olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Szivárványszínű olasz városok

2017. július 30. 10:45 - ricchiepoveri

Amikor az olaszok éppen nem hófehér otthonaikba menekülnek a nyári forróság elől, nem zárkóznak el a városok szivárványszínűre pingálásától sem. Ki azért, hogy már messziről felismerje, ki passzióból, de annyi biztos, hogy vannak olyan itáliai városok, amikről az ezáltal a  színkavalkád által okozott folyamatos vigyor jut eszünkbe. Íme a legjobban sikerült darabok.

1.  Varenna (Lombardia): a Comói-tavat nem nagyon kell bemutatni, már George Clooney is szerelembe esett vele,és ez egész Olaszország egyik legsikkesebb környéke. Varenna egy XI. századi halászfalu, legalábbis annak született, de ma már nem igazán találunk kérges kezű halászembereket a tavon, inkább menő bárkákkal pávázó VIP-ket. Kihagyhatatlan a  Villa Monastero, a sportosabb látogatók számára pedig a Viandante-ösvény,amely az egész környéket jól bejárja.

varenna.jpg

 2.Comacchio (Emilia-Romagna): Comacchio a Pó-deltájának egyik legfontosabb települése, amit a földtől elrugaszkodottak “kis Velence” néven is emlegetnek, de azért álljon meg a menet. Rendben, hogy lagúnás szerkezet, oké, hogy a sárgától a pirosig mindenféle színekben pompáznak a házak, de Velencével nem említeném egy napon. Egy kirándulást azonban mindenképpen megér. Különlegesség, hogy az itteni konyha szerves része az angolna. Egy falatot?

8783309340_a36b0c16aa_z.jpg

3. Burano (Veneto) : A színes városok netovábbja, a csúcs, maga a szivárvány. A velencei lagúna egy szigetén találhatjuk, és a városból is könnyen megközelíthető vaporettóval. Kihagyhatatlan élmény, ha egy napnál több időnk van Velencére, és nem épp a karneválra jöttünk. Csak szólok, hogy itt is van egy ferde torony.

14764756444_752451cb88_z.jpg

4.Riomaggiore (Ligúria): A  Cinque Terrét La Spezia felől megközelítve Riomaggiore az első falu, ami az utunkba akad. A miniatűr öblöt körülölő színes épületek tökéletesen illeszkednek a hegyoldalba. Nem véletlenül képezi a Világörökség részét.

28344887660_ebb50460f0_z.jpg

5.  Positano (Campania): Positano az Amalfi-partvidék egyik legkedvesebb települése. Nyáron zsúfolásig teli, és több angol szót hallani, mint olaszt, ezért is javaslom a főszezonon kívüli látogatást. Positano színpompás villái nagyon kis területen épültek, és az is hegyoldal, úgyhogy gyakorlatilag az egész város a magasba tör, csak a tenger vízszintes. Lehet romantikusabb bármi egy itt váltott csóknál?

27116159014_8b61173346_z.jpg

6. Camogli (Ligúria):  Genova közelében találjuk ezt a szuperhangulatos kis halászfalut, amelyet az “ezer fehér vitorlás” városának is becéznek. A tengerparton színesre festett házak sorjáznak, amelyek különlegesen szép látványt nyújtanak a várost határoló hegyekről bámészkodva. Kihagyhatatlan a focaccia, a pizzához hasonlatos, olajjal bősegesen átitatott lepény.

4581877438_935eae5ac8_b.jpg

7. Procida (Campania): a Nápolyi-öböl egy kis szigete Capri és Ischia mellett. A sziget területe alig 4 km2 , és építészetét  pasztellszínűre festett házak jellemzik. Ez a fajta pingálás azt szolgálta, hogy a halászok már messziről a tengerről felismerjék saját otthonukat a parton. A szigeten az utóbbi években kezd mozgolódni az idegenforgalom, elsősorban a Tehetséges Mr. Ripley és a Neruda postása című filmeknek köszönhetően, amelyeket részben itt forgattak. 

procida.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr312700995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segesta 2019.06.16. 06:55:55

Mindenképpen a föld egyik legnagyszerübb országa,történelmi múltja és kultúrája is szinte egyedülálló. Akik nem jártak ott azok szinte sehol nem voltak.
süti beállítások módosítása