olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Világörökség-spotting Olaszországban I. Észak

2016. április 27. 18:29 - ricchiepoveri

Olaszország a legszebb ország a világon. Pont. Nincs apelláta. Olyan objekítv mutatók is igazolják ezt a tézisemet, mint az UNESCO Világörökségi listája, amin Olaszország 51 helyszínnel szerepel. Úgyhogy , ha valaki gyorsan fel akar zárkózni világörökség-ügyileg, egy olaszküráttal gyorsan kipipálhat egy nagy adaggal a listán. Nézzük, hogy mit ne hagyjunk ki, ha Észak-Olaszországban járunk.

Friuli Venezia Giulia

Friuliról nem sok szó esik általában, amikor kulturális célpontokat keresünk, és a magyar utazó is általában csak Triesztbe jut el (ha rajtam múlna, az is fenn lenne a listán, hátha, ami késik nem múlik).  Aquileia régészeti lelőhelyei és a patriarkális bazilikája is könnyen bevehető célpont, Trieszttől csak 50 km, ha pedig az északolasz Adrián nyaralunk, nem lehet kifogásunk egy aquileai kirándulás ellen, az egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhelytől, Gradótól csak 8 km, de Lignanótól is csak 60. Aquileia romjai az i.sz. 1000. év környékéról származnak,különösen fontos leletei a mozaikok. Az ásatások ma is folyamatosan zajlanak.

22335883015_829cba3507_k.jpg

 Aquileia

 

Veneto

Veneto régió legfontosabb UNESCO listás darabja nem meglepő módon Velence, nem csak Olaszország, de az egész világ egyik legszebb városa. Sajnos ez senkinek nem újdonség, ezért nehéz olyan időszakot találni az évben, amikor viszonylag nyugodt körülmények között, nem a turista kollégák között könyökölve kell sorban állni a Dózse-palota előtt, de Velence kihagyhatatlan élmény, és Magyarországról is könnyen és viszonylag gyoran elérhető.

De Veneto nem csak Velence. A listán szerepel Vicenza városa és a Veneto Palladio által tervezett villák, Padova és a lélegzetállító botanikus kertje, és Verona, Rómeo és Júlia légyottjainak helyszíne (kihagyhatatlan élmény Júlia mellének megsimogatása).

12253358744_655686622a_h.jpg

                                                                 Verona

Trentino-Alto Adige

Lenyűgöző természeti örökség a Dolomitok, amin Trentino Venetóval és Friulival osztozik, de mivel nekik más nem jutott, ezért én nagylelkűen nekik adományozom egészben. Sítáborozók előnyben, de nyári forróság előtt hegyekbe menekülőknek is pazar program. A világörökségi rész 18 darab, 3000 méter feletti csúcsot foglal magába. Le Corbusier a Dolomitokat viccesen a világ legszebb építészeti alkotásának nevezte.

14887426662_37c773ae95_k.jpg

Piemont

Piemont a házam tája, és nem győzöm Torinót hozsannázni csodálatos belvárosa, tekintélyt parancsoló palotái,  káprázatos templomai, és hangulatos terei miatt. A városból kimerészkedve is belefuthatunk egy-két lélegzetelállító építészeti remekműbe. A Világörökségi listára a Savoyai-család királyi rezidenciái kerültek, ami konkrétan 24 kastélyt, és egyéb épületet jelent, nagy részók Torinóban van, de jó pár a várostól kicsit távolabb.  Túlzó díszítések, pompa, amennyire a csövön kifér.  De a királyi rezidenciákon van itt más is: Piemont és Lombardia szent hegyei  kilenc szent hegyet foglal magába, amelybúl hét Piemont területén található, ilyen páéldául Orta San Giulio szent hegye, amelyen megannyi kis kápolna található, közülük valamennyi Assisi Szent Ferenc életének egy-egy állomását mutatja be.  A piemonti vidéken belefuthatunk egy-két történelem előtti időkből származő cölöpházba is, páldául a Lago di Viveronén, illetve a Lago Maggiore kötelében.  A legfrissebb világörökséi helyszín a környéken azonban  a Langhe és Roero borvidék, napsütötte lankáival, testes, sötét vörösboraival.

22461193367_d83b626244_k.jpg

                                       La Reggia di Venaria, Venaria Reale, A Savoyai-csalàd rezidenciài

Ligúria

Genova   a történelmi központjának, a Strade Nuove utcáinak, és a Palazzo dei Rollinak köszönheti, hogy szerepel a listán. A belvárosa valóban izgalmas, a kikötőbe este ne merészkedjünk, és ne számítsunk tiszta udvar rendes ház hangulatra, de mindezekkel együtt Genova remek egyhétvégés program, főleg, hogy ha családdal megyünk, és teszünk egy kanyart az akvárium felé.  Ligóruának azonban van egy Gemovánáél sokkalismertebb, konstans amerikai megszállás alatt álló világörökségi vidéke is: a Cinque Terre. Erről bővebben írtam már itt, menjetek, ha arra jártok, de szebb verzióban megtaláljátok Dél-Olaszországban is, Amalfi-part néven, ami sokkal inkább szívetmelengető.

4441567990_c24efaff0d_o.jpg

                                                           Portovenere

 

Lombardia

Lombardia  a világörökségben leggazdagabb északolasz régió, egész pontosan kilencet húzhatunk ki a listánkról, ha úgy döntünk, hogy elfapadosozunk Milánóba, és onnan pár nap alatt bejárjuk a környéket. Valcamonica és kiváló állapotban fennmaradt barlangrajzai szinte első olasz helyszínként kerültek fel a Világörökségi listára. A  Santa Maria delle Grazie templom és domonkosrendi kolostor meglátogatása milánói városnézésónket  dobhatja fel, különösen ha sikerül bejutni, és megnézni Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját.  Mantova és Sabbionetta a Gonzaga-családnak köszönhetően csodálatos reneszánsz központok. MAntova a reneszánsz városfejlődés tökéletes példája, amely a 15. és 16. század között folyamatosan megújult a kor legújabb urbanisztikai, építészeti és hidraulikus mérnöki technológia vívmányait alkalmazva.  Sabbioneta ellenben a semmiből született,  a humanizmus ideális városának modelljét alapul véve. Lombardia büszkélkedik Crespi D’Adda  ipartörténeti remekével . Crespi d’Adda a munkásosztály ideális városa, amelyet a Crespi-család építtetett a 18. és 19. század fordulóján saját textilgyára köré az ott dolgozó munkások, és családjainak elszállásolására. Tulajdonképpen egy úrült menő munkásszálló. Monte San Giorgión Svájccal osztoznak a lombardok.  A hegy piramis alakú vonulata a Luganói-tó partján fekszik, és a világ paleontológiai kutatásainak megkerülhetetlen állomása, hiszen szikláiban 250 millió évvel ezelőttről származó fosszíliákat találtak.

4758848122_2e5e6c6186_b.jpg

                                                                Crespi d'Adda

Emilia Romagna

Gondolkodtam, hogy Emilia Romagna közép legyen-e vagy észak, de nagyvonalúan északhoz sorolom most. A régió Olaszorzság éléskamrája, olyan finomségok szülóhazája, mint a pármai sonka, a parmezán vagy a modenai balzsamecet, de nem csak a gyomrunknak,  a szemünknek is kedvez.  Ravenna ókeresztény és bizánci műemlékei, Ferrara az olasz reneszánsz egyik meghatározó pontja a Pó deltájának közelében, és Modena, amely katedrálisának és a Torre Civicának köszönhetően kapta az elismerést.

sanvitale.jpg

                                              A San Vitale bazilika mozaikjai, Ravenna

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr758668224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2016.05.10. 14:47:30

Meglátásom szerint Portovenere annál sokkal, de sokkal szebb, mint ami képet betettél róla. (Jó, tudom van bejegyzésed a Cinque Terre-ről, na de hát akkor is!).
Egyébként szuper a blog, ma már ámuldoztam a fehér városokon, most meg itt - jó kis gyógyír ez az Olaszország-elvonási tüneteimre...mert tényleg a legszebb ország a világon (amihez még hozzájön az építészeti örökség, no meg az egészen elképesztő, lenyűgöző és felejthetetlen műkincshalom).
süti beállítások módosítása