olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Unod a pizzát? Nyomj be egy farinátát!

2015. november 10. 21:51 - ricchiepoveri

Olasz konyha kapcsán természetes, hogy kapásból pizzára és tésztára asszociálunk, de meg lehet szépen nyugodni, a talján gasztronómia nyomokban azért tartalmaz egyéb elemeket is. Ilyen a farinata. Olcsó és finom streetfood, egy adagot egy euró körül vesztegetnek, rohanós ebédszünetekben ideális.

A farinata egy csicseriborsólisztből készült ligúr étel, elkészítéséhez elég annyit konyítani a konyhaművészethez, mint tyúknak az ábécéhez, de ha szebben akarjuk kifejezni, több szív kell hozzá, mint tapasztalat.  Elegendő összekeverni a csicserilisztet vízzel és olívaolajjal,fűszerezni, majd egy tepsibe önteni és kisütni. A farinata még a Római Birodalom idejében született, ekkor a katonák a csicseriborsós keveréket a pajzsukon sütötték ki .

farinata.jpg

Hagyományosan a farinátát réztepsiben és fatüzelésű kemencében illene készíteni, a leghíresebb genovai lelőhelyén, a Sa Pesta nevű vendéglőben a mai napig így készül.

farinata2.jpg

A farinata rendkívól tápláló, tele van növényi fehérjével, és olyan ásványi anyagokkal, mint kálcium, vas és foszfor, emelltt C és B vitaminforrés, de a legjobb, hogy gluténmentes, úgyhogy kíváló eleme a manapság menő diétáknak. Szombat este simán kiválthatjuk a pizzát egy farinátával, amelyet sonkával, mozzarellával vagy bármilyen más pizzaalkatrésszel pakolunk meg.

Ha kedvünk van otthon szorgoskodni, itt a recept az üdvösséghez:

  • 30 dkg csicseriborsóliszt
  • 1 liter víz
  • 1 pohár olaj
  • bors

Fakanállal keverjük össze csomómentesre  a lisztet és a vizet, enyhén sózzuk, majd négy-öt órát pihentetjük.
Az esetlegesen képződött habot eltávolítjuk. A masszát 50 cm széles tepsibe öntjük (a farinata lapos, alig egy centi vastag), amelybe előzőleg beletöltöttók az olajat, és amivel most összekeverjük a masszát. Magas hőfokon, 200-220 ° C- on negyed óráig sütjük.

farinata4.jpg

 

A farinátát langyosan, feketeborssal megszórva fogyasztjuk.

Ligáriában többféle változata létezik, a tésztába pestót, gombát, hagymát, articsókát keverhetnek a sütőbe helyezés előtt.

 farinata5.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr568067672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.11.11. 11:46:00

pihentessük 4-5 órán keresztül, és 50 cm.es körtepsibe süssük ki. Teljesen életszerű.

DieNanny CH 2015.11.15. 08:37:11

@batgirl:

Ha csak 2/3 mennyiségű hozzávalóból készíted - pl 30 dkg liszt helyett 20 dkg liszt, stb -,és reggel bekevered, majd délben megsütöd a hagyományos otthoni négyzet alakú tepsiben, akkor simán mehet ebédre. Hol itt a gond?

Mrs. Clayton 2015.11.15. 18:37:33

Szerintem ez a recept rossz. Ha 300 g a liszt en semmikepp nem hasznalnek 1 liter vizet maximum felet. Kulonmben csak egy lisztes viz lesz ami soha meg nem su. Az internet szeint is a helyes arany 2 cup viz 1.5 cup liszt vagy 4 viz 3 liszt.

Sierrababa 2016.02.06. 13:32:18

NAAAGYON FINOM LETT :) Mrs. Clayton, az általad leírt arányt használtam, 4 rész víz, 3 rész liszt. Este bekevertem, másnap délben megsütöttem, kis reszelt sajttal.
süti beállítások módosítása