olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

A friuli Gubana - a magyaros olasz süti

2015. december 11. 12:33 - ricchiepoveri

A gubana Friulia-Venezia-Giuli régió jellegzetes ünnepi süteménye, ami karácsonykor, húsvétkor vagy esküvők alklmával kerül az asztalra. Elkészítése elég időigényes, úgyhogy nem véletlen, hogy nem ez a "gyorsanösszeütökvalamit" típusú váratlan vendéget váró süti.

A gubana alapja száraz keksszel, csonthéjas gyümölcsökkel töltött, pálinkával vagy rummal gazdagított kelt tészta. A neve ismerősen csenghet, hiszen a szlovén "guba", azaz hajtogatni szóbol származik, Friuliban nem kell nagyon keresgélni az Osztrák-Magyar Monarchia emlékeit. 

Ez a desszert nem csupoán a nevében, hanem elkészítési módjában, és ízvilágában is nagyon emlékeztet a magyar süteményekre.

452273483_c905cc3acc_b.jpg

Hozzávalók:

A kelt tésztához

  • 300 gramm liszt
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • 2 kanál pálinka
  • 100 ml tej (lehet kicsit több, ha felveszi)
  • 1 tojás
  • 40 gramm szobahőmérsékletű tej
  • két kanál cukor
  • 1 kiskanál só

 

A töltelékhez

  • 70 gramm dió
  • 70 gramm mazsola
  • 50 gramm tisztított, pirított mogyoró
  • 50 gramm fenyőmag
  • gy citrom reszelt héja
  • egy narancs reszelt héja
  • 100 gramm száraz keksz vagy amaretti
  • 1 pohárka rum

 

A díszítéshez

  • 1 tojásfehérje
  • cukor

A felszolgáláshoz

  • szilvapálinka

 452273489_ffac372fc6_b.jpg

Elkészítése

Előző este elkészítjük a tölteléket, rumba áztatjuk a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héjával együtt.

Késsel felaprítjuk a diót és a mogyorót, megpirítjuk a fenyőmagot, és  ledaráljuk a kekszet. Mindezt összekeverjük  a rumos elegggyel, amóg nedves , homogén masszát nem kapunk (szükség szerint adhatunk még hozzá rumot). Egy éjszakát pihenjen hútőben.

Másnap elkészítjük a tésztát:

A tojássárgát keverjük el a vajjal, cukorral, pálinkával és tejjel. Az élesztővel összekevert lisztet adjuk fokozatosan hozzá a keverékhez, a legvégén adjuk hozzá a sót. A rugalmas, sima tésztából gyúrjunk labdát, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni kb. három óra hosszáig.

A megkelt tésztát nyújtsuk nagyjából másfél centi vastagságú körré belisztezett munkalapon. Kenjük meg gazdagon a töltelékkel, majd tekerjük fel, majd az így kapott hurkát tekerjük csigaalakba.

A gubanat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk két órát kelni.

A tojásfeérjét villával felverjük, bekenjük vele  a gubanankat, és megszórjuk kristálycukorral. Ismét pihenni hagyjuk, d emost már csak 10 percig.

A sütőt 200 fokra melegítjük, az elsü 15 percben a gubanat ezen a hőmérsékleten sütjük, majd  15-20 percig 180 fokon sütjük tovább.

Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap érdemes fogyasztani, amikorra az ízek összeérnek. Persze csak, ha ennyi munka után van türelmünk kivárni. Felszolgálásnál öntözzük meg szilvapálinkával.

4177339872_8dcb4c53e8_o.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr938156292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.