Kérsz egy kávét? Ezt a kérdést naponta kb.tízszer teszik fel neked, aztán függőségedhez (vagy éppen munkakerülési kedvedhez) mérten válaszolsz igennel minimum háromszor-négyszer. Nagy újdonságot nem árulok el azzal,hogy a kávézás Olaszországban majdhogynem szakrális élmény, egy vallás,aminek persze megvannak a maga szent és sérthetetlen szabályai, Az olaszok bárhol és bármikor kávéznak, a kávéfajták palettája végtelen,és mindenkinek megvan a saját módszere a tökéletes kávé otthoni előállítására. Egy tisztességes olasz háztartásban minimum négy méretben található kotyogós,mostanában egyre több a kapszulás gép is. Szóval a kávé egy meghatározó tényező.
Imádom a kávét úgyhogy ebből aszempontból nagyon is otthon vagyok, és szerintem kevesebb annál "olaszabb" dolog van,mint egy Autogrillben a kávé illata és a csészék csörömpölése, és a kiskanalak karistolása a csészék falán kevergetés közben..Ezzel a mai napig nem tudok betelni.
Ha bárban rendelsz kávét, és nem vagz jártas az itáliai szokásokban, kösd föl a gatyád, mert arra a kérésre, hogy "Egy kávét, legyen szíves"könnyen egy fitymáló szemöldökfelhúzás lehet a válasz,mert hát ugye MILYEN legyen az a kávé? Reggel cappuccino, caffelatte, latte macchiato, napközben,espresso,ristretto, macchiato, lungo, estefelé corretto vagy decaffeinato, nyáron shakerato, hideg, esetleg hideg kávé jéggel, És ez tényleg csak egy elkapkodott semmilyen lista. És ha már tudjuk, hogy milyen legyen a kávé,akkor döntsük el azt is, hogy csészében vagy üvegpohárban, hogy mellé a víz bubis legyen vagy mentes. Szóval a barista könnyen megizzaszthatja a járatlan utazót,aki ha ne adj Isten ebéd után cappuccinót óhajt, jobb ha felkészül minimum egy szemmelverésre.