olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Főszerepben a padlizsán: a szicíliai caponata

2016. augusztus 09. 07:50 - ricchiepoveri

A szicíliai konyhához annyira hozzátartozik a padlizsán, mint a szegedihez a pirospaprika, lépten-nyomon felbukkan ez a pompás lila zöldség. A padlizsánt a szicíliaiak az araboknak köszönhetik, ők hozták be a szigetre még a középkorban. Minden padlizsános ételek alfája és omegája a caponata, azaz a szicíliaiak lecsója.  Az itteni konyha imádja alapul venni az olyan egyszerű hozzávalókat, mint a padlizsán, paradicsom vagy a bazsalikom, amelyek a caponatának is főszereplői. Ezen alapanyagok keveredése olyan íz-és illatharmóniát eredményez, amely eltéveszthetetlen hozzátartozója a szigetről alkotott képnek. Szicília nem egy apró szigetecske, ezért nyilván a caponatának is számtalan variációja akad, van aki fenyőmagot ad hozzá, esetleg tonhalat vagy ajókát. Lehet kísérletezni rogyásig, aztán majdcsak megtaláljátok a számotokra ideális összhangot.

2853867255_7c6ce825c2_o.jpg

A klasszikus caponata azonban valahogy így néz ki:

Hozzávalók:

  • 3 db padlizsán
  • 500 gramm szárzeller
  • 51 gramm kapribogyó
  • 100 gramm magozott, fekete olajbogyó
  • 1 hagyma
  • 6 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • só ízlés szerint

4982787883_5154f25a3b_b.jpg

Kockázzuk fel a zellerszárat és dobjuk forrásban levő vízbe. A felkockázott padlizsánt kis olívaolajon rottyantsuk meg. Egy másik serpenyőben a felaprított hagymét dinszteljük meg olívaolajban, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Amikor már sűrű szósz lesz belőle, adjuk hozzá a zellert, majd a padlizsánt, kapribogyót és olajbogyót, majd főzzük lassú tűzön. Ha szükséges, adjunk hozzá a zeller főzővizéből.  A vége felé adhatunk hozzá egy kis cukrot, és a borecetet, és sózzuk ízlés szerint. Tálalás előtt várjuk meg, míg kihűl.

A Caponata lehet előétel, köret, de ehetjük egyszerűen kenyérrel.

Buon appetito!

7680989680_dd9e4c13d9_k.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: konyha Szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr339911136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása