Az alkimisták kapuja a Piazza Vittorión

A jelenlegi Piazza Vittorio helyén állt egykoron a Villa Palombara, Palombara márki impozáns rezidenciája,  amelynek egyetlen fennmaradt emléke a tér közepén álló titokzatos kapu. A kaput, és a rávésett kódolt üzenetet Bész egyiptomi isten két szobra őrzi. Az üzenetet még nem sikerült megfejteni, de egyesek szerint annak a titkát rejti, hogy miként lesz a megviselt vaskapuból értékes arany.  Az egykori tulajdonos, Palombaro márki ismert alkimista volt, aki magát a bölcsek kövét kutató  tanítványokkal vette körül, amely lehetővé tette volna a fémek arannyá alakítását.

alkimista.jpg

Narancsliget

 

A Parco Savello, amelyet ma már inkább ismerünk Giardino delgli Aranci, azaz narancsliget néven, egy pompás, Teverére néző terasz az Aventino-dombon. Innen az egyik legelbűvölőbb a kilátás Rómára. Becenevét természetesen onnan kapta, hogy tele van narancsfával.

20729302142_495867db5d_z.jpg

Hol találjuk? Piazza Pietro D'Illiria

A Sant'Ignazio templom lapos kupolája

A Szent Ignác templom kupolája csodálatos látványt nyújt, amint belépünk  a templom kapuján, és lelkesedésünk hozzá közeledve sem csökken, amikor is.... ahogy egyre közelebb kerülünk úgy megy össze a szemünk előtt. Hogy is van ez? Valójában  a templom kupolája technikai gondok miatt soha nem épült meg, de csak nem hagyhattak egy templomot méltó fejfedő nálkül, így úgy döntöttek a zseniális építtetők, hogy megfestik a kupolát. Az optikai csalás remekül sikerült, olyannyira, hogy sok látogatónak le sem esik, hogy , amit lát az valójában egy sima plafon jól kipofozva.

23587649796_6365e19c86_z.jpg

Hol találjuk? Via del Caravita

Spada átriuma

 

Egy 17. századi nemesnek tiszta ciki volt, ha rezidenciája nem rendelkezett elég nagy kerttel, vagy eleve nem volt elég megalomán. Ez volt a sorsa szerencsétlen Bernanrdino Spadának is. Hiába a remekbeszabott palota, ha nincs udvar, mivel kápráztatta volna el a vendégeket? Gondolt egyet, megbízta  a kor egyik legjobb építészét Franceso Borrominit, aki fantasztikus átriumos oszlopsort álmodott a palotába. Hogy mi benne a zseniális? Hát az, hogy az alig nyolc méter hosszú, de olyan optikai megoldásokat alkalmaz, amelyek hatására kb. húsz méteresnek tűnik. Erre tesz rá egy lapáttal Mars isten szobra, amely tekintélyt parancsolóan áll a folyosó végén, pedig csak 80 cm!

spada.jpg

Hol találjuk? Piazza Capo di Ferro

A Zuccari-palota homlokzata

 

A Via Gregoriana 30. alatt találjuk Federico Zuccari építész otthonát. A házba csak egyféle módon juthatunk be: egy félelmetes lény hatalmas tátott száján keresztül.  Jobban szemügyre véve az épületet észre vesszük, hogy nem csak a bejárati kapu, de az ablakok is szörnyetegeket idéznek.

ri.jpg

Hol találjuk? Via Gregoriana
 

A máltai Lovagrend palotája...azaz a kapuja....azaz a kulcslyuka!!

 
Ezt azért többen ismerik. Pont a narancsliget felé járkálva találjuk magunkat a Máltai Lovagrend palotája előtt. A tekintélyt parancsoló vaskapu előtt gyakran kígyózik sor, hogy bekukkantsanak a kulcslyukon, ahonnan egész Róma legelképesztőbb mutatványa tárul  a szemünk elé.
lyuk.jpg
Menjetek Rómába, és miután lejártátok  a lábatokat a kötelező körökkel, keressétek ezeket az apró finomságokat!

 

Szólj hozzá!
Címkék: utazás Róma

Szivárványszínű olasz városok

2017. július 30. 10:45 - ricchiepoveri

Amikor az olaszok éppen nem hófehér otthonaikba menekülnek a nyári forróság elől, nem zárkóznak el a városok szivárványszínűre pingálásától sem. Ki azért, hogy már messziről felismerje, ki passzióból, de annyi biztos, hogy vannak olyan itáliai városok, amikről az ezáltal a  színkavalkád által okozott folyamatos vigyor jut eszünkbe. Íme a legjobban sikerült darabok.

1.  Varenna (Lombardia): a Comói-tavat nem nagyon kell bemutatni, már George Clooney is szerelembe esett vele,és ez egész Olaszország egyik legsikkesebb környéke. Varenna egy XI. századi halászfalu, legalábbis annak született, de ma már nem igazán találunk kérges kezű halászembereket a tavon, inkább menő bárkákkal pávázó VIP-ket. Kihagyhatatlan a  Villa Monastero, a sportosabb látogatók számára pedig a Viandante-ösvény,amely az egész környéket jól bejárja.

varenna.jpg

 2.Comacchio (Emilia-Romagna): Comacchio a Pó-deltájának egyik legfontosabb települése, amit a földtől elrugaszkodottak “kis Velence” néven is emlegetnek, de azért álljon meg a menet. Rendben, hogy lagúnás szerkezet, oké, hogy a sárgától a pirosig mindenféle színekben pompáznak a házak, de Velencével nem említeném egy napon. Egy kirándulást azonban mindenképpen megér. Különlegesség, hogy az itteni konyha szerves része az angolna. Egy falatot?

8783309340_a36b0c16aa_z.jpg

3. Burano (Veneto) : A színes városok netovábbja, a csúcs, maga a szivárvány. A velencei lagúna egy szigetén találhatjuk, és a városból is könnyen megközelíthető vaporettóval. Kihagyhatatlan élmény, ha egy napnál több időnk van Velencére, és nem épp a karneválra jöttünk. Csak szólok, hogy itt is van egy ferde torony.

14764756444_752451cb88_z.jpg

4.Riomaggiore (Ligúria): A  Cinque Terrét La Spezia felől megközelítve Riomaggiore az első falu, ami az utunkba akad. A miniatűr öblöt körülölő színes épületek tökéletesen illeszkednek a hegyoldalba. Nem véletlenül képezi a Világörökség részét.

28344887660_ebb50460f0_z.jpg

5.  Positano (Campania): Positano az Amalfi-partvidék egyik legkedvesebb települése. Nyáron zsúfolásig teli, és több angol szót hallani, mint olaszt, ezért is javaslom a főszezonon kívüli látogatást. Positano színpompás villái nagyon kis területen épültek, és az is hegyoldal, úgyhogy gyakorlatilag az egész város a magasba tör, csak a tenger vízszintes. Lehet romantikusabb bármi egy itt váltott csóknál?

27116159014_8b61173346_z.jpg

6. Camogli (Ligúria):  Genova közelében találjuk ezt a szuperhangulatos kis halászfalut, amelyet az “ezer fehér vitorlás” városának is becéznek. A tengerparton színesre festett házak sorjáznak, amelyek különlegesen szép látványt nyújtanak a várost határoló hegyekről bámészkodva. Kihagyhatatlan a focaccia, a pizzához hasonlatos, olajjal bősegesen átitatott lepény.

4581877438_935eae5ac8_b.jpg

7. Procida (Campania): a Nápolyi-öböl egy kis szigete Capri és Ischia mellett. A sziget területe alig 4 km2 , és építészetét  pasztellszínűre festett házak jellemzik. Ez a fajta pingálás azt szolgálta, hogy a halászok már messziről a tengerről felismerjék saját otthonukat a parton. A szigeten az utóbbi években kezd mozgolódni az idegenforgalom, elsősorban a Tehetséges Mr. Ripley és a Neruda postása című filmeknek köszönhetően, amelyeket részben itt forgattak. 

procida.jpg

1 komment

Új világörökségi helyszínek Olaszországban

2017. július 11. 12:45 - ricchiepoveri

Az UNESCO tegnapi, Krakkóban hozott döntése alapján két új olaszországi helyszín, az évszázados bükkerdők és a velencei védelmi célú épületek kerültek fel frissen az UNESCO Világörökségi listájára, így az olasz világörökség emlékeinek száma 53-ra emelkedett. Ezzel a számmal Olaszország könnyedén erősíti meg vezető pozícióját a világörökségi helyszínek számának tekintetében. Mindig is mondtam én, hogy Itália a szépség és a kultúra szuperhatalma.  Elismerésben részesült 2127 hektárnyi területen elterülő tíz, több évszázados bükkös erdő.

slide1.jpg

Palmanova, a csillagalakú erődváros

A velencei védelmi célokat szolgáló  épületek a 16. és 17. század között épültek,  és több országon ívelnek át, hiszen az egykori Velencei Köztársaság területén található struktúrákon jelenleg Olaszország, Horvátország és Montenegró is osztozik. Az épületek egy csaknem 1000 km hosszú képzeletbeli tengely mentén helyezkednek el, amely Lombardiától az Adria keleti végeiig húzódik. Ezek a védelmi rendszerek a maguk idejében abszolút úttörőnek számítottak, valamennyiüket a puskapor felfedezése után tervezték, és viszonylag nagy területen helyezkednek el. A párizsi székhelyű UNESCO döntése alapján, világörökség oltalma alatt áll majd közülük az olaszországi Bergamo, Palmanova, Peschiera del Garda, valamint a horvátországi Zadar és Sebenik, és a monetnegrói Kotor. A szuper hír, hogy Palmanova az észak-olasz Adria ismert üdülőhelyein nyaralóknak csak egy ugrás, és sokaknak már biztosan nem ismeretlen, Bergamóba és a Garda-tóra pedig pikkpakk elutazhatunk bármelyik fapados légitársasággal.

352909337_d551b7a2dc_o.jpg                                                                Peschiera del Garda

Bergamo velencei falai a város magasan fekvő óvárosi részét, a Cittá Alta-t veszik körül, és 1560. és1 588. között épültek. Több, mint hat km-en keresztül ölelik körbe a várost. Palmanova egy,  a velenceiek által 1593-ban tervezett erődváros, amelyet alakja miatt csillagvárosnak is szólítottak. Alapja kilencágú csillag, és 1960. óta olasz nemzeti műemlék. Peschiera Garda óvárosát szintén védőfal veszi körül , amely még a Mincio folyó természetes folyását is megváltoztatta.

2155151787_641faf7909_z.jpg                                                                      Bergamo falai

Ami a védett bükkerdőket illeti, Toszkánától Calabriáig találkozhatunk a több száz éves rengetegekkel, és szintén több ország osztozik az elismerésen , egész pontosan 12, közöttük Németország, Horvátország, Bulgária , Ukrajna és Spanyolország. Az olasz erdők szinte teljes mértékben természetvédelmi területeken, esetleg nemzeti parkokban találhatók.

29881608284_c1db4cd3df_z.jpg

                                                                  Bükkerdő Abruzzóban

Hogy hol van Olaszország többi 51 világörökségi helyszíne? Észak-Olaszországban erre, Közép-Olaszországban itt, Dél-Olaszországban pedig ezeken a helyeken keresgéljünk!

Szólj hozzá!

Filindeu, a világ legritkább tésztája

2017. július 09. 09:50 - ricchiepoveri

A családunkban most éppen minden Szardíniáról szól, eddig elég fárasztó volt ez az év, alig vártuk,hogy leeresszünk, és ezen a fantasztikus szigeten henyéljünk egy kicsit. Szardínia meseszép partjaira ma már özönlenek a nyaralók, a szárazföld belseje azonban a mai napi elég elszigetelt, és Európa néhány legősibb hagyományát őrzik erre.  A helyiek szárdul beszélnek, amely a modern nyelvek közül az, amelyik a legközelebb áll a latinhoz.  A nagymamák gyanús szemmel méregetik az ablakból erre ténfergő utazót, és Nuoro város egy szerény otthonában Paola Abrini a világ legritkább tésztafajtáját, a su filindeut készíti.

su-filindeu-2-600x400.jpg

Csupán két másik asszony van a világon, akik még tudják, hogy hogyan is készül: Paola unokahúga és sógornője, úgyhogy a filindeu titka családban marad. A filindeu  neve szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy Isten cérnája, és eredetét homály fedi, az azonban bizonyos, hogy immár háromszáz éve csak az Abrini család nőtagjai készítik, és a titkát gondosan őrzik, és adják át a következő generációnak.

A legismertebb olasz tésztamárka a Barilla is felfigyelt a filindeura, és meg is látogatták a nuorói asszonyokat, remélve, hogy majd megvilágosodnak, és gépesíteni tudják a tészta gyártását, mindhiába. Sőt, jobbat mondok, még Jamie Oliver is erre járt,hogy ellesse a technikát, majd két óra dagasztás után inkább felemelte a fehér zászlót, és ivott inkább egy mirtuszlikőrt. Paola erre csak annyit mond, hogy semmi különös tudomány ne kell a filindeuhoz, a titok a kezeiben rejlik.

A su filindeu elkészítésekor a jól meghajtogatott és kinyújtott tésztát ujjbeggyel 256 tökéletesen egyforma szálra bontják és cérnavékonyságúra nyújtják egy kerek alakú keret segítségével. Annyira nehéz és időigényes munka ez, hogy a tradíció szerint csak az a zarándok kaphatott ebből  a tésztából, aki vagy gyalog vagy lóháton tette meg a 33 km-es utat Nuoróból Lula városába Szent Ferenc ünnepe alkalmával. 1500 zarándok etetéséhez nagyjából 50 kg tészta kell, ezt az asszony napi 5 óra munkával készíti egy hónapon keresztül. A tésztát a ragyogó szardíniai napsütés szárítja, ezután kerül dobozba, majd a zarándokok asztalára. A filindeut birkahúsból készült levessel fogyasztják, amelyet gazdagon meghintenek pecorino sajttal.

uid_14c7947238a_450_0.jpg

A filindeut a kihalás veszélyezteti, Paola asszony már helyi lányoknak is próbálta megtanítani, kevés sikerrel. Esetleg valaki bevállalja?

 

https://youtu.be/6ngj7YanPp8

1 komment

Irány Szardínia! Gyorskalauz Északhoz

2017. július 07. 09:51 - ricchiepoveri

Benne vagyunk nyakig a nyárban, sőt az én vakációmnak lassan vége is, de sokan vagytok, akik most indultok útnak, vagy még a kapkodós szervezésnél tartotok. Ha már kitaláltátok, hogy Szardíniára utaztok, akkor azért, ha pedig még nem döntöttetek, akkor azért görgessetek lejjebb.

Nem titok, hogy Szardínia régi szerelmem, ezt  már akkor is fejtegettem, amikor a helyi magyar orákulummal, Emesével beszélgettem. Eddig csak a sziget déli részén jártam, idén  Észak volt porondon.

img_20170628_120441-pano.jpg

Stintino, La Pelosa strand

Ha Magyarországról utaztok Szardíniára, akkor jó eséllyel Algheróba érkeztek repülővel, vagy Olbiába komppal. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az utazás megszervezésének kardinális pontja a repjegy vagy a komp lefoglalása, mert főszezonban pofátlanul magasak az árak, akármelyiket is választjuk. Vegyétek figyelembe, hogy az olasz közösségi közlekedés nem egy leányálom már a félszigeten sem, a szigeten meg pláne  ne számítsatok jól kifundált vasúti vagy egyéb összeköttetésre a városok, látnivalók között.  Magyarul: létszükséglet az autó, úgyhogy vagy repülő+bérelt kocsi, vagy autó+komp kombóban gondolkodjatok.  A Szardíniára tartó kompok Genova, Piombino vagy Livorno kikötőjéből indulnak (azaz délebbről is, Civitavecchia, Nápoly, stb., de magyarországi kiindulóponttal azért ezek már elég nehézesek). A jegyeket a különböző társaságok a Moby, a Sardinia Ferries, a Tirrenia vagy a Grimaldi Lines honlapján foglalhatjátok.

img_20170702_204915_1.jpg

   Soha nem parkolnak olyan fegyelmezetten az olaszok,mint a kompra várva

A hajó indulás előtt kb. két órával illik  a kikötőben lenni, ahol szép katonás rendbe parkoltatnak le, hogy amikor befut a komp minél gyorsabban, adott sorrendben lehessen felmenni rá, és becentizni a kocsit a benti parkolóhelyére.  Ha éjszaka utaztok, foglaljatok kabint, ne  ezen az 50 eurón múljon az üdvösség. Sokan spórolnak a kabinnal, és a folyosókon leterített matracokon, a bár kanapéján kinyitott hálózsákon vagy a fedélzeti nyugágyakon alszanak…keleti kényelem, nyugati izgalom. A nappali  utat simán ki lehet bekkelni  a fedélzeten is, van medence, bár, étterem, shop, de az sem megvetendő, ha csak 8 órán keresztül bámuljuk a hajó nyomdokvizét.

Mi egy hétig voltunk a szigeten, és szinte semmire sem volt elég, egy nagyon kicsi szeletet tudtunk bejárni, főleg, mivel a strandolásra illik bőven időt hagyni.

A lehetőségek tárháza végtelen, Olbia kikötőjétől félórás autókázással már a Smaragdpart legmenőbb nyaralóhelyein, pédául Porto Cervón frusztrálhatjuk magunkat olyan yachtok között, amik nagyobbak, mint egy kisvárosi postahivatal, miközben a bevándorlók bőszen sepregetik a járdát.

Szardíniára elsősorban a meseszép tengerpartok miatt utazunk, ebből északon igazán nincs hiány, és a legismertebb partszakaszon, a Smaragparton kívül azért bőven van itt még csobbannivaló. Mondhatnám, hogy bárhol érdemes megállni egy pancsolásra. Olaszország egyik legszebb strandja a stintinói La Pelosa a sziget északnyugati sarkában kápráztat el , és nem szabad kihagyni, olyan színekben pompázik a tenger, amiket csak photoshoppal tuningolt fényképeken látunk, pedig ez a valóság. A Pelosa strandjára jó hamar érdemes indulni, június végén kilenc óra után már csak nagy nehezen lehet elég helyet találni a strandtörölközőnknek. A víz türkizkék, átlátszó, sekély….egy medence.

img_20170628_120728.jpg

La Pelosa elképesztő színei

 

Ha Stintinóig utazunk, nem fogjuk megbánni, ha a környék kevésbé felkapott partszakaszaira is benézünk, Le Saline és Ezzi Mannu is remek választás. Ez utóbbit gyakorlatilag csak a helyiek látogatják, csak mi vagyunk és a kristálytiszta tenger.

img_20170628_134127-pano.jpg

Hosszú, homokos partnak Marina di Sorso vagy Lu Bagnu strandjai felelnek meg, de ennél azért látunk szebbeket Olaszország más részein, nem ezekért utazunk nyolc órát  a hajóval.

Városok

ha lehetőségünk van rá, mindenképpen nézzünk szét Algheróban, ami Szardínia egyik legizgalmasabb városa, katalán nyelvi sziget, lakosai 22%-a beszéli a katalán helyi változatát, amelyet emiatt Olaszországban hivatalosan kisebbségi nyelvként ismernek el. Több helyen szaladhatunk bele katalán zászlóba, katalán nyelvű feliratokba. Lustábbak kisvonattal, sportosabbak gyalog vethetik bele magukat a város kacskaringós utcácskái és hangulatos terei felfedezésébe. Ne hagyjátok ki a tengerparti sétát a városfalak mentén!

 

img_20170702_150506.jpg

img_20170702_152507.jpg

img_20170702_115037.jpg

Szardínián igen magas a születéskor várható élettartam, Alghero óvárosának falait több helyen díszítik a száz évnél idősebb helyiek  képei. 

img_20170702_115436.jpg

Sassari

Sassari Szardínia második legnagyobb városa, egyetemi központ, egy igazi nagyváros, közponjából negyedórás autózással elérhető a tengerpart. Belvárosának jellegzetes, szűk utcái kellemes menedéket nyújtanak a tűző nyári napsugarak elől. Kihagyhatatlan a Piazza d’Italia és a Piazza Castello.

Olbia

Könnyen előfordulhat, hogy kompunk Olbiába érkezik, nyugodtan szánjunk rá pár órát. A kikötőhöz közeli archeológiai múzeum állandó gyűjteménye ingyenesen látogatható, a sétálóutcáról kissé letérve pedig meglátogathatjuk a város két legfontosabb templomát: a San Simpliciot és a színes kupolás San Paolót.

img_20170702_185809.jpg

img_20170702_192747_1.jpg

Együnk!

Olaszországban nehéz olyan konyhát találni, ami nem a fogunkra való, Szardínia sem különbözik ettől. Mivel igen elterjedt a juhtenyésztés, ezért minden sarkon finomabbnál finomabb juhsajtokba botlunk, amit előételként is szívesen fogyasztanak helyi mézzel vagy lekvárral. Mellé pane carasaut, papírvékonyságú tipikus szárd kenyeret fogyasztanak.

img_20170702_131139.jpg

A tésztaételek közül a legismertebb a malloreddus, olaszosabb nevén gnocchetti sardi, általában kolbászalapú szósszal felszolgálva. Minden szárd vacsora elmaradhatatlan első fogása.

img_20170701_194755.jpg

Ha nem vágyunk tésztára, az előétel után megkóstolhatjuk a zuppa gallurese nevű helyi ételt, amit leginkább a lasagnehoz tudnék hasonlítani azzal, hogy itt tésztának hűlt helye sincs, a rétegeit kenyérszeletek alkotják.

img_20170701_194750.jpg

Húsaik mellet nem lehet elmenni anélkül, hogy megemlítenénk a porceddut, a sült szopós malacot. A megfelelő szakértelemmel sütött malachoz kés sem kell, elolvad az ember szájában.

img_20170701_195221.jpg

Édességnek itt a seadas, egy ricottával tötlött, olajban kisütött, mézzel nyakonöntött ravioli. Egy darab kb. ezer kalória, és mennyei. Nem csak Szardínia, de Olaszország egyik legjobb édessége.

14741662355_423962ab46_o_1.jpg

Csomagoljatok, kompozzatok, repüljetek! Vigyázat  függőségveszély!

4 komment