olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Mimóza vázában és tányéron, avagy nőnap Olaszországban

2016. március 08. 08:43 - ricchiepoveri

Olaszországban a nőnapot másként ünnepeljük, mint otthon. A férfikollégák nem dobnak össze pénzt és vesznek ipari mennyiségben cserepes virágot,  viszont a nők szívesen tartanak csajos estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni, vagy akárhová, a lényeg, hogy ne rondítsanak bele a programba a pasik.

Olaszországban 1922. óta ünneplik a nőnapot, de igazi jelentősége csak 1945 óta van, amikor az olasz nőunió (l’unione Donne in Italia) megünenepelte a nőnapot a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken. Egész Olaszországban csak 1946-tól tartják, és az ünnep jelképéül egy virágot, a mimózát választottak.  Az olasz csajok a barátjuktól/férjüktől/szeretőjüktől az ezüst akácia virágát kapják (komolyan, magyarul ez a hivatalos neve). Mutatom.

2294055828_2c7423fa18_b.jpg

 

Március 8-án sárgába borul az egész ország,  a tereket ellepik a mimózákkal teli standok, a bárokban mimóza-koktélt szolgálnak fel, a cukrászdák polcain mimóza torták sorakozak.

2016-03-07.jpg

Egyszerű oka van annak, hogy pont ez a virág lett az ünnep szimbóluma, hiszen pont március elején virágoznak, és ennek az időszaknak elmaradhatatlan jellegzetesége ez a vakítóan sárga virág, és különleges illata, amelyet ilyenkor magunkba szippanthatunk . De, ahogy mondtam, ezen a napon a mimózát nem csak celofánban, vagy vázában, hanem a cukrászdák kirakatában, az éttermek direkt erre a napra tervezett menüjének részeként is találunk. A nőnapi vacosrát ugyanis hagyományosan a mimóza torta zárja le. Ma a süti nem túl bonyolult, egy cukrászkrémmel töltött piskótatortáról van szó. A különlegességét az adja, hogy apróra morzsolt piskótadarabkákkal borítják be, hogy ne csak nevében, hanem küllemében is a virágra emlékeztessen

3338444915_87d327f4ff_o.jpg

Az olasz asszonyokat az idén praktikus ajándékokkal is kényeztetik, a Vodafone egész  nap ingyen szolgáltatja nekik az internetet. Az állami múzeumokat ingyenesen látogathatják, úgyhogy annak, aki ara jár érdemes célba veni Rómában pl. a Forum Romanutom vagy a Palatinust, Torinóban, Nápolyban és Genovában a királyi palotát,  Firenzében a Palazzo Vecchio és a Santa Maria Novella. A sort majdnem a végtelenségig lehetne folytatni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr638453532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása