olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Mosogatjuk a kotyogóst?

2017. március 20. 11:29 - ricchiepoveri

Hogy mennyire fontos intézmény Olaszországban a kávézás, azt már többször pedzegettem.  Nem meglepő az sem, hogy külön iskolákba rendeződnek a kotyogós mosogatásának hívei és ellenlábasai. (arról ne is beszéljünk, hogy megoszlanak a vélemények a kotyogós-kapszulás törésvonal mentén is, én praktikus szempontokból a kotyogóst szeretem, van elég hulladék a világon a apszulák nélkül is.)  A mosogatás ellenzői -komolyan-  azzal érvelnek, hogy a kávéfőző jobban megőrzi a kávé aromáját, ha nem sikáljuk. Ez valójában csak városi legenda. Bár igaz, hogy megmaradnak az aromák a mokában, de az inkább az égett mellékízt fogja fokozni.

4050073347625ae7fa2o.jpg

A kotyogóst tehát mosogatjuk, hogy megakadályozzuk a kávé gyártása közben képződött zsírok és olajok túl sokáig érintkezzenek a kedvenc kávéfőzőnk falával, hiszen, ha nem távolítjuk el ezeket időben, akkor a beinduló oxidációs folyamat következtében a kávézás szakrális élményét kellemetlen szagok és ízek tehetik taccsra.  

Bizony, minél alaposabban mossuk el kedvenc kotyogósunkat, annál jobban meghálálja majd azt, és engedi szabadjára a benne készülő espresso minden aromáját. Akkor hát jöjjön a tudomány: hogyan is kell elmosni a kávéfőzőt, hogy az utána a lehető éegfinomabb kávét ontsa magából? Természetesen minden használat után mosogatóban lenne a helye, hogy ne legyen elég ideje a felesleges kosznak megragadnia rajta. A mosogatógép nyilván Isten elleni vétek, úgyhogy dobjuk csak a csapba. Az ideális kotyogós- mosogatószer (mert ilyen is van): természetes alapanyagokból készült , pH semleges zsíroldó, lehetőleg illatanyagok nélkül, hogy azok ne keveredjenek a kávé illatával.37890839591b6a220f42o.jpg

A kávéfőzőt darabjaira szedve mossuk el, és nem is rakjuk össze addig, amíg ezek tökéletesen meg nem száradtak. A mindennapos  tisztítást végezzük  langyos folyóvíz alatt, de a mosogatószert mellőzzük. az alaposabb tisztításhoz rakjuk a tartályba szódabikarbóna és víz keverékét, és főzzük le, majd egy párszor főzzük csak át vízzel, és kész, mindent megtettünk a lehető legjobb kávé-élmény érdekében.

20170311_220038543_ios.jpg

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr7912353493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

I_Isti 2017.03.21. 06:54:43

És a "természetes alapanyagokból készült, pH semleges zsíroldó" mit tesz a gumitömítéssel? (Vagy bármilyen mosogatószer?)

Treff Bubi 2017.03.21. 09:39:28

És a mosogatógép ellen van valódi érv is?:)

Erdőkertesi 2017.03.21. 09:48:28

Igen, van.Az alumíniumot megmarja a gépi mosószer, csúnya szürke lesz.

30-06 2017.03.21. 11:04:53

Vannak benne tévedések.
A kávéfőzőt kiöblítjük és ennyi
Egy olasz kávézó gyakorlata:
Az első lefőzött kávét kiöntik. A második kifőzött kávé megy alapanyagnak süteményekhez
a harmadik lefőzött kávéból lesz a kávéhab és az aznap lefőzött negyedik kávét már kiviszik
a vendégnek. Természetesen a műszak végén alapos mosás, viszont ennek a következményeképpen
másnap ugyanúgy kezdődik, mint feljebb. Tehát óvatosan azzal a mosogatással !

zsu80 2017.03.21. 21:32:33

@30-06: Egy olasz kávézóban nem kotyogóssal főzik a kávét :)) Itt csak arról volt szó. A Cimbalit mi is reggeliztetés után mostuk el, de a kollégák is megitták az első, második kávét is pedig olaszok voltak.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.03.22. 00:16:35

A szódabikarbóna oldata mióta pH semleges? Ennyi erővel ecetet is lefőzhetünk benne vagy mosószódát. És mi van, ha csak ioncserélt vagy desztivizet főzünk le vele hetente/havonta?