olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Olasz romantika amerre a madár sem jár

2016. február 10. 13:11 - ricchiepoveri

Itália legromantikusabb helyei

Közeledik Valentin, mindenki összebújik, mindenki bíborvörös, mindenki kiruccan, gyertyafény, vörösbor, praliné.  Sok újdonságot nem mondok el azzal, hogy Olaszország minden egyes zuga mennyire romantikus, hogy minden város kitűnő díszlet szerelmes andalgásokhoz, első/második/harmadik randikhoz, házassági évfordulókhoz, lánykérésekhez, szóval bármihez. Azt is mindneki tudja, hogy a szerelmesek városa Verona, hogy a naplemente Firenzében álom, és Rómában meg aztán elszabadul a szenvedély, de van egy sor olyan olasz város, aminek neve jóval kesebbeknek cseng ismerősen, de pazar helyszínek romantikus hétvégéknek. Meg bárminek.

1. Spello (Umbria): Perugiától nem messze találjuk Spellót, egy igazi kis középkori ékszerdobozt, amely valójában már  a Róma iBirodalom idején jelentős központ volt, ám a barbár hadak nem sok mindent hagytak meg az utókornak ezekből az időkből, de a városfalak még állnak. . Ha macskaköves utcákra, hangulatos sikátorokra vágyunk, itt  a helyünk. Séta után kóstoljuk meg az itteni lankákon érlelt szőlőkből készült helyi borokatspello.jpg

2. Tropea (Calabria): A legenda szerint ezt a pici falut (az egyik legkisebb Olaszországban) Herkules alapította, miután megnyerte a csatát a gigászok ellen, de számos más történet is fuzodik hozzá. Azt beszélik, hogy idekötözték Odüsszeusz Küklopszát. Tropea tengerpartja mesés, tele van bámulatos normann palotákkal, szóval lehet tekeregni.

tropea.jpg

3. Lago di Scanno (Abruzzo): mi passzolhatna jobban a szerelmesek napjához,mint egy szív alakú tó? A Lago di Scanno ráadasul 922. méter magasan fekszik, jó magas hegycsúcsok veszik körul, és nem csak különleges formájáról, hanem arról is híres, hogy errefelé megbolondulnak az iranyk és nem mindig észak az észak.

cuore.jpg

4. Orta San Giulio (Piemont): korábban màr hosszasan lelkendeztem erről a fantasztikus helyről. A Lago Maggiore árnyékában (minden értelemben) él ez a csodás szépségű alpesi tó, közepén kis szigettel, lehet sétálni hegynek fel, hegynek le, Világörökség-spotting, és panoráma a hegyről, ami elképesztő.

dscn1271.JPG

5. Gradara (Marche):  ha nem volt még elég régen az érettségi, akkor ismerősen csenghet Paolo és Francesca, Dante „Isteni szinjátékában” halhatatlanná tett szerelmespár neve. No, pontosan itt jatszódott ez a szerelmi történet. Nem rossz díszlet.

gradara.jpg

6. Positano (Campania): Positano az Amalfi-partvidék egyik legkedveseb települése. Nyáron zsúfolásig teli, és több angol szót hallani, mint olaszt, ezért is javaslom a főszezonon kívüli látogatást. Positano színpompás villái nagyon kis területen épültek, és az is hegyoldal, úgyhogy gyakorlatilag az egész város a magasba tör, csak a tenger vízszintes. Lehet romantikusabb bármi egy itt váltott csóknál?

23032021144_68b52de980_k.jpg

7. Camogli (Liguria) : Genova közelében találjuk ezt a szuperhangulatos kis halászfalut, amelyet az "ezer fehér vitorlás" városának is becéznek. A tengerparton színesre festett házak sorjáznak, amelyek különlegesen szép látványt nyújtanak a várost határoló hegyekről bámészkodva. Kihagyhatatlan a focaccia, a pizzához hasonlatos, olajjal bősegesen átitatott lepény. 

4581877438_935eae5ac8_b.jpg

8.  Varenna (Lombardia): a Comói-tavat nem nagyon kell bemutatni, már George Clooney is szerelembe esett vele,és ez egész Olaszország egyik legsikkesebb környéke. Varenna egy XI. századi halászfalu, legaábbis annak született, de ma már nem igazán találunk kérges kezű halászembereket a tavon, inkább menő bárkákkal pávázó VIP-eket. Kihagyhatatlan a  Villa Monastero, a sportosabb látogatók számára pedig a Viandante-ösvény,amely az egész környéket jól bejárja.

varenna.jpg

9. Maratea (Basilicata): Basilicata egyetlen tirrén-tengeri települése. Dél-Olaszország még mindig méltánytalanul mellőzött úti cél a magyar utazó számára,pedig,aki egyszer belekóstol, nehezen szabadul  meg a függőségtől,én is így jártam,és nem győzök ódákat zengeni Calabria,Puglia és Basilicata régiók valószínűtlenül szép tájairól. Kihagyhatatlan az óváros  a takaros üzletekkel teli, hívogatóan kanyargó aprócska utcákkal, a főtér teraszaival, és úgy általában az apró részletekben megbúvó hamisítatlan délolasz  hangulattal. Templom minden 100 méteren, lehetetlen helyeken cikázó robogók, kapualjakban csácsározó  signorák, és színpompás leanderek minden mennyiségben. Miután ebben jól elmerültünk,és ittunk isteni eszpresszót valamelyik pofás kis bárban, és nem félünk a semmi közepén kanyargó szerpentinektől, kötelező állomás a Megváltó Krisztus szobra.  Hasonlóképpen kell elképzelni, mint a riói testvérkéjét. Egy kb. 600 méter magas hegycsúcsra emelték a 22 méter magas szobrot, amely széttárt karjaival hívja imára az arra kaphatóakat.

8877322068_ee538bcf64_h.jpg

10. Civita di Bagnoregio (Lazio) :Civita di Bagnoregiót a haldokló városnak is hívják. Ezt a nem túl szívderítő jelzőt elszigeteltségének köszönheti. Csak egy ponton, egy gyaloghídon lehet megközelíteni, mert a gépjármű-közlekedès nagy kockázatot jelentene Civitának, amelyet egy erózió által veszélyeztetett dombra építettek. Csak egyes helyi lakosonak engedélyezett a hídon biciklivel vagy motorral történő átkelés, és nekik is csak meghatározott órákban.

8161671347_497fadee7f_k.jpg

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr198366984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2016.02.12. 16:18:58

Imádom a blogodat, mindig tudsz újat mondani:). Amikor már elvonási tüneteim vannak, ide zarándokolok elvarázsolódni.
Gyönyörűek amiket felsoroltál, de számomra az egész tóvidék, Toscana minden négyzetcentimétere, a Cinque Terre összes, sőt alapvetően tokkal-vonóval Olaszország az a hely, ami tájakban, városokban, múzeumokban egyszerűen felülmúlhatatlan:). Valahol igazságtalan is ez...ennyi csoda egy országnak...
süti beállítások módosítása