olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Téli fagyi olaszosan

2016. január 25. 09:36 - ricchiepoveri

Azt tudta bárki is, hogy a történelem egyik legősibb hideg desszertje Calabriából származik? A neve scirubetta és a csak semmi cicó alapelve alapján született, ugyanis legfontosabb összetevője a Calabria értintetlen hegyi erdeiben gyűjtött kristálytiszta....HÓ. Azok az idők már elmúltak, amikor  a háztetőről lehetett leverni a scirubetta-alapanyagot, de kis kirándulással azért könnyen találni még megfelelő havat. Az ideális helyszín Zagarise lenne Catanzaro közelében, ami Európa legtisztább levegőjével dicsekedhet.

sila.jpg

 

Szóval éppen szezonja lenne ennek a kafa kis szorbettnek. Ha jobban megfigyeljük ugyanis, a scirubetta elnevezés a szorbett (olaszul sorbetto) szóval közeli rokonságot mutat, gyökerük pedig az arab  "sharbath" (kiskanállal fogyasztott hideg ital) szóból származik.

A friss havat  poharakba porciózzák, majd jellemzően fügemézzel, vagy fügekompóttal ízesítik. Calabria egyes településein musttal, vagy mostanság már narancslével, citrommal, cukorral, esetleg kávéval keverik össze.

 A scirubetta tehát a fagylaltés a jégkristályok üknagypapája, és valaha szívesen fogyasztoták nem csupán Calabriában, hanem Szicília azon területein is, ahol esik a hó, nyilván elsósorban az Etna közelében. Az erre látogatók nyilván tudják, hogy a jégkristályoknak,n szorbetteknek Szicíliában nagyon nagy hagymánya  van. Egy időben a begyújtött havat föld alatti tárolókban úrizték, amelyek a mai hűtóházak funkcióját látták el, és amelyeket szalmával szigeteltek a külvilág melegétől.

Ókori római történetírók is beszámolnak arról, hogy hogyan kell isteni szorbetet készíteni gyümölcslevek, méz és a Vezúvról, az Etnáról vagy a Terminillóról szedett hó keverékéből.

Akinek van kedve csinálja utánuk:-)

scirubetta.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr338306794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása