olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olaszország streetfood mennyország (is)

2016. október 10. 10:32 - ricchiepoveri

Streetfood mindig is létezett, csak kevésbé volt felkapott, mint ma, és nem öltönyös-nyakkendős managerek szája szélén folyt a zsír a papírból ebédszünetben, hanem szorgos szakik kapták be gyorsan két kiszállás között. Olaszország bővelkedik ezekben az egykor szegényes ételnek számító csemegékben, amelyek ma sokadvirágzásukat élik, és elhihetitek, hogy nem csupán a pizzaszeleteket, hanem sok egyebet is falhatunk ha olasz utcai kajálásra vágyunk.  Természetesen ebből is minden régiónak megvan a maga kedvence, íme egy lista a legismertebbekről.

 

10) Pane e panelle 

Igazi szicíliai csemege, legjobb eséllyel Palermo utcáin futhatunk bele. A szezámmagos zsemlébe olajban sült, csicseriborsólisztból készült lepényt tesznek (gyakorlatilag egy sült farinátát), és a fogyókúra jegyében gyakran burgonyakrokettel körítik.

7472254486_1dec69497d_o.jpg

9) Bombetta 

Vegetáriánusok takarják el a szemüket. A bombetta sertés-esetleg marhahúsból készült, szalonnával töltött, esetleg abba tekert göngyölt hús, benne caciocavallo sajttal. Sórnivalóan finom. egész Pugliában összefuthatunk vele, különösen Martina Francában, Cisterninoban, Locorotondoban és Alberobelloban népszerű.

 csm_crop_43_bombettapag_117_bombetta_07_674a1da24a.jpg

8) Panissa

Jellegzetes ligúr étel. Ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a farianata, csak az olívaolajat nélkülözi. A csicseriliszt masszát felkockázzák és hidegen vagy langyosan tálalják olajjal, hagymával és citrommal.

panissa_savona_head.jpg

7) Lampredotto

Képviselje hát magát Toszkána is ezzel a vérbeli firenzei szendviccsel. Dante kései leszármazottai marhagyomorral  megpakolt szendvis. Aki nagyon húzza a száját, az gondoljon a pacalra. A gyomrot paradicsommal, hagymával, zellerrel és petrezselyemmel megfőzik, feldrabolják, és zöld szósszal buciba teszik, majd harapják.

 

29657917295_e1509c86db_o.jpg

6) Sgagliozze

Még a magyar konyhára mondják azt, hogy nehéz, amikor az olaszok is áldoznak bőven az olajban sütés oltárán, anél inkébb minél délebbre megyünk. A sgagliozze Bari kihagyhatatlan csemegéje, ami olajban sült polenta (puliszka). Forrón, sóval meghintve kínálják.

sgagliozze_bari_street_food.jpg

5) Pani câ meusa

Palermó utcáit koptatod épp, rádtört a farkaséhség és nem tudod, hogy mit egyél Egy szendvicset. Léppel. Igen. Ebbe a jellegzetes palermói, szezámmagos, puha zsemlével készült szendvicsbe lép-,máj – és tüdődarabokat raknak, ha esetleg nem lenne elég sajttal vagy ricottával egészítik ki.

14395432116_302b9b86fb_k.jpg

4) Frittatina di pasta 

Eredeti nápolyi recept, . Vegyetek némi bucatini tésztét, besamellt, főtt sonkéát, zöldborsót, dolgozzátok össze, és süssétek ki. Olajban persze.  A nápolyiak előételként eszik pizza előtt, nehogy véletlenül ne jöjjön meg az étvágyuk.

11311166_101406836864305_203741668_n.jpg

 

3) Arancini di riso

Már megint Szicíliában vagyunk. Ez a csodás sziget nem hagyja abba gyomrunk kényeztetését. Itt született a világ egyik legismertebb street foodja, az arancino. Az arancino rizsből készült gombóc, amelyet raguval vagy sajttal és sonkával töltenek meg, bepaníroznak és kisütnek.  Mennyei és mára már egész Olaszországban falható.

20977418512_bc1a2fe5a2_k.jpg

2) Arrosticini 

Ezek a fincsi  saslikok Abruzzóbó jönnek, és gyakorlatilag egyet jelentenek ennek a régiónak a gasztronómiájával, vagy ha ennyire nem is komoly a helyzet, de az biztos, hogy ez a legismertebb ételük. Az arrosticini birkahúsból készül, és nem több annál, aminek látszik, de az pont elég arra, hogy ájulásig tömjük magunkat belőle.

19920926333_26ce58831b_o.jpg

1) Focaccia di Recco

Úgy látszik, hogy Ligúria és Szicília megkerülhetetlen, ha az ember valamit gyorsan akar bekapni egy mókuskerékből ki-be ugrálós hétköznapon, hiszen a Focaccia di Reccot szintén Ligúriának köszünhetjük. Nem vastag kelt tésztára kell itt gondolnunk, ne tévesszen meg a neve. A focaccia di Recco két nagyon vékony lisztből és olívaolajból készült, élesztő nélküli tésztarétegből áll, ami közé stracchino sajtot tesznek. A sajt pazarul felolvad a focacciaszeletek között,és nem lehet abbahagyni.

4414357708_3bdec803a9_o.jpg

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr9011785363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.10.10. 11:04:34

Valahogy én mindig úgy éreztem, hogy az Olasz Street food önmagában ellentmondás, mert a Street Food nem igazán összeegyeztethető az olasz lélekkel.

És a 3 órás Riposa (siesta) sem igazán igényli, mivel ebédidőben tényleg szinte minden zárva van, akkor szinte csak enni lehet...

2016.10.11. 01:45:55

Szénhidrátok és zsírok orgiája. Ezekhez képest a pizza egy diétás táp.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.10.11. 09:02:46

Szépen sorban végigkóstolnám mindet. :)

odamondó 2016.10.11. 10:28:29

Ha valaki konkrétan az utcán eszik Olaszországban akkor az túrista. Északon legalábbis ez teljesen így van. A legkisebb fornoban is inkább bent a kis pult mellett eszik meg a kaját.

Lucifer Morningstar 2016.10.11. 13:01:40

" hanem szorgos szakik kapták be gyorsan két kiszállás között. "

Tény. Kiértem a városból, az első bódénál reggeli oszt jól indult a nap.
Ilyen már nincs, szinte az összeset felszámolták.

Jason Voorhees 2016.10.11. 17:03:54

Mit is takar a mára divattá vált "streetfood" kifejezés?
Lepusztult, alapvető higiéniát is nélkülöző ótvaros bodegában, koszos, zsíros köpenyű, fekete körmű, szabadon lévő hajú nyomorult által bitumenszín olajban kisütött szart.
Egyétek, hülyék!

2016.10.12. 12:12:02

@Jason Voorhees: Ahogy látom, nem vagy egy "rajongó" :-)

Jason Voorhees 2016.10.12. 12:32:38

@...elmúlik...: Olaszországi tapasztalatom ugyan nincs, ott lehet, hogy más a helyzet, de ahol ilyet ettem mind külföldön mind belföldön, ott a legalja volt többnyire, nagyon kevés kivételtől eltekintve. Ez most egy divat lett, minek hatására még több szerencsétlen fogja enni a pusztulat kajákat.

2016.10.12. 14:58:52

@Jason Voorhees: Nekem az utcán evés valahogy idegen. Annyi tiszteletet megadok magamnak, hogy nem az utcán, papírzacskóból eszem. Akkor inkább kihagyom, vagy elviszem. Vannak jó ötletek, de maga a stílus, ami nem megy.
süti beállítások módosítása