olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

A Trevi-kúton túl: Róma haladóknak

2017. augusztus 07. 10:20 - ricchiepoveri

 Rómát mindenki imádja, én meg főleg. A világ legszebb fővárosa, mit nekem Párizs meg az Eiffel-torony, ha nyalhatok fagyit a Trasteverén vagy sétálgathatok az Angyalvártól a Szent Péter térig, sőt ha kivonatozhatok a tengerpartra egy kis felfrissülésért.
 
Rómában minden megvan: az ókor, a reneszánsz, a fasizmus, a fényűző paloták, a periféria barakkjai, a carbonara,  a papírvékony pizza, és főleg a rómaiak. Nincs még egy ilyen joviális, vicces, belevaló népség Olaszországban, mint a főváros lakói. Olaszországban az orrukat fennhordó fővárosiak szerepét a milánóiak vették át, a rómaiakai meg egyszerűen meg kell zabálni.
 
Róma tele van kihagyhatatlan látnivalókkal, és mindenki tuda, hogy kötelező megnézni a Colosseumot, és pénzt dobni a Trevi-kútba, meg hogy a Szent Péter Bazilika Pietáját egy magyar vandál rongálta meg, így hát lássunk néhány olyan látványosságot, ami esetleg elkerülhette a figyelmünket eddig.
 

Ponte Palatino

 
 A Ponte Palatino híd a lungotevere Aventino és a Lungotevere Ripa között köti össze a Tever két oldalát. Első ránézésre semmi izgalmas nincs benne, de ha kocsival kell rajta áthajtanunk, egy pillanat alatt ránkjöhet a szívbaj. A városi közlekedés könnyítése végett ugyanis a hídon a menetirányok fordítottak:  magyarul angolosan kell rajta áthajtani. A rómaiak pont ezért emlegetik  ponte inglese, azaz angol hídként.
ponteinglese.jpg

Fontana della Terrina

 

A szökőkút, amit a bennfentesek csak levesestálnak becéznek , és nem csak a formája miatt.  A kút egy ideig fedetlenül állt a Campo dei Fiorin , ahol a mai napig tartanak piacot.  Eképpen esett hát, hogy a kofák előszeretettel dobáltak bele gyümölcsöt, zöldséget, esetleg halat. XVI. Gergely aztán ezt olyannyira megelégelte, hogy befedte a kutat.

6819197391_08cbf6ec19_z_1.jpg

Fontana della palla di cannone(szökőkút ágyúgolyóval)

 

A belváros szívében, a Piazza di Spagnától egy köpésre, a Villa Medicinél található ez az első ránézésre teljesen hétköznapi szökőkút. A legenda szerint Krisztina svéd királynő fel-alá járkált unalmában az Angyalvárban, amikor kifundálta, hogy vadászni kellene. MIvel azonban nem indulhatott egyedül neki az erdőnek, valakit el kellett hívnia magával. WhatsApp és Messenger hiányában ágyúgolyót lőtt ki a Villa Medici iráynába (ennek a nyoma mai napig meglátszik a bronzkapun, az ágyúgolyó pedig a villa előtti szökőkutat díszíti.

Hol találjuk? Viale Trinitá dei Monti

pallone.JPG

Rubens motorizált oltárképe ( Santa Maria in Vallicella templom)

 

rubens_madonna_della_vallicella.jpg

A Santa Maria Vallicella templom egy igazán egyedi oltárképet rejt, egyenesen Rubens keze művét, és amely állítólag egy időben vérzett is. Erre bizonyítékok nincsenek, az viszont bizonyos, hogy az oltárkép központi fiuráit, azaz a Szűzanyát és Jézust egy különálló táblára, sőt kettőre festette a mester, amely csigák és kötelek alkotta mechanizmus segítségével mozgathatóak, így hol az egyik, hol a másik látszik. A trükköt maga Rubens találta ki, arra az estere, ha a festményt restaurálni kellene, könnyen lehessen mozdítani.  Ha valaki szeretné mozgásban látni az alkotást, menjen el a vasárnapi misére, hiszen ezt követően indul a móka, amelyet az alábbi videó 2:05 percétől láthattok átváltozni.

 Hol találjuk? Via del Governo Vecchio

 

 

A vízóra a Pincio-dombon

A varázslatos vízóra Giovan Battista Embriaco domonkos-rendi szerzetes  és Gioacchino Ersoch építész alkotása, amely minden év márciusától üzemel. 1867-ben született, és annyira különlegesnek számított, hogy még a párizsi világkiállításon is bemutatták. Az óra torony alakú , és fatörzsre emlékeztet. Működését az alatta elhelyezkedő szökökút vize biztosítja.

pincio.jpg

Hol találjuk? Viale dell'Orologio

A Trinitá dei Monti zárdájának anamorfózisai

A micsoda micsodái? Az anamorfózis egy művészettörténeti kifejezés, ami olyan torzított képet jelent, mely csak egy bizonyos látószögből, esetleg tükör segítségével értelmezhető. Már megint a spanyol lépcsőnél járunk. A Trinitá dei Manti zárdája két szerzetesének keze nyomát dícsérik a művek. Így lesz bájos tájképből imádkozó Szent Ferenc, vagy épp az Apokalipszisről író Szent János.

san_francesco_1_grande.jpg

Az alkimisták kapuja a Piazza Vittorión

A jelenlegi Piazza Vittorio helyén állt egykoron a Villa Palombara, Palombara márki impozáns rezidenciája,  amelynek egyetlen fennmaradt emléke a tér közepén álló titokzatos kapu. A kaput, és a rávésett kódolt üzenetet Bész egyiptomi isten két szobra őrzi. Az üzenetet még nem sikerült megfejteni, de egyesek szerint annak a titkát rejti, hogy miként lesz a megviselt vaskapuból értékes arany.  Az egykori tulajdonos, Palombaro márki ismert alkimista volt, aki magát a bölcsek kövét kutató  tanítványokkal vette körül, amely lehetővé tette volna a fémek arannyá alakítását.

alkimista.jpg

Narancsliget

 

A Parco Savello, amelyet ma már inkább ismerünk Giardino delgli Aranci, azaz narancsliget néven, egy pompás, Teverére néző terasz az Aventino-dombon. Innen az egyik legelbűvölőbb a kilátás Rómára. Becenevét természetesen onnan kapta, hogy tele van narancsfával.

20729302142_495867db5d_z.jpg

Hol találjuk? Piazza Pietro D'Illiria

A Sant'Ignazio templom lapos kupolája

A Szent Ignác templom kupolája csodálatos látványt nyújt, amint belépünk  a templom kapuján, és lelkesedésünk hozzá közeledve sem csökken, amikor is.... ahogy egyre közelebb kerülünk úgy megy össze a szemünk előtt. Hogy is van ez? Valójában  a templom kupolája technikai gondok miatt soha nem épült meg, de csak nem hagyhattak egy templomot méltó fejfedő nálkül, így úgy döntöttek a zseniális építtetők, hogy megfestik a kupolát. Az optikai csalás remekül sikerült, olyannyira, hogy sok látogatónak le sem esik, hogy , amit lát az valójában egy sima plafon jól kipofozva.

23587649796_6365e19c86_z.jpg

Hol találjuk? Via del Caravita

Spada átriuma

 

Egy 17. századi nemesnek tiszta ciki volt, ha rezidenciája nem rendelkezett elég nagy kerttel, vagy eleve nem volt elég megalomán. Ez volt a sorsa szerencsétlen Bernanrdino Spadának is. Hiába a remekbeszabott palota, ha nincs udvar, mivel kápráztatta volna el a vendégeket? Gondolt egyet, megbízta  a kor egyik legjobb építészét Franceso Borrominit, aki fantasztikus átriumos oszlopsort álmodott a palotába. Hogy mi benne a zseniális? Hát az, hogy az alig nyolc méter hosszú, de olyan optikai megoldásokat alkalmaz, amelyek hatására kb. húsz méteresnek tűnik. Erre tesz rá egy lapáttal Mars isten szobra, amely tekintélyt parancsolóan áll a folyosó végén, pedig csak 80 cm!

spada.jpg

Hol találjuk? Piazza Capo di Ferro

A Zuccari-palota homlokzata

 

A Via Gregoriana 30. alatt találjuk Federico Zuccari építész otthonát. A házba csak egyféle módon juthatunk be: egy félelmetes lény hatalmas tátott száján keresztül.  Jobban szemügyre véve az épületet észre vesszük, hogy nem csak a bejárati kapu, de az ablakok is szörnyetegeket idéznek.

ri.jpg

Hol találjuk? Via Gregoriana
 

A máltai Lovagrend palotája...azaz a kapuja....azaz a kulcslyuka!!

 
Ezt azért többen ismerik. Pont a narancsliget felé járkálva találjuk magunkat a Máltai Lovagrend palotája előtt. A tekintélyt parancsoló vaskapu előtt gyakran kígyózik sor, hogy bekukkantsanak a kulcslyukon, ahonnan egész Róma legelképesztőbb mutatványa tárul  a szemünk elé.
lyuk.jpg
Menjetek Rómába, és miután lejártátok  a lábatokat a kötelező körökkel, keressétek ezeket az apró finomságokat!

 

Szólj hozzá!
Címkék: utazás Róma

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr7112725250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása