olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Pandoro vs. Panettone: örök kérdés az olasz karácsonyi asztalnál

2015. december 02. 12:32 - ricchiepoveri

Közeledik a karácsony, az üzletek ünnepi gúnyát öltenek, minden csillog meg villog, a szeretet jegyében az ajándékvásárlás közepette eszetlenül tülekedünk, minden piros meg fehér, esetleg kék, szóval Olaszországban ezerrel indul a panettoneszezon. Onnan lehet biztosan tudni, hogy itt az ideje elgondolkodni az ünnepi bevásárlólistán, hogy a boltokban halomban állnak a panettonék és pandorók,  mint az olasz karácsony megkerülhetetlen résztvevői. Egyesek megrögzött panettone-rajongók, mások (például én) véletlenül sem lennének hűtlenek a pandoróhoz. De hogy hogy is születtek ezek a mennyei finomságok?

2311029308_e03f1c535b_b.jpg

Az első írásos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy vallásos ünnepeken, különösképpen karácsonykor az olaszok szerettek különféle ízesített kenyereket fogyasztani, a XI. századból származnak. Az elbeszélések szerint a család összegyűlt a feldíszített kandalló mellet, és a családfő felvágta a kenyeret, amelynek kérgét megőrizték, mert úgy tartották, hogy gyógyhatású, különösen jól orvosolja a  torokfájást. Ennek a kenyérnek a leírása nagyon hasonlít ahhoz, amit ma panettonénak nevezünk. A panettone neve is a pane-kenyér szóra utal, miélánói dialektusban, ami szívesen használ kicsinyítőképzőket.

A panettone Ludovico Sforza milánói herceg uralkodása óta, azaz a 15. századtól készül a mainak megfelelő módon,és ez  a kelt édesség, amelyet a kezdetekben csak Milánóban fogyasztottak, gyorsan meghódította egész Itáliát. Manapság már Magyarországon is szemnbejön velünk  a hipermarketekben az olaszországihoz képest horror áron.

A panettone édes, kelt tésztája liszt, víz, vaj és tojássárga keveréke, amit kandírozott gyümölcsokkel,óriáscitrom és narancs reszelt héjával és mazsolával gazdagítanak, majd megtöltik vele a kifejezetten erre a célra használatos papírformát. A formát nem kell teljesen megtölteni, hiszen a sütóben pont annyira kel majd meg , hogy kiemelkedik a formából. A papírt nem veszik le róla miután kikerül a sütőből, azzal együtt kerül a tányérra.

16247834148_97e912cb54_b.jpg

A pandoro Verona jellegzetes édessége, alapja nyolcágú csillag, tésztája liszt, cukor, tojás, vaj, élesztő keveréke. Eredete után kutakodva kiderül, hogy ez a jellegzetes olasz sütemény talán Ausztriából származik, és őse az űn. "bécsi kenyér", más források szerint a i.sz. első században született, idősebb Plinius idejében, aki írásaiban megemlít egy Vergilius Stefanus Senex nevű péket, aki a pandorohz hasonló süteményt készített. Megint mások úgy tartják, hogy  a pandoro a "pane de oro" (aranykenyér) nevű édesség leszármazottja, amelyet egy időben a gazdag velencei családok asztalán szolgáltak fel. 

Ami bizonyos, hogy a modern pandoro 1894-ben-ban született, egy veronai édesség, a nadalin továbbfejlesztéseként, és Domenico Melegatti szabadalmaztatta. A pandorot a panettonéhoz hasonlóan leginkább kartondobozban árulják egy kis zacskó porcukorral együtt, amellyel a felszolgálás pillanatában szórják meg.

making_pandoro_at_the_laboratorio_bauli.jpg

Javában benne járunk az ünnepi készülődésben, az olasz munkáltatók feltöltik a raktárakat, hiszen elképzelhetetlen,hogy a decemberi fizetés mellé ne érkezzen egy üveg prosecco és egy pandoro vagy panettone, ugyanúgy jár ez az alkalmazottaknak, mint az üzleti partnereknek, így ünnepek után olyan készleteink szoktak lenni, mint a három nővérnek szamovárból,a legutolsó tavalyit pont egy hónapja dobtam ki,de Vízkereszt után már szinte szentségtörés ezt reggelizni.

  

  A sarki kisbolt készlete

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr258132654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JónásBrigi35 2015.12.02. 22:05:34

Én is a pandoróra szavazok, és simán enném én pünkösdig is, ha lenne - de nincs! :P

Garfyka 2015.12.03. 08:40:41

Szia! Köszönöm a bejegyzést, nem is tudtam, hogy ilyen "fanatikusai" vannak ennek a két finomságnak :)
Véletlenül nincs (többé-kevésbé) autentikus recepted a pandorohoz és panettonehoz?
Szívesen meglepném a családot mindkettővel karácsonyra, de a napi jövés-menésben Olaszország sajnos nem esik útba.
Köszönöm szépen!

Kyria 2015.12.03. 10:36:06

Még soha nem ettem pandoro-t, de a panettone-nak lelkes híve vagyok. Pár éve mi is csináltunk és nagyon érdekes volt, mert míg az első kísérletre fenomenálisan sikerült, addig a második annak ellenére felejtős lett, hogy mindent pontosan ugyanúgy csináltunk...azóta sem értjük, mi történt. Egyébként pedig érdekelne, hogy ízhatás szempontjából mi a különbség a kettő között?

Advanced Flight 2015.12.03. 12:56:06

Egyformán szar mindkettő. Én szeretem az olasz konyhát, de az édességekhez közük nincs, a fagyit leszámítva. Sajnos.
süti beállítások módosítása