olaszmamma

kalandozások,kóstolgatások,kacarászások és kámpicsorodások Itáliában

Borozgatások Piemontban

2015. október 18. 09:11 - ricchiepoveri

Ősz van, szüret van, hejre olasz leányok tapossák a fürtöket, beszéljünk egy kicsit hát arról, hogy milzen nedű is csorog a piemontiak torkén. A piemonti borokat Magyarországon általában kevéssé ismerik, pedig  a világ legjobb borai között tartják őket számon, a piemonti borvidékek, a Langhe-Roero és  a Monferrato pedig 2014. óta a Világörökség részei. A  kiváló talaj – agyag, márga, tufa és homok keveréke, a mérsékelt éghajlat, az Alpok hegyláncainak védő ölelése mind hozzájárulnak kitűnő, elegáns borok termeléséhez.

 

 langhe.jpg

                                                 A Langhe-vidék, elég szép szülőföld a boroknak (Forrás: flickr, Jacqueline)

A két legfontosabb itteni vörös a Barbaresco és a Barolo, sokak szerint egyenesen a világ legjobb vörösborai. Mindkettő  nebbiolo szőlőből készült fajtabor.

Barbarescót a Langhe-dombságban, kizárólag  Barbaresco, Treiso és Neive városokban termelik mindösszesen 2500 hektáron, rózsabokrokkal tarkított talajon.  A nebbiolóból készült újbor csersavtartalma igen magas, ezért barbaresco estetében két évig kell érlelni, amelyből kilenc hónapot tölgyfa- vagy gesztenyehordóban tölt, ami alatt telt, testes, mégis üde nedűvé válik.  A barbaresco elegáns, nőies bor. 

A Barolo szintén a nebbiolo bora, mégis  sokban különbözik a barbarescótól. Majdnem háromszor akkora területen, Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba,Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi, illetve Verduno egyes részein terem a szőlő.  A nagyobb termőterületnek köszönhetően a barolók sokkal változatosabbak, mint a barbarescók. A barolo vidék kb. 15 km-re fekszik a barbarescóétól, a szőlőt mégis valamivel később szüretelik, mint azt.  Emiatt egy évvel hosszabb az erjedési ideje, azaz három évig érik, ebből két évet tölt a tölgyfa-vagy gesztenyehordóban. A barolo férfias, sötét színű bor, amit érdemes hosszan dekantálni.

barolo.jpg

A piemonti borokról beszélve muszáj megemlíteni a borvidék másik két jellemző fajtáját, a dolcettót és a barberát is. Ezek hétköznapi fogyasztásra szánt borok, mindennaposak az étkezések kísérőiként, ezek azok a palackok, amiket brámikor felpattintunk, mert biztos , hogy van belőle otthon.

A barbera valószínűleg a legelterjedtebb piemonti bor, viszonylag nagy területen is termelik. Ezt a bort fiatalon érdemes inni, és kitűnő kíséróje a jellegzetes piemonti ételeknek: a sült húsoknak és rizottóknak.

A dolcetto neve senkit ne tévesszen meg, véletlenül sem édes borrról van szó, sőt. A dolcetto rubinszínű, habja lilába hajló, kifejezetten száraz és testes bor. Szintén nem igényel hosszú érlelést, egy évvel a szüret után  már kísérhetjük vele az előételnek szánt szalámitálat.

Ha nem szeretjük a bort, akkor is érdemes egy hétvégét eltölteni a Langhében, hiszen a vidék lenyűgözően szép, és nem csak a borról, de a konyhájáról is nagyon híres (az egyik legfontosabb szarvasgomba-termelő vidék ez). Most még elkaphatunk némi kósza napsugarat is, de a hegyekben már lehullott a hó. Pazar látvány.langhe2.jpg                                                         Forrás: flickr, Ivan Meanza

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmamma.blog.hu/api/trackback/id/tr167986447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása