olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Utazás a vermut körül

2016. január 10. 12:52 - ricchiepoveri

James Bond kedvenc koktéljának alapja idén ünnepli 230. születésnapját, nem egy mai gyerek, és tőle is az olaszok melle dagad a büszkeségtől. A vermut 1786-ban született Torinó belvárosában, a mai Piazza Castello egy üzletében. Az akkori inas, Antonio Benedetto Carpano koponyájából pattant ki az ötlet.

13975828832_3a0e9e276f_o.PNG

 

Carpano a muskotályos borok nagy  rajongója volt, és egy olyan receptet dolgozott ki, amely pont ezeket az édes borokat kívánta feldobni, aromájukat még jobban kihangsúlyozva. A borhoz fűszernövényeket adott, így egy olyan ital született, amelyet a torinóiak olyannyira megszerettek, hogy a piazza castellói kis üzlet 140 évig a város leglátogatottabb likőrboltja lett. Az akkori uralkodó. II. Viktor Amádé pedig annyira megszerette, hogy a királyi udvarban addig hagyományosan fogyasztot Rosolio gyártását felfüggesztette a vermut javára.

11087904705_c5bcbd1221_k.JPG

Így születtek aztán sorra Torinóban a nagy vermutgyárak: a Carpano, a Cinzano és Martini & Rossi, hogy csak a legismertebbeket említsem.

3099261482_4577fdf0cb_b.JPG

A vermut legfontosabb összetveője természetesen a bor, amely az italnak legalább 75% -át adja. Egy időben a leggyakrabban használt bor a Moscato di Canelli volt, ma már sok mást is használnak, leginkább fehér száraz borokat, mérsékelt alkoholtartalommal és savassággal.  A borhoz cukrot, etilakoholt (95-96° fokost) és fűszereket adnak. A legfontosabb adalék a fehér üröm, ehhez egyéb növényeket, például citromfüvet, majoranát, zsályát, kakukkfüvet adnak.  Az előállítás módja, a hozzávalók aránya természetesen a gyártók titka.

5796234227_7e3fc283d1_o.JPG

A kezdetekben csak egy vermutfajta létezett, az úgynevezett “Rosso di Torino, de idővel persze ez is megváltozott, ma már létezik  “Bianco”, “Rosé”, “Rosso”, de nem csak a színe, hanem íze alapján is változik: “Dolce”, “Secco” és “Extra Secco”.

13979451524_43e8e79452_o.PNG

 

 

A vermutot jó hidegen fogyasztjuk, csak úgy simán, vagy on the rocks, de koktélalapnak is kitűnő.  Vasránapi ebéd előtt aperitívnek mi jobbat kivánhatnánk?

2215477356_f870ae8fc4_o.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr418257898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.