Gioacchino Rossini olasz zeneszerző négyévente ünnepelhette születésnapját, ugyanis 1792. február 29-én született. Legismertebb operája A sevillai borbély,de ma kb. ennyivel el is intézném komolyzenei munkássága méltatását, inkább koncentráljunk arra, hogy mennyire imádta a dolce vitát ő is.
Gyermekkorában állítólag csak azért állt ministránsnak, hogy megdézsmálhassa a misebort, és tőle származik az a felettébb szimpatikus kijelentés, hogy ""Ami a szerelem a szívnek, az az étvágy a gyomornak. A gyomor az a karmester, aki vezeti és életre kelti érzelmeink zenekarát. Nem ismerek kellemesebb munkát az evésnél; enni, szeretni, énekelni és emészteni: ezek az élet című vígopera szárnyai". Igazi bohém volt az öreg, na.
Imádta a kitűnő minőségű ételeket, amelyeket egyenesen a készítőktől szerzett be: a gorgonzolát Gorgonzolából, a panettonét Millánóból. Megadta a módját. Maga is rengeteg receptet agyalt ki, ma kb. 100 Rossini módra készített fogást ismerünk,melyek egy része tényleg a sajátja, másik részét pedig a kor elismert séfjei ajánlották neki.
Egyszer, amikor Wagner meglátogatta Passy melletti villájában,és társalgásuk alatt Rossini rendszeresen elhagyta a szobát,majd amikor Wagner rákérdezett,hogy ilyenkor hova tűnik,teljes természetességgel felelte,hogy nem hagyhatja őrizetlenül az őzet a tűzhelyen.
BÉLSZÍN, ROSSINI MÓDRA
Hozzávalók:
2 kanál extra szűz olivaolaj
40 gramm vaj
négy szelet bélszín
1 kanál liszt
fél pohár Marsala bor
só ,bors
négy szelet libamáj
fehèr kenyér
fehér szarvasgomba
Elkészítése: Serpenyőben felhevítjük az olajat és vajat,majd angolosra sütjük benne a bélszínszeleteket ,majd meghintjük a liszttel, és megöntözzük Marsala.borral (vagy más édesebb borral),majd hagyjuk, hogy elpárologjon. Sütés közben a bélszínszeleteket mindkét oldalukon megsózzuk és megborsozzuk. Amint a folyadék elpárolog,kivesszük a húsokat , és egy tepsire helyezzük, rátesszük a libamájat, majd pár percre 200 fokos sütőbe tesszük. A libamájas bélszínszeleteket a kenyértszeletekre tesszük, szarvasgombát reszelünk rá és voilá.
De Rossini ivásban is legalább annyira profi volt, mint evésben, erre emlékeztet a Rossini nevű koktél, ami elkészítéséhez pürésített eperre és némi proseccóra van szükségünk. A koktél 1/3 része eper és 2/3 része prosecco. A többi matematika. Azu epret turmixgéppel pürésítsük, adjunk hozzá egy csepp citromlevet. A koktélt jéggel fogyasztjuk